Новий капітан мозівського корабля

30 листопада 2002 р. Указом Президента України № 1107/2002 міністром охорони здоров’я України призначено Андрія Володимировича Підаєва, який до цього працював на посаді міністра охорони здоров’я АР Крим. Як вплине нове призначення на  діяльність вітчизняної системи охорони здоров’я, чи варто чекати радикальної зміни курсу? Про це запитують як фахівці з охорони здоров’я, так і пересічні громадяни. Поки що конкретної відповіді немає, проте пам’ятаймо прислів’я про нову мітлу…

3 грудня 2002 р. в конференц-залі МОЗ України відбулася офіційна церемонія представлення нового міністра охорони здоров’я. Зал був заповнений вщерть. Були присутні численні співробітники міністерства, представники медичної та фармацевтичної галузі України, ЗМІ. Хоча цю подію не можна назвати несподіваною і екстраординарною, інтерес громадськості до неї викликаний не тільки і не стільки перестановками в уряді, а швидше всього очікуванням змін. Ні для кого не секрет, що призначення міністром представника АР Крим насамперед асоціюється з нарощуванням зусиль уряду в галузі медичного страхування (оскільки розробником законопроекту «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» є Тимур Педченко — також кримчанин, нині начальник Головного управління стратегічного планування та нових медичних технологій МОЗ України).

У президії були: віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник; міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв; Державний секретар МОЗ України Юрій Поляченко; голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, професор Микола Поліщук та екс-міністр охорони здоров’я України Віталій Москаленко.

p_369_48_091202_MINISTR.jpg (9560 bytes)

Андрій Підаєв (зліва), міністр охорони здоров’я України та Дмитро Табачник, віце-прем’єр-міністр України

У зверненні екс-міністра охорони здоров’я України Віталія Москаленка до свого наступника традиційно прозвучав короткий підсумок зробленого на цій відповідальній посаді, а також перелік того, що належить зробити. Серед низки питань, які новому міністрові варто занотувати на першій сторінці свого щоденника, В. Москаленко виокремив врегулювання законодавчої колізії щодо платних медичних послуг, внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я, прийняття нової редакції закону «Про лікарські засоби», а також закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування».

У своєму виступі міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв зазначив, що вважає це призначення почесним, проте й дуже відповідальним. На його думку, незважаючи на все позитивне, що було зроблено МОЗ України за минулі роки, не вдалося досягти найголовнішого — реформувати систему охорони здоров’я відповідно до тих ринкових орієнтирів, які свого часу окреслив Президент України.

Це викликає незадоволення як пересічних громадян України, так і представників усіх гілок влади. Необхідно зрушити з тих, відверто кажучи, ганебних перших місць у Європі щодо захворюваності на туберкульоз, СНІД, інфаркт, інсульт тощо, наголосив міністр охорони здоров’я.

Серед першочергових завдань міністр назвав зміну ст. 49 Конституції України, назрілу необхідність створення багатоукладності як лікувально-профілактичних закладів, так і системи їх фінансування. Настав час для чіткого визначення пріоритетів, бо відсутність чітко визначеної стратегічної мети та непослідовність у вирішенні поставлених завдань призводять до невиправданого затягування вирішення цих проблем.

Міністр висловив упевненість у тому, що з боку Верховної Ради України та Кабінету Міністрів буде розуміння пріоритетності таких завдань, як прийняття нової редакції Основ законодавства України про охорону здоров’я та закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування», що дасть змогу створити правову базу для багатоканального фінансування галузі, збільшити його обсяги, забезпечити виконання програм надання гарантованої державою безоплатної медичної допомоги.

Перед охороною здоров’я України стоять дійсно складні завдання, зазначив наприкінці свого виступу міністр, і виконання їх сприятиме дотриманню стратегічного курсу держави на поліпшення життя народу.

У своєму привітанні на адресу міністра охорони здоров’я Микола Поліщук зупинився на пріоритетних, з точки зору Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, аспектах діяльності МОЗ України:

  • реформувати галузь з позицій користі для народу України;

  • поліпшити матеріальне становище медичних працівників;

  • створити механізм самостійного господарювання для лікувально-профілактичних установ, що дасть змогу поліпшити матеріально-технічну базу галузі;

  • розширити повноваження громадських організацій, зокрема, Асоціації лікарів України;

  • реформувати охорону здоров’я на  селі;

  • в основу кадрової політики покласти контрактний принцип;

  • приділити максимум уваги поліпшенню підготовки кадрів як у вищих навчальних закладах, так і на етапі післядипломної освіти;

  • у діяльності міністерства конче необхідно визначити пріоритетність напрямків роботи, зокрема, щодо закупівлі медичного обладнання не тільки діагностичного, як це відбувається сьогодні, але й сучасного для проведення лікувальних процедур;

  • приділити більше уваги стану громадського здоров’я, адже, як відомо, профілактика захворювань значно ефективніша і дешевша, ніж їх лікування.

Усе це вимагатиме прийняття багатьох законодавчих актів, у тому числі і змін Бюджетного кодексу.

Дмитро Табачник зазначив, що поінформований про проблеми галузі охорони здоров’я. Кабінет Міністрів України і зокрема МОЗ зможуть і повинні не загубити все позитивне, щоб нові реформи впроваджувати на основі кращих досягнень вітчизняної медицини, зазначив віце-прем’єр-міністр.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

 ДОВІДКА «ЩОТИЖНЕВИКА АПТЕКА»

Підаєв Андрій Володимирович

народився 4 вересня 1961 р. у м. Сімферополі. У 1984 р. закінчив Кримський медичний інститут за спеціальністю «Лікарська справа». Має науковий ступінь доктора медичних наук. Удостоєний звання «Заслужений лікар України». Володіє українською, російською, англійською мовами.

Де і ким працював

09.1978–07.1984

Студент Кримського медичного інституту, м. Сімферополь

09.1984–09.1985

Лікар-інтерн лікарні № 7, м. Сімферополь

10.1985–12.1985

Дільничний лікар-терапевт поліклініки № 2, м. Сімферополь

12.1985–08.1988

Лікар-терапевт лікарні № 7, м. Сімферополь

09.1988–09.1990

Клінічний ординатор Кримського медичного інституту, м. Сімферополь

09.1990–01.1991

Лікар з ультразвукової діагностики Центру охорони материнства та дитинства, м. Сімферополь

01.1991–10.1992

Заступник головного лікаря з економічних питань Центру охорони материнства та дитинства, м. Сімферополь

10.1992–01.1993

Заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Центру охорони материнства та дитинства, м. Сімферополь

01.1993–08.1994

Заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи пологового будинку № 2, м. Сімферополь

09.1994–09.1994

Заступник головного лікаря із загальних питань Центру охорони материнства та дитинства, м. Сімферополь

09.1994–07.1995

Головний лікар Республіканського діагностичного центру, м. Сімферополь

з 07.1995 р.

Міністр охорони здоров’я АР Крим

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті