«Натурпродукт-Вега» представляє:сучасні фітопрепарати компанії «Швабе»

26 квітня поточного року ТОВ «Натурпродукт-Вега», яке є ексклюзивним дистриб’ютором компанії «Швабе» в Україні, провело одноденний семінар за участю регіонального директора в Східній Європі пана Ральфа Ноймана та керівника міжнародного відділу реєстрації і досліджень компанії «Швабе» д-ра Даніели Монелли. Семінар, на якому було представлено інформацію про клінічну ефективність та досвід застосування фітопрепаратів КАРДІПЛАНТ, ДОРМІПЛАНТ і СТРЕСПЛАНТ, зібрав науковців, практичних лікарів, організаторів охорони здоров’я Києва. Місяць тому був проведений подібний семінар, на якому компанія «Швабе» представила українській аудиторії три інші фітопрепарати — МЕМОПЛАНТ, ПРОСТАПЛАНТ і ВЕНОПЛАНТ (див. «Щотижневик АПТЕКА», № 14 (285) за 9 квітня 2001 р.).

Лікарські рослини — традиційна сировина для виготовлення ліків. На сьогоднішній день третину лікарських засобів отримують саме з рослинної сировини (Чекман І.С., 1999). Висока ефективність фітотерапії, підтверджена багатовіковим досвідом, зумовлює широке застосування препаратів на основі рослинної сировини у клінічній практиці. Багатьох клініцистів фітопрепарати приваблюють тим, що їх застосування супроводжується мінімальною кількістю побічних ефектів, вони не взаємодіють з іншими лікарськими засобами.

Одним із світових лідерів у галузі виробництва фітофармацевтичних засобів є компанія «Швабе» (Німеччина), яка була заснована в 1866 р. Ще зовсім недавно в арсеналі фітотерапії були лише настої, відвари і чаї з лікарських трав. Однак такий спосіб вживання фітозасобів не дозволяє контролювати кількість спожитої активної речовини, адже її концентрація в рослині залежить від багатьох факторів — температури, вологості, освітлення тощо, у зв’язку з чим фармакотерапевтична цінність лікарської рослини може істотно варіювати. Крім бажаної активної речовини рослини містять інші сполуки, які в деяких випадках знижують лікувальний ефект рослинного засобу.

Ральф НОЙМАН

Регіональний директор компанії «Швабе» в Східній Європі

— Обсяг продажу фітопрепаратів компанії «Швабе» в 2000 р. становив 720 млн німецьких марок. 45% препаратів було експортовано в 60 країн світу. Компанії «Швабе» належать плантації лікарських рослин у Німеччині, Франції та інших країнах світу. Нині компанія намагається зміцнити свої позиції на українському фармацевтичному ринку.

Фахівці компанії «Швабе» розробили методи стандартизації екстрактів активних речовин у фітопрепаратах, що випускаються у формі таблеток і капсул, завдяки чому їх можна точно дозувати. Крім того, здійснюється очищення фітопрепаратів від баластних та шкідливих речовин за допомогою унікальних ноу-хау, що значно підвищує клінічну ефективність лікарських засобів і допомагає уникнути небажаних побічних ефектів.

КАРДІПЛАНТ

Як відомо, хронічна серцева недостатність є одним з найпоширеніших захворювань. За прогнозами, ця хвороба стане найбільш серйозною проблемою кардіології у найближчі 50 років у зв’язку з «постарінням» контингенту хворих на ішемічну хворобу серця (Малая Л.Т., 2001). Серед дорослого населення США це захворювання діагностовано майже у 3 млн чоловік, причому кількість хворих щорічно збільшується на 400 тис. З 1970 р. смертність внаслідок хронічної серцевої недостатності зросла більше ніж у 4 рази. Загалом, на нашій планеті хронічна серцева недостатність діагностована у близько 15 млн чоловік (Purcell H., 1996; Kannel W.B., 2000). Серед пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю високий рівень госпіталізації та смертності. Так, через 6 років після появи перших клінічних ознак серцевої недостатності вмирають 70% чоловіків і 63% жінок, причому 50% усіх випадків смерті припадає на перший рік захворювання (Малая Л.Т., 2001).

Даніела МОНЕЛЛА

Керівник міжнародного відділу реєстрації і досліджень компанії «Швабе»

— Ефективність фітопрепаратів компанії «Швабе» доведена численними рандомізованими клінічними дослідженнями. Завдяки належній стандартизації та високоефективним технологіям очищення лікарські засоби нашої компанії практично не виявляють побічних ефектів, тому їх можна застосовувати протягом тривалого часу.

Сьогодні підходи до фармакотерапії хронічної серцевої недостатності істотно переглядаються. В основу Європейських рекомендацій по лікуванню цього захворювання покладено три основні групи лікарських засобів: інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту, діуретики та серцеві глікозиди (Philbin E.F., Jenkins P.L., 2000; Cohn J.N. et al., 2000). На жаль, препарати цих груп не позбавлені побічних ефектів, а деякі з них (наприклад, серцеві глікозиди) мають вузький діапазон терапевтичної дози, перевищення якої може спричинити розвиток серйозних ускладнень.

Ефективним рослинним засобом, що поліпшує функціональний стан серця, є фітопрепарат КАРДІПЛАНТ, який містить 80 мг сухого екстракту з листя і суцвіть глоду.

КАРДІПЛАНТ істотно покращує скоротливу функцію серцевого м’яза і оптимізує роботу серця залежно від метаболічних потреб організму. Цей лікарський засіб посилює кровообіг у коронарних судинах і міокарді, підвищує використання останнім кисню. КАРДІПЛАНТ поліпшує функціональний стан серця і підвищує толерантність до фізичного навантаження. Враховуючи добру переносимість препарату, для отримання оптимального ефекту КАРДІПЛАНТ необхідно приймати протягом тривалого часу, не менше 6 тижнів. У ході багатоцентрового рандомізованого подвійного сліпого дослідження, в якому взяли участь 122 пацієнти із серцевою недостатністю ІІ стадії за критеріями New York Heart Association, було підтверджено однакову ефективність лікування із використанням екстракту глоду у добовій дозі 900 мг і каптоприлу — 37,5 мг. Жодних побічних ефектів, обумовлених прийомом екстракту глоду, не відзначено (Tauchert, 1994).

Показаннями до застосування КАРДІПЛАНТУ є початкова стадія серцевої недостатності (ІІ стадія за критеріями New York Heart Association), що проявляється такими симптомами, як швидка втомлюваність, задишка і серцебиття при звичайному та помірно підвищеному фізичному навантаженні.

Протипоказання до застосування фітопрепарату до цього часу невідомі. Крім того, на сьогоднішній день не зареєстровано жодних побічних ефектів КАРДІПЛАНТУ. Фахівці рекомендують приймати препарат всередину незалежно від прийому їжі по 1–2 таблетки 3 рази на добу, не розжовуючи, запиваючи невеликою кількістю рідини.

СТРЕСПЛАНТ

Визначний учений, лауреат Нобелівської премії Ганс Сельє вперше визначив поняття «стрес», згідно з яким стрес — це неспецифічна відповідь організму на дію будь-якого зовнішнього або внутрішнього фактора. Стрес є невід’ємною складовою нашого життя.

Однак потенційно небезпечним для психічного та фізичного здоров’я людини є тривалий, хронічний стрес, який ускладнює розвиток адаптаційних реакцій до мінливих умов зовнішнього середовища. У разі тривалого стресу розвивається виснаження нервової системи, що призводить до серйозних фізіологічних порушень.

У першому ряду зліва направо: Ірина Сокольцова, директор з зовнішньоекономічних зв’язків ТОВ «Натурпродукт-Вега; Даніела Монелла; Ральф Нойман; Надія Андраш, менеджер з реклами ТОВ «Натурпродукт-Вега»; у верхньому ряду: Роман Сапила, лікар-консультант ТОВ «Натурпродукт-Вега», Олена Притула, заступник директора по зовнішньоекономічним зв’язкам.

Ефективним фітопрепаратом для лікування нервових станів тривоги, страху, напруження і неспокою є СТРЕСПЛАНТ, до складу якого входить екстракт з кореневища рослини кава-кава, що містить біологічно активні речовини — кава-лактони, які мають анксіолітичні, седативні, міорелаксуючі протисудомні та спазмолітичні властивості. Одна капсула СТРЕСПЛАНТУ містить 45–55 мг сухого екстракту з кореневища кава-кава.

У терапевтичних дозах СТРЕСПЛАНТ пригнічує відчуття страху та тривоги, а також покращує якість сну, що підтведжується даними електроенцефалографічних досліджень (Emser, 1991). На відміну від інших транквілізаторів СТРЕСПЛАНТ не впливає на швидкість реакцій, не викликає звикання, що підтверджується результатами нейрофізіологічних тестів, тому його можна використовувати як денний транквілізатор. Кава-екстракт вже на першому тижні виявляє таку саму клінічну ефективність, як препарати бензодіазепінового ряду (оксазепам та бромазепам) в лікуванні симптомів страху легкого та середнього ступеня вираженості (Woelk, 1993).

Препарат протипоказаний в період вагітності та годування груддю, а також при ендогенних депресіях (депресивних станах, не обумовлених соматичними або психогенними факторами).

При одночасному прийомі СТРЕСПЛАНТУ з іншими нейротропними засобами можливе підсилення ефектів внаслідок взаємодії з алкоголем, барбітуратами та препаратами психотропного ряду. Під час лікування СТРЕСПЛАНТОМ необхідно відмовитися від вживання алкоголю або зменшити його до мінімуму.

Препарат приймають всередину незалежно від прийому їжі по 1 таблетці 3 рази на добу, не розжовуючи, запиваючи невеликою кількістю рідини.

ДОРМІПЛАНТ

Під час стресових ситуацій організм виробляє природні біохімічні заспокійливі та знеболювальні речовини (ендорфіни), які нейтралізують відчуття тривоги та страху. В крові збільшується вміст адреналіну, інших хімічно активних речовин, які зумовлюють тахікардію та підвищують частоту дихання. Ці зміни забезпечують захисні реакції організму, які виникають у відповідь на дію стресорного фактора.

При частих нервових перенапруженнях розвивається стан постійної готовності організму до подолання дії несприятливих факторів, який супроводжується безсонням. Внаслідок цього нервова система виснажується, що проявляється безпричинною тривогою, апатією, неврівноваженістю. Навіть якщо вдається заснути, сон не приносить полегшення. У деяких випадках розвивається депресія. За даними наукових досліджень, у розвинених країнах у кожного п’ятого дорослого населення наявні виражені хронічні порушення сну, причому цей показник істотно зростає у людей старших вікових груп (Doi Y. et al., 2000; Roth T., 2000; Zanocchi M. еt al., 1999).

Ефективним засобом, що дозволяє позбавитися вказаних проблем, є фітопрепарат компанії «Швабе» ДОРМІПЛАНТ, який містить екстракт з валеріани та меліси і призначений для лікування порушення сну, викликаного нервовим напруженням і неспокоєм. Валеріана лікарська — традиційний заспокійливий засіб, який покращує сон. Меліса лікарська — рослина з м’якою заспокійливою дією. Одна таблетка ДОРМІПЛАНТУ містить 160 мг сухого екстракту з кореневища валеріани та 80 мг екстракту з листя меліси. Валеріанова кислота пригнічує активність ферментів, які розщеплюють гамма-аміномасляну кислоту. Це призводить до підвищення концентрації даного нейротрансмітера і розвитку седативного та міорелаксуючого ефектів. Активні речовини екстракту меліси виявляють снотворну дію, посилюють вплив валеріани.

Показаннями до застосування ДОРМІПЛАНТУ є стани неспокою, нервового напруження та порушення сну. На сьогоднішній день протипоказання до прийому ДОРМІПЛАНТУ невідомі. Крім того, в ході досліджень клінічної ефективності цього препарату побічних ефектів не зареєстровано. Фітопрепарат не викликає звикання та лікарської залежності, не взаємодіє з алкоголем, не впливає на здатність виконувати роботу, що вимагає підвищеної уваги, наприклад управління автомобілем тощо (Albrecht et al., 1995). Завдяки цьому тривалість лікування не обмежена певними строками. ДОРМІПЛАНТ покращує якість сну і самопочуття наступного дня (Dressing, 1992).

ДОРМІПЛАНТ рекомендується приймати по 2 таблетки 2 рази на добу під час їди, не розжовуючи, з невеликою кількістю рідини.

Варто додати, що по відношенню до кожного вищеописаного фітопрепарату були проведені різноманітні рандомізовані клінічні дослідження, які яскраво продемонстрували високу фармакотерапевтичну активність КАРДІПЛАНТУ (Zapfe et al., 2000), ДОРМІПЛАНТУ (Schmidt et al., 1991) та СТРЕСПЛАНТУ (Gastpar et al., 2001), що належним чином обгрунтовує доцільність їх застосування у клінічній практиці. Крім того, ці препарати за ціною є доступними для українського споживача.

Віктор Маргітич
Фото Євгена Кривші

За додатковою інформацією звертайтеся до ексклюзивного дистриб’ютора компанії «Швабе» — фірми «Натурпродукт-Вега» за телефонами:

у Києві – (044) 234-74-35 та 235-30-00
у Тернополі – (0352) 43-23-12 та 43-23-14


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті