Парламент дав «зелене світло» позаплановим перевіркам аптек (оновлено)

23 лютого 2012 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (щодо непоширення дії Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» при здійсненні державного санітарно-епідеміологічного нагляду, державного конт­ролю якості лікарських засобів, санітарного контролю).

Закон спрямований на забезпечення належного рівня захисту населення від шкідливого впливу факторів навколишнього середовища та безпеки лікарських засобів.

Зокрема, встановлено, що дія Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не поширюється на державний санітарно-епідеміологічний нагляд, державний конт­роль якості лікарських засобів, санітарний контроль.

На думку Юрія Гайдаєва, розробника законопроекту, існуючий порядок проведення перевірок суб’єктів господарювання або їх відокремлених підрозділів ускладнює здійснення державного контролю якості лікарських засобів та знижує їх ефективність у зв’язку з необхідністю обов’язкового попередження суб’єктів господарювання або їх відокремлених підрозділів про дату та час проведення перевірки.

Як уже повідомляло наше видання, у разі підписання закону президентом його норми дозволятимуть контролюючим органам проводити позапланові перевірки аптек та місць громадського харчування. Проте народний депутат Ю. Гайдаєв за­уважив, що в парламенті є люди, які мають відношення до фармацевтичного бізнесу й не підтримують прийняття таких змін у законодавство.

Одночасно Верховна Рада України ухва­лила Закон «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», яким визначаються особливості перевірок «спрощенців».

Таким чином, дія цього закону поширюється на фізичних осіб — підприємців, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість (далі — ПДВ), діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до зазначеного закону.

Відповідно до нового закону органи державного нагляду проводитимуть позапланові перевірки дотримання санітарного законодавства, органи захисту прав споживачів — позапланові перевірки за скаргами споживачів.

Щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, діяльність яких віднесена до середнього ступеня ризику, органи Пенсійного фонду України будуть проводити планові та позапланові перевірки.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Читатель 24.02.2012 8:50
Из разряда" Мы их душили, душили...".
А хотелось бы 24.02.2012 11:34
А на самом деле хочется ВООБЩЕ без проверок. Yа кой они - что плановые что внеплановые? Cовсем обнаглели. Давайте так: мы будем работать как захотим - продавать без чеков и сертификатов качества и товар любого происхождения а хранить будем хоть в квартирах. И производить стельные ЛС в домашних условиях при чистоте D. А проверки предлагаю вообще отменить - любые. Что нам Европа. Она - не образец. Нам же в кайф, когда нас травят что в кафе, что в аптеках. Так нравится?
Александр 24.02.2012 6:05
Из Вашего выступления следует:Вы в аптеке не работали и многого не знаете.В аптечном деле могут разбираться те,кто работает в этой сфере.Хочется услышать мнения профи.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті