Відкритий лист до міністра охорони здоров’я України B.O. Москаленка,


Звертаємося до Вас від усієї фармацевтичної спільноти України як до міністра, який намагається не наслідувати застарілі стереотипи, а піклується про майбутнє нашої системи охорони здоров’я. Головна мета такої системи — відповідальність перед народом за стан його здоров’я.

У складі системи охорони здоров’я існує важлива галузь — фармація. Її основні складові — це фармацевтична освіта та наука, створення та впровадження у виробництво вітчизняних лікарських засобів, контроль якості ліків, інформаційне поле, аптечна мережа та ін., які були визначені на V Національному з’їзді фармацевтів України. Але склалося так, що протягом тривалого часу, ще з радянських часів Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) пов’язує фармацевтичну галузь лише з аптечною мережею. Тому на рівні МОЗ проблеми фармації в комплексі серйозно ніколи не розглядалися. В ті часи у кращому випадку функціонувало Головне аптечне управління у складі МОЗ, яке знову ж таки керувало аптечною мережею, придбанням, збутом і розподілом ліків, коли їх було 4,5 тис. найменувань. Окремими виробничими питаннями керував Держкоммедбіопром. На сьогодні на фармацевтичному ринку зареєстровано 8 тис. найменувань ліків.

Таким чином, в управлінні фармацевтичною галуззю ми втратили і все те, що було. 3аступники міністра за фахом лікарі і також не можуть дати ради проблемам фармації: відсутні програми і концепції розвитку галузі, законодавча база недосконала, немає вертикалі і горизонталі в управлінні.

Ми не можемо стояти осторонь, коли фармацевтична галузь занепадає, руйнується через некомпетентне та безкарне втручання на регіональному рівні. Все частіше з боку регіональних управлінських структур охорони здоров’я висловлюється думка про підпорядкування їм аптечної мережі. Але з 1917 р. таке вже не раз бувало і приносило тільки розчарування. Безумовно, фармацевтична галузь відновлялася, коли фахівцям фармації повертали право професійно управляти її розвитком. Але щоразу бракувало часу, щоб відновити усе так, як потрібно. Що мали? Тільки проблеми, коли лікарі отримували право керувати забезпеченням населення ліками, тобто в одних руках було зосереджено лікування і використання ліків, що призводило до різного роду помилок. Не так давно (3–4 роки тому) мали повторення цього у Харківській області, а результат той самий — лікарі почали масово займатися фармацевтичною діяльністю. Але ж вони лікарі і нехай краще вирішують свої професійні проблеми щодо підвищення рівня медичної допомоги населенню, цього вони навчалися протягом 7–9 років. Фармацевтичній галузі притаманні комплексність, поєднання фармацевтичної освіти і науки, створення та впровадження у виробництво вітчизняних ліків, контроль якості ліків, інформаційного поля, аптечної мережі та ін. Чи спроможне Управління охороною здоров’я керувати цими напрямками?

Тому вкотре ставимо питання про створення вертикалі та горизонталі в управлінні фармацевтичною галуззю, як це має місце в інших країнах світу.

Розуміємо, стан справ у державі не дозволяє вести розмову про додаткові управлінські структури, але фармацевтична галузь не потребує великої кількості керівного персоналу, на утримання якого потрібні державні кошти. Ми вбачаємо таку вертикаль в управлінні, яку б фінансово забезпечувала сама фармацевтична галузь. Вертикаль зовсім не торкається бюджетних коштів, ми пропонуємо свій механізм.

У першу чергу, це повинен бути дієздатний Департамент фармації на повному госпрозрахунку, який повинен очолити провізор з повноваженнями заступника міністра, як в інших країнах світу. Департамент підпорядковується МОЗ. У його складі створюються підрозділи (сектори) з метою координації окремих напрямків діяльності, про які згадувалося вище: підготовка та перепідготовка кадрів, підвищення їх кваліфікації; наукові дослідження; створення та виробництво вітчизняних ліків; контроль якості ліків; інформаційні технології; аптечна мережа; міжнародні зв’язки тощо. Ми також розуміємо, що неможливо стояти осторонь задоволення потреб у ліках певних категорій населення: «чорнобильців», інвалідів, пенсіонерів та ін. Тому в Фармацевтичному департаменті повинен бути сектор соціального захисту таких категорій, який буде на державному рівні вирішувати проблеми ціноутворення, державного регулювання цін на лікарські засоби, визначення пільгового контингенту і його забезпечення.

Одразу хотілося б відзначити, що прямого зіткнення у фінансовому плані з підвідомчими структурами не передбачається. Наша пропозиція — кошти на утримання Фармдепартаменту повинні формуватися від вартості реалізованої фармацевтичної продукції.

Стосовно горизонталі. У кожному регіоні повинні бути створені фармацевтичні управління на госпрозрахункових засадах, яким будуть делеговані функції управління та координації діяльності усіх структур, що займаються фармацевтичною діяльністю незалежно від форми власності. Таким чином, поєднання вертикалі та горизонталі забезпечить чітку систему управління фармацевтичною галуззю.

Департамент фармації повинен тісно співпрацювати з Фармацевтичною асоціацією України, а в регіонах — з її осередками, спільно вирішуючи питання соціального захисту фізичних та юридичних осіб фармацевтичної галузі, створюючи та реалізуючи довгострокові програми та концепції, у тому числі щодо забезпечення ліками пільгових категорій населення.

Проблемних питань у фармацевтичній галузі накопичилося багато і нині немає з ким їх вирішувати, тому кожний регіон, кожний керівник залишається з ними сам на сам. Впевнені, що тільки такий підхід до управління галуззю дозволить кваліфіковано подолати ці проблеми. Завдяки наявності Департаменту фармації та регіональних фармацевтичних управлінь фармація нарешті отримає розуміння та правильне ставлення до себе як у МОЗ, так і у суспільстві.

У цьому листі висловлені думки 2300 делегатів V Національного з’їзду фармацевтів України, які виражали інтереси 230 тис. працівників вітчизняної фармації.

Науковці та вчені, керівники
та працівники фармацевтичної
галузі Харківщини

За дорученням фармацевтичної
спільноти Харківщини лист до редакції
надіслав ректор НФАУ В.П. Черних


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті