Лист Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України, КМУ від 14.12.1999 р. № 01-20/1609

Міністерство зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України

Кабінет Міністрів України

Лист

від 14.12.1999 р. № 01-20/1609

 

Міністерство зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України розглянуло листа Комітету медичної та мікробіологічної промисловості України від 25.10.99 № 4086/09-14-04 щодо ситуації, яка склалася з реалізацією «залежалих» вантажів — лікарських засобів, вилучених Комісією з питань вилучення та реалізації вантажів, що зберігаються в морських торговельних портах і припортових залізничних станціях понад встановлені терміни, і переданих актом № 89 від 16.06.98 року на реалізацію Іллічівському морському торговельному порту і повідомляє наступне.

На виконання Декрету Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1993 року № 33-93 «Про порядок вилучення та реалізації вантажів, що знаходяться у морських торговельних портах і на припортових залізничних станціях понад встановлені терміни» та постанови Кабінету Міністрів України від 16 травня 1996 року № 536 «Про реалізацію вантажів, що зберігаються в морських торговельних портах і на припортових залізничних станціях понад встановлені терміни», створена Комісія з питань вилучення та реалізації вантажів, що зберігаються в морських торговельних портах і на припортових залізничних станціях понад встановлені терміни. У своїй роботі Комісія керується вищезазначеними документами, а також Положенням про Комісію, яке було затверджено Головою Комісії за погодженням з Міністерством транспорту, Міністерством фінансів та Міністерством юстиції України.

Згідно з п. 2 та п. 3 вищезгаданих постанови КМУ та Декрету КМУ, відповідно, реалізацію вантажів з простроченим терміном зберігання доручено здійснювати портам та припортовим залізничним станціям на підставі рішень Комісії, які оформляються актами, що підписуються всіма членами Комісії, визначеними постановою Кабінету Міністрів України. На розгляд Комісії приймаються документи щодо вилучення та реалізації вантажів, терміни зберігання яких під митним контролем закінчилися і митницею не вжито заходів до їх реалізації у разі відсутності доручення вантажовласників (вантажовідправників) щодо подальшого їх відправлення, з їх вини, а також з незалежних від морських торговельних портів чи припортових залізничних станцій причин.

Комісією не приймаються до розгляду вантажі, що зберігаються на митних та митних ліцензійних складах, які реалізуються відповідно до порядку, затвердженого постановою КМУ від 25.08.98 р. № 1340 «Про порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним».

Вказані вантажі не є конфіскатом і не є власністю держави, тому їх реалізація на внутрішньому та зовнішньому ринках України повинна здійснюватися з дотриманням усіх норм і правил діючого законодавства на загальних підставах. Тобто, загальний порядок імпорту товарів, які підлягають ліцензуванню відповідно до постанови КМУ від 04.01.99 № 15, поширюється на реалізацію зазначених вантажів у даному випадку.

До речі, виручка, що одержується від їх реалізації, іде на покриття усіх витрат порту та митне оформлення, а залишок коштів повертається вантажовласнику. Тобто, до бюджету відраховуються тільки ті кошти, які ідуть на сплату митних зборів, платежів, ПДВ.

Реалізацію вантажів з простроченим терміном зберігання порти і припортові залізничні станції мають право проводити, в разі необхідності, за допомогою інших торговельних організацій. У даному разі, за допомогою торговельних організацій, які мають право на реалізацію лікарських засобів на території України. Також повідомляємо, що від задіяних у виконанні згаданого доручення міністерств та відомств пропозицій до МЗЕЗторгу не надходило.

Заступник Міністра В.І. Олійник
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті