КЛІМОДІЄН компанії “Шерінг АГ”Нові можливості замісної гормональної терапії: курс на функціональне омолодження

10–11 жовтня у готельному комплексі «Ялта» (м. Ялта, АР Крим) відбулася науково-практична конференція «КЛІМОДІЄН — нові можливості замісної гормональної терапії», яка зібрала понад 250 учасників — науковців та практичних лікарів клінічних спеціальностей гінекологічного профілю. Фармацевтична компанія «Шерінг АГ» (Німеччина), яка є одним із світових лідерів у розробленні та виробництві лікарських засобів для замісної гормональної терапії (ЗГТ), присвятила конференцію виведенню на український фармацевтичний ринок свого інноваційного комбінованого препарату для усунення менопаузальних розладів КЛІМОДІЄН (естрадіолу валерат + дієногест).

У президії конференції (зліва направо):
Т. Циммерман, М. Пауль, М. Оеттель, Т. Татарчук,
Р. Моісеєнко, О. Резников, М. Біркхойзер

На початку роботи конференції головуючий — член-кореспондент НАН і АМН України, доктор медичних наук, професор Олександр Резников надав слово начальнику управління організації медичної допомоги дітям і матерям Міністерства охорони здоров’я України Раїсі Моісеєнко. Привітавши учасників, вона, зокрема, зазначила, що в середньому період менопаузи триває майже третину життя сучасної жінки, але в цей період не лише згасає репродуктивна функція, але також починається новий етап, не менш цікавий та активний, ніж попередні роки. Адже в цьому віці майже кожна жінка набуває професійного та життєвого досвіду, який вона може повною мірою реалізувати на роботі та в сім’ї. В цей час вкрай важливо приділяти більше уваги власному здоров’ю. Активний спосіб життя, збалансоване харчування, відмова від тютюнопаління та алкоголю плюс ЗГТ не лише значно знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та остеопорозу, але й забезпечують такі самопочуття, психоемоційний стан, фізичну форму і зовнішній вигляд, які дозволяють їй зберегти високу якість життя і залишатися жінкою у найповнішому розумінні цього слова протягом довгих років. Відповідальний посадовець міністерства висловила впевненість у тому, що в Україні буде запроваджено належні стандарти надання акушерсько-гінекологічної допомоги, протоколи лікування кожного захворювання, до яких будуть включені гормональні препарати, що широко застосовують в Європі та світі для усунення клімактеричних розладів, зокрема — сучасні інноваційні препарати для ЗГТ виробництва компанії «Шерінг АГ». На закінчення виступу Р. Моісеєнко підкреслила важливість конференції і наголосила, що українські спеціалісти повинні прямувати шляхом застосування ЗГТ, яким йде весь цивілізований світ.

З аналітичним оглядом найбільш актуальних проблем ЗГТ, — зокрема, враховуючи жваві дискусії, що точаться сьогодні в світі з приводу фармакологічної безпеки та клінічної доцільності цього виду лікування, — виступив колишній голова Європейського товариства менопаузи, нинішній голова Швейцарського товариства менопаузи професор Мартін Біркхойзер. У своїй доповіді він висвітлив останні рекомендації Північноамериканського, а також Швейцарського товариства менопаузи для лікарів-практиків і детально зупинився на різноманітних аспектах застосування ЗГТ. Проф. М. Біркхойзер звернув увагу на те, що на сьогодні немає більш ефективної терапії для усунення проявів клімактеричного синдрому (припливи, напади тахікардії, підвищена пітливість, порушення сну, перепади артеріального тиску), ніж ЗГТ. Проведення ЗГТ значно поліпшує якість життя жінки у менопаузальний період. Північноамериканське товариство менопаузи після аналізу результатів дослідження WHI (2003) зробило висновок: дані таких досліджень, як HERS (2001) та WHI (2003), не можна екстраполювати на жінок молодшого віку, які отримують ЗГТ вчасно (оскільки в зазначених дослідженнях середній вік пацієнток становив 63 та 67 років відповідно, а у такому віці не рекомендується починати проведення ЗГТ). Професор М. Біркхойзер також підкреслив, що існують значні відмінності в ефектах різних прогестинів і тому не можна узагальнювати висновки дослідження лікарських засобів одного класу до усіх препаратів даної фармакотерапевтичної групи.

Глава представництва компанії «Шерінг АГ» в Україні доктор Манфред Пауль зазначив, що препарат КЛІМОНОРМ, який використовують українські спеціалісти з 1995 р. і рекомендують для застосування у жінок у період пре- і перименопаузи, протягом цього часу став одним з лідерів фармацевтичного ринку України серед лікарських засобів для ЗГТ. Доктор М. Пауль нагадав присутнім, що рік тому компанія «Шерінг АГ» вивела на український ринок пероральний контрацептив з вираженим позитивним косметичним ефектом ЖАНІН, який за цей незначний період завоював в Україні багато прихильниць. Обсяги продажу цього контрацептивного засобу постійно збільшуються («Щотижневик АПТЕКА», № 47 (368) від 2 грудня 2002 р.). Ефективність та ринковий успіх препарату ЖАНІН зумовлені властивостями його діючої речовини — прогестину дієногесту, який протягом майже 10 років розробляли вчені німецької фармацевтичної компанії «Йєнафарм» (підрозділ компанії «Шерінг АГ») на чолі з керівником відділу науки професором Михаелем Оеттелем.

За словами М. Оеттеля, з року в рік людство невблаганно старіє — щороку в світі близько 25 млн жінок досягають клімактеричного віку, в наші дні кількість таких жінок на планеті становить 500 млн, а до 2030 р. може сягнути 1 млрд. Все це ставить нові завдання перед фармацевтичною промисловістю. З огляду на це одним з домінуючих напрямків діяльності компанії «Шерінг АГ» було розроблення нових ефективних гормональних препаратів для жінок у менопаузі. М. Оеттель висловив впевненість у тому, що зі створенням дієногесту було одержано оптимальний для включення до складу комбінованої ЗГТ гестаген, який справляє антипроліферативний і антиандрогенний ефекти.

Дієногест є першим представником так званих гібридних прогестинів, оскільки завдяки особливостям хімічної структури він поєднав у собі типові фармакодинамічні властивості похідних прогестерону (антиандрогенна дія, помірна антигонадотропна активність, переважно периферичний тип дії, доза в міліграмах) з властивостями сучасних 19-норпрогестинів: виражену трансформівну прогестагенну дію на ендометрій, короткий період напіввиведення, високий ступінь біодоступності при пероральному прийомі, незначний вплив на печінку, відсутність токсичних і гепатотоксичних властивостей, надійний контроль менструального циклу при поєднанні з естрогенами (Oettel M. et al., Drugs of Today. 1999, 25 (Suppl. C): 3–12).

Під час проведення постмаркетингового дослідження в Німеччині, керівником якого був доктор Томас Циммерман, понад 1000 німецьких лікарів-гінекологів на власному клінічному досвіді впевнилися у вираженій терапевтичній ефективності та високій фармакологічній безпеці препарату КЛІМОДІЄН.

Результати клінічних випробувань, у яких брали участь понад 4 тис. пацієнток, засвідчили, що КЛІМОДІЄН ефективно усуває симптоми дефіциту естрогенів, зокрема припливи, пітливість, безсоння, дратівливість, зниження лібідо, а також урогенітальні порушення (Graser T. et al., Climacteric. 2001; 4: 332–342). Завдяки антиандрогенним властивостям застосування препарату дозволяє досягти перерозподілу жирової тканини за жіночим типом, препарат не лише сприяє покращанню самопочуття та загального стану здоров’я, але й дозволяє зберегти красу, привабливість та жіночність. У пацієнток з безсонням та нервово-депресивними розладами застосування КЛІМОДІЄНУ покращує якість засинання та глибину сну, психоемоційний фон, сприяє поліпшенню когнітивних функцій та концентрації уваги, активує реакції на звукові та зорові збудники (Linzmayer L. et al., Arzneimittelforschung. 2001; 51(3): 238–245).

З моменту виведення КЛІМОДІЄНУ на ринки Німеччини та інших європейських країн понад 80 тис. жінок отримали лікування за допомогою цього препарату. Втім сьогодні вітчизняні фахівці вже мають власні дані щодо клінічних властивостей препарату КЛІМОДІЄН: на семи клінічних базах чотирьох обласних центрів України було проведено постмаркетингове дослідження під керівництвом завідуючої відділенням ендокринної гінекології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, доктора медичних наук, професора Тетяни Татарчук. Для участі в дослідженні було залучено 149 жінок з проявами клімактеричного синдрому (середній вік — 53,4 року, середня маса тіла — 74,3 кг), з інтактною маткою, 110 з яких отримували ЗГТ вперше. Пацієнток обстежували до дослідження, через 3 міс та через 6 міс від початку проведення ЗГТ. Ефективність застосування препарату оцінювали за так званою менопаузальною шкалою, яка враховує наявність і ступінь вираженості припливів, порушень сну, депресивних розладів, сексуальних порушень та інших клімактеричних проявів. Згідно з результатами дослідження, через 3 міс лікування рівень основного сумарного індексу засвідчив, що об’єктивний стан пацієнток покращився вдвічі, через 6 міс у переважної більшості жінок практично не відзначали клімактеричних симптомів.

Т. Татарчук зазначила, що у розвинутих європейських країнах, зокрема у Німеччині, близько 30% жінок у період постменопаузи отримують ЗГТ — цей метод став звичним як для спеціалістів, так і для пацієнток. Проте у багатьох пацієнток в Україні досі існують стереотипи щодо збільшення маси тіла під впливом ЗГТ. Ці стереотипи лишилися у спадок від старих і недосконалих методів гормональної контрацепції. Згідно з оприлюдненими Т. Татарчук даними, у жодної зі 149 жінок, які брали участь у дослідженні, не спостерігалося збільшення маси тіла, навпаки, середній показник маси тіла зменшився на 2,1 кг. Досить важливим моментом, який відзначила проф. Т. Татарчук, була тенденція до нормалізації артеріального тиску. Середні показники систолічного артеріального тиску знизилися на 5,4 мм рт. ст. Понад 90% жінок оцінили своє самопочуття як «відмінне» або «добре», 8% — як «задовільне» і лише 1% пацієнток висловили невдоволення результатами терапії.

Доповідач підкреслила, що і в Європі, і зокрема в нашій країні жінок віком понад 45 років стає дедалі більше, тому важко переоцінити значущість для фахівців та споживачів виведення на вітчизняний фармацевтичний ринок такого якісного і вже добре відомого в Європі препарату. «КЛІМОДІЄН є препаратом першого вибору для лікування клімактеричних розладів у постменопаузі», — таким висновком закінчила свій виступ проф. Т. Татарчук.

Наукові факти та клінічний досвід провідних фахівців, що були оприлюднені з трибуни конференції, переконливо засвідчили: препарат КЛІМОДІЄН відкриває нові можливості ЗГТ для усунення та профілактики клімактеричних порушень, збереження та підвищення якості життя жінок у постменопаузальний період, покращання їхнього самовідчуття та зменшення функціонального віку.

Пилип Снєгірьов
Фото Євгена Чорного

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

ДВЕЛЛА: расширяет возможности экстренной контрацепции

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті