ВАТ «Фармак» — шлях до успіху

Сьогодні однією з найважливіших проблем українського суспільства є забезпечення населення якісними лікарськими засобами за доступними цінами. До вирішення цієї проблеми слід підходити комплексно: в першу чергу запровадити правила забезпеченння лікувально-профілактичних установ життєво необхідними лікарськими засобами, а також стандартами лікування. Крім того, слід удосконалити контроль за раціональним використанням лікарських засобів, створити національні стандарти якості, гармонізовані з міжнародними, впровадити належну виробничу практику (GMP), розробити і дотримуватися рекомендацій щодо стабільності лікарських засобів, їх реєстрації, правил міжнародної торгівлі, боротьби з фальсифікованими лікарськими засобами тощо. Про успіхи ВАТ «Фармак» в організації виробництва якісних, ефективних та доступних лікарських засобів розповідає генеральний директор, кандидат економічних наук Філя Жебровська.

— В Україні функціонує потужна фармацевтична промисловість, яка приблизно на 45% забезпечує потреби населення в життєво необхідних лікарських засобах. Однак це не є підставою для самозаспокоєння, оскільки вітчизняні підприємства виробляють не весь спектр життєво необхідних лікарських засобів. Звичайно, на фармацевтичному ринку не існує дефіциту високоякісних препаратів західного виробництва, однак, на жаль, вони не завжди по кишені нашим співвітчизникам.

p_363_42_281002_FARMAK.jpg (12305 bytes)

Філя Жебровська, генеральний директор ВАТ «Фармак», кандидат економічних наук

Слід зазначити, що проблема забезпечення населення якісними лікарськими засобами хвилює не тільки українців, а й більшу частину світової спільноти. В країнах, що розвиваються, гостро стоїть проблема доступності життєво необхідних лікарських засобів, особливо тих, що призначені для лікування таких небезпечних хвороб, як ВІЛ/СНІД, малярія, туберкульоз тощо. Не випадково генеральний директор ВООЗ Гро Гарлем Брундтланд проблему доступності лікарських засобів пов’язує з повагою до гідності особистості.

Вітчизняний виробник має поставити собі за мету виробляти ефективні та безпечні ліки з доведеною біоеквівалентністю та терапевтичною еквівалентністю. Безумовно, вони мають коштувати дешевше, ніж зарубіжні аналоги, які сьогодні присутні на українському фармацевтичному ринку. Однак низька вартість препаратів не є самоціллю, оскільки якщо у поняття «доступність ліків» вкладати лише те значення, що вони повинні бути дешеві, то можна піти хибним шляхом — використовувати для їх виробництва застаріле обладнання і технології та навіть і не думати про впровадження сучасних технологій, обладнання, методів аналізу та контролю якості, про підготовку персоналу. Однак сучасна фармацевтика — це наукоємна та високотехнологічна галузь. Досвід ВАТ «Фармак» засвідчує, що модернізація виробництва лікарських засобів є реальністю.

ВАТ «Фармак» є одним з провідних фармацевтичних підприємств України. Понад 11% виготовленої на підприємстві продукції постачається у Росію, інші країни СНД, країни Балтії, в Болгарію та Польщу.

Сьогодні одним з основних напрямків діяльності підприємства є удосконалення системи менеджменту, в основу якої покладено міжнародні стандарти ISO, норми GMP, модель досконалості Європейського фонду управління якістю (EFQM).

Реконструкція та технічне переоснащення діючих, створення нових виробничих потужностей згідно з міжнародними стандартами якості та правилами GMP — одні з головних стратегічних напрямків діяльності ВАТ «Фармак». У розвиток і модернізацію виробництва щорічно інвестується левова частка прибутку. Свого часу було розроблено довгострокову програму технічного переоснащення підприємства, якою передбачалася модернізація існуючих виробничих ліній і створення нових потужностей. За останні 7 років нам вдалося значно розширити номенклатуру продукції. Нині «Фармак» випускає більше ніж 100 найменувань нових ліків. Більше ніж у сім разів збільшилися обсяги виробництва.

Нині ми реалізуємо другий етап програми по реконструкції та технічному переоснащенню діючих і створенню нових виробничих потужностей, який передбачає комплексну системну їх реконструкцію відповідно до міжнародних стандартів GMP. Завершено роботу над проектом лінії з виробництва рідких лікарських засобів, у тому числі інноваційної для медичної промисловості України лікарської форми — спреїв.

Враховуючи значний попит населення, поряд з Нафтизином (нафазолін) і Фармазоліном (ксилометазолін) «Фармак» почав виробництво ще декількох препаратів під торговими назвами Піновіт і Евказолін для лікування запальних захворювань верхніх дихальних шляхів, причому не лише у звичних флаконах-крапельницях, але й у більш сучасній упаковці з контролем відкриття і дозуючою насадкою. Ці лікарські засоби, виготовлені на натуральній масляній основі, містять лікувальні ефірні олії евкаліпта, м’яти перцевої, сосни гірської. Ці новинки уже надходять в аптеки.

Нами розроблено програму зниження собівартості продукції, яка включає запровадження режиму економії сировини та матеріалів, енергетичних та інших ресурсів, а також раціональне використання обладнання, яке працює в три зміни.

На превеликий жаль, наша компанія не має змоги витрачати на наукові дослідження та промоцію препаратів стільки коштів, як інноваційні іноземні виробники. В нинішніх економічних умовах ми змушені економити й на цьому. Рівень оплати праці наших робітників, як і в цілому по країні, також не можна порівнювати з існуючим у зарубіжних країнах. Проте, як це не парадоксально, саме ці перелічені негативні фактори дозволяють сьогодні випускати ефективні та якісні відтворені ліки за нижчими цінами порівняно із західними аналогами.

Виробники фармацевтичної продукції не проти жорстких умов реєстрації лікарських засобів, ми також не проти регулювання цін на ті ліки, що закуповуються за бюджетні кошти. Але ми вважаємо, що повинно існувати державне замовлення на життєво необхідні лікарські засоби. Ми готові взяти активну участь у чесній конкурентній боротьбі за державне замовлення, документально доводячи, що наші ліки є якісними та доступними для українських споживачів. Однак таке замовлення може формуватися тільки відповідно до затверджених на державному рівні стандартів лікування. На жаль, на сьогодні в Україні відсутня формулярна система, немає чіткої системи забезпечення медикаментами лікувальних установ. Звичайно, маючи такі стандарти, ми б зуміли створити програму впровадження у виробництво імпортозамінних препаратів, а це — додаткові робочі місця. Експерти нашої компанії готові співпрацювати з фахівцями Міністерства охорони здоров’я України для вирішення цього питання.

ВАТ «Фармак» має твердий намір й надалі нарощувати свій інноваційний технологічний потенціал з метою виробництва ефективних, безпечних і доступних лікарських засобів, а також впроваджувати сучасні технології їх просування на фармацевтичний ринок України та інших країн.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті