Якість — пріоритетний фактор забезпечення конкурентоспроможності

4 грудня у Києві в конференц-залі Українського союзу промисловців і підприємців відбулася прес-конференція на тему: «Сучасна політика якості як пріоритетний фактор забезпечення конкурентоздатності продукції». У прес-конференції взяли участь президент Української асоціації якості (УАЯ), радник прем’єр-міністра України Петро Калита, президент Німецької ради з акредитації, доктор Ганс-Ульріх Міттманн, а також вітчизняні аудитори з систем якості. Вони розповіли про актуальні проблеми розвитку та перспективи впровадження систем управління якістю на підприємствах України та світу.

ГАНС-УЛЬРІХ МІТТМАНН

Президент Німецької ради з акредитації

— Німецькі фармацевтичні підприємства намагаються отримати два сертифікати, що характеризують стан їхньої системи якості. Один з них — сертифікат на  відповідність стандартам GMP. Фармацевтичні підприємства підлягають обов’язковій сертифікації у вищезгаданій системі. Другий — сертифікат системи ISO серії 9000, який допомагає поліпшити управління якістю фармацевтичного підприємства та модернізувати процес виробництва. Доречно і доцільно, щоб фармацевтичні підприємства у своїй роботі використовували комбінацію цих двох систем: GMP як обов’язкової, ISO як допоміжної, що забезпечує безперервне поліпшення процесу виробництва та створює умови для його постійного удосконалення.

Ганс-Ульріх Міттманн вручив сертифікати Німецької та Європейської організації з якості, що підтверджують успішно складений іспит на право проведення аудита систем управління якістю, Петру Калиті, Ользі Олексійчук (ВАТ «Фармак») та деяким іншим представникам українських виробників. Ці сертифікати визнаються в розвинених країнах.

Деякі провідні вітчизняні ЗМІ були відзначені нагородами УАЯ. Петро Калита вручив Диплом УАЯ газеті «Щотижневик АПТЕКА» за внесок в об’єктивне та всебічне висвітлення питань, пов’язаних з впровадженням системи управління якістю на підприємствах України.

ЧИ ПОТРІБНА ВІТЧИЗНЯНОМУ ВИРОБНИКУ СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ?

Підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції є актуальним питанням національного масштабу. Недалеко той час, коли Україна вступить до Світової організації торгівлі. Членство в цій організації передбачає відкриття кордонів, внаслідок чого зарубіжна високоякісна продукція без перешкод почне надходити на вітчизняний ринок, що може призвести до непередбачених наслідків. У зв’язку з цим життєво необхідно підвищити конкурентноздатність вітчизняного виробника та отримати відповідні сертифікати систем якості, що дозволило б не тільки відстояти свої позиції на власному ринку, але й вийти на світовий ринок.

Багаторічний досвід провідних компаній розвинених країн світу свідчить, що здобути успіх на ринку можна шляхом вдосконалення системи управління якістю. Тому сьогодні, говорячи про якість, мають на увазі не стільки гатунок самої продукції, скільки якість функціонування підприємств і організацій, досконалість їх систем управління якістю, націлених на постійне самовдосконалення. Більшість фірм світу використовують для цього міжнародні стандарти ISO серії 9000 та похідні від них QS 9000, ISO 14000 тощо. Але найкращих результатів досягають ті, хто вдосконалює свої системи якості на засадах концепцій загального управління якістю (TQM), якими передбачено безперервне вдосконалення організації, поліпшення якості продукції і задоволення потреб усіх зацікавлених сторін: споживачів, постачальників, персоналу, власників та суспільства.

ЗАВЕРШЕННЯ ПРОЕКТУ УНІКУМ

Одним з важливих факторів, що сприяли економічному успіху розвинених країн, було запровадження на виробничих підприємствах систем управління якістю та їх належне функціонування. Крім того, було запроваджено струнку систему сертифікації підприємств на відповідність систем управління якістю міжнародним стандартам ISO серії 9000. Як прийнято вважати, якщо підприємство отримало сертифікат відповідності системи управління якістю міжнародним стандартам ISO 9000, воно здатне стабільно виробляти якісну продукцію, яка може бути конкурентоспроможною. У світі нараховується більше 400 тис. фірм, які отримали сертифікат ISO 9000. Наявність останнього стала нормою сучасного світового ринку, підтвердженням досконалості системи управління якістю та спроможності фірми-виробника виконувати перед споживачем взяті на себе зобов’язання щодо якості продукції чи послуг.

Ганс-Ульріх Міттманн вітає Петра Калиту з досяненнями у галузі розвитку систем управління якістю в  Україні

На сьогодні в Україні нараховується близько 300 підприємств, які отримали сертифікат на відповідність системи управління якістю. По суті, це крапля в морі. Адже в Україні рух за якість ще не набув загальнонаціонального масштабу. Однією з причин цього є гострий дефіцит фахівців у галузі управління якістю. Для того щоб допомогти нашій країні налагодити підготовку фахівців у галузі управління якістю, федеральний уряд Німеччини виділив кошти для створення та розвитку інфраструктур управління якістю (Учбово-навчальна інфраструктура конкурентоспроможного управління малими та середніми підприємствами — УНІКУМ) на підприємствах України в рамках консультативної програми «Трансформ». Відповідальність за виконання проекту було покладено на Федеральне міністерство економіки Німеччини. Координаторами проекту були призначені від Німеччини — Федеральне відомство з дослідження й перевірки матеріалів і президент Німецької національної ради з акредитації Ганс-Ульріх Міттманн, від України — Українська асоціація якості і її президент — П. Калита.

Проект УНІКУМ передбачав навчання та впровадження в Україні єдиних вимог до спеціалістів з управління якістю, що відповідають європейським критеріям сертифікації і реєстрації персоналу, а також надання допомоги чотирьом підприємствам з розробки, впровадження й підготовки до сертифікації систем управління якістю на основі міжнародних стандартів ISO 9000 версії 2000 р. За час реалізації даного проекту було підготовлено 26 менеджерів з якості EOQ (Європейська організація з якості) і 18 аудиторів систем якості. Крім того, підготовлено 12 викладачів, які можуть навчати персонал вітчизняних підприємств. У рамках проекту УНІКУМ було розроблено, впроваджено та випробувано системи управління якістю ВАТ «Фармак», ВАТ ШБУ-50, ЗАТ «Лакма» та ВАТ «Техномет».

У травні нинішнього року завдяки зарубіжним партнерам українські консультанти та аудитори систем якості мали можливість пройти стажування в Німеччині. Крім того, відбулися консультації німецьких спеціалістів з організації роботи Центру підготовки персоналу «ПРИРОСТ», проведення ним маркетингової політики на українському ринку тощо. Фахівці Центру систем якості «ПРИРОСТ-система» вже сьогодні допомагають десяткам вітчизняних підприємств вдосконалювати свої системи якості на засадах стандартів ISO 9000 версії 2000 р. Орган сертифікації систем якості «ПРИРОСТ» отримав можливість після однієї аудиторської перевірки видавати українським підприємствам одразу декілька сертифікатів, які визнаються як в Україні, так і в країнах Західної Європи.

ПІДСУМКИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ З ЯКОСТІ

У нашій країні починаючи з 1996 р. щорічно проводиться Український національний конкурс з якості за підтримки Європейської організації з якості та Європейського фонду управління якістю. Він сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції вітчизняних підприємств. Учасників конкурсу оцінюють, керуючись критеріями Моделі досконалості Європейського фонду управління якістю, за допомогою яких визначають переможців Європейської нагороди з якості. Цей конкурс занесено до Реєстру національних нагород з якості європейських країн.

У цьому році відбувся 6-й Український національний конкурс з якості, в якому взяло участь 62 підприємства з 22 регіонів нашої держави. Їх оцінювало журі у складі 81 експерта Експертно-методичного центру, 5 з них є експертами Європейського фонду управління якістю. Імена переможців були оголошені на Х Міжнародному форумі «Дні якості в Києві-2001», який відбувся 5–8 листопада 2001 року за підтримки Кабінету Міністрів України і був організований Українською асоціацією якості спільно з Українським союзом промисловців і підприємців, Держстандартом, Держпідприємництва, Національною академією наук, Федерацією профспілок, Київською міською державною адміністрацією. В роботі форуму взяли участь прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, віце-спікер Верховної Ради України Степан Гавриш. Вітання учасникам форуму надіслали Президент України Леонід Кучма, генеральний секретар Європейської організації якості Бертран Джослін де Норей, виконавчий директор Європейського фонду управління якістю Алан де Доммартін. Він, зокрема, відзначив, що Україна є однією з найуспішніших східноєвропейських держав, які змагаються за здобуття Європейської нагороди з якості. У фіналі конкурсу на здобуття Європейської нагороди з якості серед таких всесвітньо відомих компаній, як «Сіменс», «Вольво», «Нокія», із країн Східної Європи були представлені лише Україна та Угорщина. На Х Міжнародному форумі «Дні якості в Києві-2001» прем’єр-міністр Анатолій Кінах вручив сертифікати Европейського фонду управління якістю про визнання досконалості систем управління якістю керівникам СП «Інтерсплав», МАП «Бориспіль» та ВАТ «Фармак» (на сьогодні такі сертифікати у Східній Європі крім вказаних підприємств мають лише три підприємства в Угорщині та одне — в Росії).

Цього ж дня було оголошено початок наступного, 7-го Українського національного конкурсу з якості, підсумки якого підводитимуться у вересні-жовтні наступного року.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті