Розвиток фармакоекономіки в Україні триває

Підводячи підсумки ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія», яка відбулася в м. Харкові 21–23 травня 2003 р., необхідно зазначити, що на конференції була представлена велика кількість цікавих доповідей. І оскільки висвітлити весь спектр питань, що обговорювалися на конференції, у форматі одного випуску «Щотижневика АПТЕКА» неможливо, ми повертаємося до окремих доповідей. Зокрема, цікавою, враховуючи сучасний стан української економіки, виявилася доповідь «Використання фармакоекономічного аналізу лікарських засобів для визначення потреби у них» (О.М. Заліська, Б.Л. Парновський), представлена доцентом Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького Ольгою Заліською.

Фармакоекономіка в Україні та світі

Ольга Заліська зазначила, що кількість досліджень з питань фармакоекономіки, що проводяться у світі, останнім часом постійно збільшується і це свідчить про чітку тенденцію до розуміння важливості оптимізації витрат у системі охорони здоров’я. У травні в м. Арлінгтон (США) відбувся 8-й Світовий конгрес Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень. На науковому форумі було представлено близько 600 наукових робіт, загалом у конгресі брало участь понад 1000 вчених. Основну мету цієї зустрічі висловив уповноважений представник FDA пан МакКлелін: «Застосування результатів фармакоекономічної оцінки лікарських засобів для безпечної та якісної медичної допомоги конкретному хворому».

Фармакоекономічний аналіз потреби у ЛЗ

В умовах ринкової економіки, що склалися в Україні, за наявності значної кількості препаратів-аналогів різноманітних фармакотерапевтичних груп актуальним є використання методів фармакоекономічного аналізу для визначення оптимальної стратегії лікарського забезпечення лікувально-профілактичних установ. На думку авторів, можливості фармакоекономіки доцільно використовувати перш за все для визначення потреб лікувально-профілактичних установ у лікарських засобах. В Україні основоположні дослідження з цієї проблеми проведені завідуючим кафедрою організації та управління фармації НФаУ професором В.М. Толочком, деканом фармацевтичного факультету Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професором Д.С. Волохом, завідуючою кафедрою менеджменту та маркетингу НФаУ професором З.М. Мнушко. На кафедрі організації та економіки фармації з курсом технології ліків Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького під керівництвом професора Б.Л. Парновського розробляють методики фармакоекономічного аналізу споживання лікарських засобів, які включають наступні етапи:

Перший — аналіз номенклатури національного Переліку основних лікарських засобів, а також вивчення арсеналу наявних на ринку лікарських засобів вітчизняного та зарубіжного виробництва з позицій доцільності використання для лікування певного захворювання.

Другий — аналіз даних доказової медицини. Для цього за допомогою літературного пошуку методом метааналізу виділяють препарати з доведеною ефективністю і безпекою для лікування певного захворювання.

Третій — аналіз витрат на альтернативні схеми фармакотерапії певного захворювання. При цьому враховують прямі медичні і немедичні витрати, що виникають при використанні альтернативних препаратів. За наявності даних про аналогічну ефективність для вибору найбільш економічно вигідного лікарського засобу в умовах конкретної держави (України) застосовують метод аналізу «мінімізація вартості».

На основі даних доказової медицини та з урахуванням результатів фармакоекономічного аналізу створюються Національні лікарняні формуляри (класичний приклад — Національний Британський формуляр), регіональні лікарняні формуляри (формуляри у Канаді, затверджені для кожної провінції) або лікарняні формуляри для конкретного лікувального закладу. Лікарняний формуляр — це довідник, що містить інформацію про лікарські засоби з доведеною ефективністю та безпекою для використання у лікувально-профілактичних установах. Вартість цих препаратів при використанні фармакоекономічного обгрунтування може відшкодовуватися з державних чи страхових коштів.

Потребу у формулярних препаратах українські фахівці пропонують визначати за допомогою методу встановлених добових доз на 1000 громадян (defined daily doses — DDD), розробленого експертами ВООЗ, що використовується у країнах Європи та Америки. Застосування цієї методики дозволяє виявити відмінності у споживанні лікарських засобів однієї фармакотерапевтичної групи. На думку авторів, необхідно визначати потребу у препаратах, які мають фармакоекономічні переваги, тобто оптимальне співвідношення «витрати/ефективність».

Алгоритм фармакоекономічного аналізу за методом «вартість/ефективність» був апробований авторами на прикладі пероральних цукрознижувальних засобів для лікування цукрового діабету ІІ типу. До національного Переліку основних лікарських засобів включено 11 цукрознижувальних лікарських засобів. За результатами аналізу автори пропонують диференціювати препарати Переліку на два списки:

1) Основний — витрати на лікарські засоби з доведеною ефективністю відшкодовуються державою.

2) Додатковий — вартість лікарських засобів оплачують страхові (громадські) фонди, частину вартості компенсує безпосередньо хворий.

Необхідно зазначити, що страхове лікарське забезпечення у розвинених країнах Заходу здебільшого базується на генеричних препаратах, витрати на оригінальні препарати за наявності дешевших та не менш ефективних генериків відшкодовуються частково за рахунок власних коштів хворого.

Результати фармакоекономічного дослідження препаратів, що застосовуються для лікування хворих з доброякісною гіперплазією передміхурової залози в Україні (проведеного у співпраці з канд. мед. наук, асистентом кафедри урології Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького А. Журавчаком), включені у формі стендової доповіді у програму 8-го Світового Конгресу Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень в США (Zaliska O.N., Zchuravchak A.Z. Cost and clinical consequences of alfuzosin and doxazosin in benigh prostatic hyperplasia in Ukraine. cod PRK 8 — 2003р., www.ispor.org).

 Денис Сухінін

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті