Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо забезпечення соціальних гарантій медичних і фармацевтичних працівників

16 Березня 2012 10:43 Поділитися

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону Верховної Ради України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік»

(щодо забезпечення соціальних гарантій медичних і фармацевтичних працівників)

1. Обґрунтування необхідності прийняття Закону

Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік»  встановлено, що у 2012 році  норми і положення статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я  застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік.

Стаття 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я «Професійні права та пільги медичних і фармацевтичних працівників» містить 18 пунктів, де йдеться як про професійні права, так і соціальні пільги працівників медичної галузі. Наприклад, право на: заняття медичною і  фармацевтичною діяльністю, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, обов’язкове страхування, пільгові умови пенсійного забезпечення, гарантії в оплаті праці, безоплатне користування житлом з освітленням і опаленням, додаткову відпустку тощо.

Виходячи з логіки даного рішення,  уряд у 2012 році на свій розсуд буде  визначати обсяг професійних прав та соціальних пільг медичних і фармацевтичних працівників. Це є порушенням Конституції і законодавства України, адже обсяг відповідних прав та пільг гарантується законом.

Саме тому, вважаємо необхідним убезпечити медичних і фармацевтичних працівників від можливих обмежень при виконанні урядом бюджету, зокрема, у положеннях, що стосуються їх соціального захисту.

Через відсутність єдиної державної політики у забезпеченні соціальних гарантій працівників бюджетних галузей,   медичні та фармацевтичні працівники  і так є найменш соціально захищеними, ніж педагогічні, науково-педагогічні працівники, працівники сфери культури. Їм не виплачується матеріальна допомога для вирішення  соціально-побутових питань, грошова винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання обов’язків та інше.

Такі підходи знижують престиж професії медичного працівника і закладають небезпеку недбалого виконання  професійних обов’язків.

2. Цілі і завдання прийняття Закону

Цей Закон має на меті  гарантувати  надання у повному обсязі соціальних прав та пільг медичним і фармацевтичним працівникам, виключивши застосування у «ручному режимі» Кабінетом Міністрів України,  ряду положень статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я .

Конституційний Суд України у своїх Рішеннях (№ 6-рп/2007), (№ 10-рп/2008) дійшов висновку,  що законом про Держбюджет не може бути зупинено дію законів, внесено до них зміни чи доповнення, змінено регулювання правових відносин за умов,  що цими діями скасовується або звужується  зміст  та  обсяг  існуючих прав і свобод людини і створюється протиріччя у законодавстві.

3. Загальна характеристика і основні положення  Закону

Законопроектом пропонується  внести зміни до пункту 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік»,  виключивши з статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я пунктів щодо забезпечення соціальних пільг та гарантій медичних і фармацевтичних працівників.

Прийняття даного законопроекту не вимагає внесення змін до інших законодавчих актів.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правову базу у цій сфері правового регулювання складають Конституція України,  Бюджетний кодекс України,  Основи законодавства України про охорону здоров’я, Закон України  «Про Державний бюджет України на 2012 рік» та інші нормативно-правові акти.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття законопроекту не призведе до збільшення видатків державного та місцевих бюджетів, оскільки відповідні видатки  передбачаються в межах визначених у Державному бюджеті України на черговий рік коштів.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття  Закону

Прийняття законопроекту стане наданням державою гарантій медичним і фармацевтичним працівникам у стабільності пільг, закріплених Конституцією України та спеціальним законодавством, дозволить зняти  соціальну напругу у трудових колективах, особливо, в умовах  реформування галузі охорони здоров’я.

Народні депутати України: Карпук В.Г. Шевчук С.В.

Проект

Реєстр. № 10207 від 15.03.2012 р.

Закон України

Про внесення змін до Закону України
«Про Державний бюджет України на 2012 рік»

(щодо забезпечення соціальних гарантій медичних і фармацевтичних працівників)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України від 22 грудня 2011 року № 4282-VI «Про Державний бюджет України на 2012 рік» такі зміни:

у пункті 3  Розділу «Прикінцеві положення»  після слів «статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я» доповнити словами: «крім пунктів е, є, з, і, ї, н».

II. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Голова Верховної Ради
України
В.М. Литвин

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (щодо забезпечення соціальних гарантій медичних і фармацевтичних працівників)

Чинна редакція Нова редакція

пункт 3  Розділу «Прикінцеві положення»  Закону України від 22 грудня 2011 року № 4282-VI «Про Державний бюджет України на 2012 рік»:

3. Установити, що у 2012 році норми і положення статей 20, 21, 22, 23, 30, 31, 37, 39, 48, 50, 51, 52 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статей 5 та 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», статей 14, 22, 37 та 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», статті 22 Закону України «Про міліцію», статті 49 Закону України «Про прокуратуру», статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», статті 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», статті 22 Закону України «Про пожежну безпеку», статті 20 Закону України «Про захист рослин», статті 43 Гірничого закону України, статей 61, 62, 63 та 64 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» , статті 3 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік.

 

3. Установити, що у 2012 році норми і положення статей 20, 21, 22, 23, 30, 31, 37, 39, 48, 50, 51, 52 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статей 5 та 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», статей 14, 22, 37 та 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», статті 22 Закону України «Про міліцію», статті 49 Закону України «Про прокуратуру», статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я,  крім пунктів е, є, з, і, ї, н,статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», статті 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», статті 22 Закону України «Про пожежну безпеку», статті 20 Закону України «Про захист рослин», статті 43 Гірничого закону України, статей 61, 62, 63 та 64 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», статті 3 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік.

 

Народні депутати України: Карпук В.Г. Шевчук С.В.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті