Від науки до практики фармації — успішний досвід ACINO в Україні

Освіта — надважливий фактор розвитку суспільства, який формує громадян, здатних збагачувати на цій основі інтелектуальний, творчий та культурний потенціал нації.

Серед закладів вищої вітчизняної школи провідне місце посідає Національний фармацевтичний університет, історія заснування якого сягає ще ХІХ століття. З ним пов’язані зародження та розвиток української фармацевтичної науки у напрямках технології створення та виробництва лікарських засобів, їх досліджень, аналізу та контролю якості.

Сьогодні цей потужний науково-освітній комплекс бере активну участь у формуванні ідео­логії та філософії розвитку фармації та забезпечує висококваліфікованими спеціалістами всі ланки галузі України та зарубіжжя.

Вітчизняні фармацевтичні підприємства є однією з головних складових цієї ланки. І одне з таких підприємств — український завод лікарських засобів «Фарма Старт», який вже понад 20 років забезпечує життєдіяльність країни лікарськими засобами для лікування пацієнтів із серцево-судинними та психіатричними захворюваннями та з 2015 р. входить до складу швейцарської групи компаній ACINO.

Компанія дбає про те, щоб фахівці охорони здоров’я і пацієнти були впевнені у високій якості, ефективності та доступності продукції підприємства. А головним фактором для досягнення цього є кваліфіковані фахівці.

ACINO в Україні бере активну участь та виступає партнером багатьох фахових заходів університету. Пошук інноваційних рішень для створення і впровадження в практику нових ефективних лікарських засобів — це комплексний багатостадійний процес, який можливий лише за умов синергії між науковцями та практиками. А спільною метою такої співпраці є збільшення тривалості життя людей та підвищення його якості.

Євген Заїка, Генеральний директор ACINO в Україні, Регіональний директор ACINO в країнах СНД

«Динамічний розвиток фармацевтичної галузі за останні роки в країні, безумовно, зумовив підвищення попиту на окремі категорії фахівців. І ми як фармвиробник це також відчули. З 2015 р. ми збільшили вдвічі наш людський капітал. Тому висока кваліфікація наших кадрів зумовлює ефективність функціонування всього підприємства та безпосередньо впливає на якість нашої продукції.

Безперечно, нам важливо підтримувати діалог з провідними закладами вищої освіти країни. Адже навчальному закладу необхідно розуміти, які спеціальності наразі затребувані найбільше, а фармацевтичним виробникам — бути впевненим у відсутності дефіциту висококваліфікованих кадрів з необхідними компетенціями у галузі. Це, перш за все, інженери, технологи, аналітики, лаборанти, фахівці відділів якості, фахівці з фармаконагляду, науковці у сфері розробки лікарських засобів, їх доклінічних і клінічних досліджень.

ACINO — це територія можливостей для молодих талановитих фахівців, де кожен може застосувати отримані знання на практиці та реалізувати себе як професіонал. Ми створює­мо комфортні умови роботи: сучасні технології на виробництві та новітнє обладнання, стабільна конкурентна заробітна плата та соціальний пакет. А корпоративна культура і навчання персоналу є одними з ключових напрямків розвитку компанії.

Так, Національний фармацевтичний університет є Alma Mater 10% складу нашої команди в Україні. Саме він дав старт у професію майже 100 нашим співробітникам, які сьогодні реалізують себе практично у всіх напрямках діяльності підприємства: R&D, виробництво, контроль якості, реєстрація, постачання та просування лікарських засобів, та обіймають посади від фахівця з медичних питань до директора виробництва.

Як випускник та аспірант цього закладу можу впевнено стверджувати, що це університет європейського рівня з потужним віковим науковим підґрунтям.

Вітаю з ювілеєм та бажаю, щоб затребуваність освіти фармації не втрачала своєї популярності, а «Освіта з традиціями» (слоган університету) залишалася знаком незмінно високої якості кваліфікаційної підготовки випускників Національного фармацевтичного університету на благо України та здоров’я всієї нації!»

Алла Сороколєтова, директор з питань забезпечення якості, фармаконагляду, регуляторних та міжнародних медичних питань ACINO в Україні та країнах СНД:

«Успішна та тісна співпраця між бізнесом та університетами має дуже важливе значення для розвитку науки, підвищення розуміння важливості сприяння проведенню досліджень. Саме наука є безумовним базисом для можливості нових відкриттів та інновацій, які можна безпосередньо та негайно застосувати та впроваджувати у життя, для можливості покращення якості та підвищення ефективності допомоги суспільству.

У рамках святкування 100-річчя Національного фармацевтичного університету за сприяння ACINO в Україні 10 вересня 2021 р. відбудеться семінар «Фармаконагляд у кризових ситуаціях систем охорони здоров’я».

Питання безпеки та ефективності ліків завжди бентежать суспільство, оскільки абсолютно безпечних ліків не було, немає і не буде. Однак існує надійний інструмент для подолання ризиків у сфері обігу ліків, це фармаконагляд. Особливого значення набуло здійснення фармаконагляду в умовах пандемії COVID-19, коли людство турбують питання не лише перебігу та наслідків захворювання. Надзвичайно актуальними є питання безпеки та доцільності застосування лікарських засобів для лікування хвороби та запобігання їй.

У кризових ситуаціях сфери охорони здоров’я здійснення фармаконагляду набуло особ­ливого значення у зв’язку із ще однією проблемою — застосування лікарських засобів поза показаннями, що містяться в інструкції для медичного застосування (off-label).

Ми вдячні Національному фармацевтичному університету за можливість підкреслити важливість та актуальність такого наукового виду діяльності, як фармаконагляд, оскільки безпека у застосуванні ліків є найвищим пріоритетом для нашої компанії».

Загалом компанія тісно співпрацює з низкою провідних профільних закладів вищої освіти України. Усвідомлюючи свою взаємозалежність із суспільством, компанія вважає, що інвестиції у майбутнє нації — соціальна відповідальність кожного бізнесу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті