Отримання всіх необхідних поживних речовин, вітамінів та мінералів до, під час вагітності та упродовж годування грудьми має вирішальне значення для здоров’я матері та дитини. Дефіцит цих елементів пов’язаний з прееклампсією, затримкою внутрішньоутробного росту плода, деформаціями скелета, дефектами нервової трубки та низькою масою при народженні.
На жаль, в Україні ситуація щодо забезпечення вагітних вітамінами та мінералами залишається незадовільною. Так, наприклад, 60% жінок під час виношування дитини мають серйозні медичні проблеми, які пов’язані з гіповітамінозом. Загалом у близько 80% вагітних в Україні відмічають поєднаний дефіцит 3 та більше вітамінів (Романенко Т.Г. та співавт., 2019).
У чому ж причина? Невже вагітні недбало ставляться до свого харчування? Звичайно, жінки, що виношують дитину, мабуть, частіше за інших вдаються до харчових експериментів, таких як солоні огірки з медом о другій ночі. Чи, навпаки, багато хто місяцями страждає від токсикозу і радий був би харчуватися правильно, але організм проти. У цьому всьому, звичайно, є частина правди, однак раціон сучасної жінки, навіть максимально різноманітний та збалансований, цілком адекватний енергозатратам або навіть надлишковий за калорійністю, не в змозі забезпечити організм необхідною кількістю вітамінів і мінеральних речовин, тим більше під час вагітності! Пов’язано це зі зменшенням енерговитрат майже в 2 рази в порівнянні з попередніми поколіннями. Навіть ідеальний раціон, розрахований для дорослої людини, дефіцитний за більшістю вітамінів і мінеральних речовин приблизно на 20%. При цьому під час вагітності та годування грудьми потреба у вітамінах і мінеральних речовинах зростає в 2–4 рази. Іншою причиною неадекватної забезпеченості вітамінами і мінеральними речовинами є незбалансований раціон харчування і знижена харчова цінність внаслідок використання інтенсивних технологій виробництва (Коденцова В.М., 2016).
Тож, у сучасних умовах для вирішення проблеми нестачі вітамінів та мінеральних речовин широко застосовуються вітамінно-мінеральні комплекси, які багаті всіма необхідними поживними речовинами. Доцільність застосування вітамінно-мінеральних комплексів доведена в багатьох дослідженнях. Так, клінічно було продемонстровано, що вітамінно-мінеральні комплекси на 92% знижують ризик розвитку дефектів нервової трубки, на 81% — ризик розвитку вад кінцівок, на 79% — ризик розвитку вад сечостатевої системи і на 58% — ризик розвитку вад серця (Коденцова В.М., 2016). У цьому контексті особливий інтерес представляє вітамінно-мінеральний комплекс із омега-3 жирними кислотами ПреМама Дуо від міжнародної фармацевтичної компанії «АЛКАЛОІД».
Вітаміни та мінерали для нормального розвитку дитини та покращення імунітету матері
Збалансований комплексний склад ПреМама Дуо спеціально розроблено з метою забезпечення потреб організму жінки під час вагітності, а також годування грудьми. Даний продукт включає 30 таблеток і 30 м’яких капсул. До складу таблеток входить 11 вітамінів (С, E, D, B12, B6, ніацин, пантотенова кислота, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, біотин) та 10 макро- і мікроелементів (кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, мідь, йод, селен, молібден, хром). У свою чергу, м’які капсули містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти (докозагексаєнову (ДГК) та ейкозапентаєнову кислоти (ЕПК)). Важливо, що склад ПреМама Дуо розроблено з урахуванням рекомендацій МОЗ України щодо добової норми споживання вітамінів та мінералів (Наказ МОЗ № 1073 від 03.09.2017 р).
Дефіцит мікроелементів відмічають з не меншою частотою, ніж недостатність макроелементів. Добре відомо, що у дітей нестача йоду може призводити до затримки нервово-психічного розвитку. Недостатнє надходження в організм міді супроводжується не тільки ознаками анемії, лейкопенії і кісткової демінералізації, але й зниженням показників імунного статусу. Недостатнє споживання заліза — причина зниження рівня імунної резистентності. Виражений дефіцит заліза виявляється анемією, м’язовою слабкістю, патологічними змінами структури волосся і нігтів, а також погіршенням сну. Є дані про порушення психомоторного та інтелектуального розвитку під час нестачі заліза у дітей. Близько 82% вагітних у світі відчувають цинкову недостатність. Вміст цинку в організмі матері під час вагітності впливає на рівень захворюваності в дитячому віці (Михайлова О.И. и соавт., 2014). Цинк має противірусні властивості, блокуючи місце зв’язування вірусу на поверхні клітин дихальних шляхів, а також бере участь у процесах дозрівання Т-лімфоцитів —відповідальних за специфічні механізми імунного захисту. У разі дефіциту цинку зменшується загальна кількість Т-лімфоцитів, антитіл та рівень інтерферону. Важливо, що цинк бере активну участь у процесах відновлення слизової оболонки дихальних шляхів. Також доведено, що цинк скорочує тривалість застуди (Нетребенко О.К., 2006; Hulisz D., 2004). Селен бере участь у процесах утворення гормонів щитовидної залози і захисту організму від оксидативного стресу (Ребров В.Г., Громова О.А., 2008). Крім того, вітаміни С та D також сприятливо впливають на імунітет (Douglas R.M. et al., 2007). Нормальний рівень вітаміну D в крові полегшує перебіг інфекційних захворювань дихальних шляхів (Тимофеева А.А., Любина Е.Н., 2016).
Омега-3 жирні кислоти: психологічне благополуччя та захист від респіраторних захворювань
Омега-3 жирні кислоти мають особливе значення для оптимального розвитку і функціонування органа зору та нервової системи. Прийом ДГК може запобігти багатьом порушенням розвитку головного мозку і центральної нервової системи. У клітинах сірої речовини кори головного мозку здорової людини міститься 13% ДГК. Вміст ДГК у сітківці ока досягає 20%. Найбільш швидко накопичення ДГК в мозку дитини відбуваються під час вагітності і в перший рік життя дитини. Збагачення раціону в ході вагітності сприяє збереженню вагітності і знижує ризик ускладнень. Показано, що підвищене споживання омега-3 жирних кислот знижує ризик прееклампсії у вагітних.
В епідеміологічних дослідженнях встановлений прямий зв’язок між недостатньою забезпеченістю омега-3 жирними кислотами і підвищенням ризику передчасних пологів та розвитку післяпологової депресії, а також поведінкових розладів у дітей (дефіцит уваги і гіперактивність). Забезпеченість вагітної ДГК асоційована з когнітивними, руховими і зоровими функціями дітей навіть у віці 7–8 років!
Також велике значення мають протизапальні властивості ДГК. За результатами плацебо-контрольованого дослідження, додаткове споживання ДГК під час вагітності знижувало ризик розвитку респіраторних захворювань у 1-й місяць життя дитини і тривалість симптомів хвороби на 1-, 3- і 6-му місяці життя (Коденцова В.М., Гмошинская М.В., Вржесинская О.А., 2015).
Таким чином, ПреМама Дуо забезпечує організм вагітної необхідними вітамінами та мінералами, а також є джерелом мікронутрієнтів, які підтримують захисні сили організму майбутньої мами.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим