Натуропатичні препарати в кардіології

В зв’язку з впровадженням у клінічну практику критеріїв доказової медицини, проведенням широкомасштабних досліджень клінічної ефективності та безпеки лікарських засобів, розробленням узгоджених стандартів лікування найбільш поширених хвороб, питання про роль та місце натуропатичних препаратів, які на сьогодні широко застосовують у лікуванні багатьох, зокрема серцево-судинниих, захворювань, є предметом жвавої дискусії лікарів та науковців. Саме з метою розв’язання цих питань за ініціативою німецької компанії «Хомвіора» було організоване засідання круглого столу «Натуропатичні ліки в кардіології: реальність і перспективи», яке відбулося 20 жовтня 2003 року в  Інституті кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України. У роботі круглого столу взяли участь спеціалісти з натуропатичної медицини з Німеччини, провідні фахівці Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України, Інституту геронтології АМН України, Медичного інституту Української асоціації народної медицини, Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини при МОЗ України.

Учасники круглого столу «Натуропатичні ліки в кардіології: реальність і перспективи» (зліва направо):
Тетяна Гарник, Володимир Коваленко, Гюнтер Діркінг, Лариса Єна,
Леонід Воронков

Відкриваючи засідання круглого столу, директор Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України, член-кореспондент АМН України Володимир Коваленко зазначив, що натуропатичні препарати не можна розглядати лише як засоби нетрадиційної медицини. Як відомо, у минулому ліки, виготовлені з рослинної сировини, становили більшу частину усіх лікарських засобів (ЛЗ), а такі препарати, як строфантин, дигоксин, атропін та інші продовжують ефективно застосовувати у кардіології. Актуальність використання ЛЗ рослинного походження у лікуванні захворювань серцево-судинної системи зумовлена насамперед дуже низькою ймовірністю розвитку непередбачених побічних ефектів, а також наявністю у їх складі активних компонентів з уже доведеною ефективністю, наприклад алкалоїдів та глікозидів. Досить виражений клінічний ефект, можливість тривалого використання та комбінації цих препаратів з іншими ЛЗ мають велике значення у лікуванні пацієнтів з функціональними розладами та хронічними захворюваннями. Але слід мати на увазі, що дія натуропатичних препаратів, на відміну від синтетичних, розвивається досить повільно, досягаючи максимального ефекту протягом 2–3 міс від початку лікування. Незважаючи на те, що натуропатичні препарати не включені до консенсусів з лікування серцево-судинних захворювань, їх широко використовують у багатьох європейських країнах. Рекомендації з використання будь-яких, у тому числі натуропатичних, ЛЗ грунтуються на двох основних принципах: клінічна ефективность та безпека. Як зазначив В. Коваленко, клінічну ефективність натуропатичних препаратів виробництва компанії «Хомвіора» — ХОМВІОТЕНЗИН та ХОМВІОКОРИН, які використовують для лікування хворих відповідно з артеріальною гіпертензією (АГ) та серцевою недостатністю (СН), визначали у відкритих дослідженнях, проведених на базах медичних науково-дослідних установ нашої держави із залученням визнаних фахівців у галузі кардіології. Так, результати цих досліджень, наведені в Узагальнюючому звіті про терапевтичну ефективність препарату ХОМВІОКОРИН, наданому компанією «Хомвіора Арцнайміттель», свідчать, що його застосування ефективне у лікуванні хворих із СН початкових стадій. Цей препарат забезпечує достатній кардіотонічний ефект, покращує фізичний стан хворих, підвищує толерантність до фізичного навантаження, тобто позитивно впливає на якість життя.

Характеризуючи ситуацію з використанням натуропатичних препаратів у Німеччині, президент фірми «Хомвіора Арцнайміттель» доктор Гюнтер Діркінг зазначив, що кількість пацієнтів, які застосовують ЛЗ природного походження, у цій країні щороку збільшується. Це насамперед зумовлено низькою частотою розвитку побічних реакцій і здебільшого меншою вартістю цих препаратів порівняно з алопатичними. Цікаво, що вартість натуропатичних ЛЗ, призначених лікарем, у Німеччині сплачується не пацієнтами, а лікарняними касами.

Голова Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини при МОЗ України, професор Тетяна Гарник у своїй доповіді наголосила, що реєстрація, стандартизація та сертифікація фітотерапевтичних препаратів у нашій країні відповідає всім сучасним вимогам. Вона також зазначила, що натуропатичні методи лікування в усьому світі найчастіше застосовують у складі комплексної терапії, а також як самостійний профілактичний та реабілітаційний засіб.

Висвітлюючи проблему доцільності використання натуропатичних антигіпертензивних засобів, керівник відділу есенціальної гіпертензії Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України, професор Євгенія Свіщенко розповіла, що ефективність деяких речовин рослинного походження, зокрема алкалоїдів раувольфії, у лікуванні АГ доведена вже давно. Завдяки вдалій комбінації екстрактів резерпіну, глоду та омели у невисоких дозах препарат ХОМВІОТЕНЗИН виявляє виражений антигіпертензивний ефект, який був підтверджений даними добового моніторування артеріального тиску (АТ) під час проведеного в Інституті кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України клінічного дослідження. Таким чином, препарат ХОМВІОТЕНЗИН можна використовувати для лікування хворих з м’якою АГ.

Розповідаючи про потенційну роль та можливості використання фітопрепаратів у схемах лікування СН, керівник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології АМН України ім. М.Д. Стражеска, професор Леонід Воронков наголосив, що вони повинні не замінювати стандартне лікування, а доповнювати його, і тоді у багатьох випадках це буде корисним. Перспективним напрямком застосування фітопрепаратів у лікуванні хворих із СН є використання більш безпечних порівняно з препаратами наперстянки серцевих глікозидів з низькою кумуляцією та екстракту глоду — компонентів, які входять до складу препарату ХОМВІОКОРИН. Як розповів Л. Воронков, зараз проводиться багатоцентрове рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження ефективності екстракту глоду при СН на фоні традиційної базисної терапії у 2300 пацієнтів — SPICE (Survival and Prognosis: Investigation of Crataegus Extract in congestive heart failure), участь у якому беруть 120 центрів, у тому числі Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України. Результати цього дослідження з використанням критеріїв доказової медицини дозволять зробити висновки про доцільність застосування цього рослинного препарату у лікуванні хворих із СН.

Важливою проблемою кардіології є лікування хворих похилого віку з АГ, у яких існує високий ризик розвитку побічних реакцій фармакотерапії. Як зазначила керівник відділу епідеміологічних досліджень Інституту геронтології АМН України, професор Лариса Єна, результати дослідження, проведеного в Інституті геронтології, засвідчили виражену антигіпертензивну ефективність та високий профіль безпеки препарату ХОМВІОТЕНЗИН, який, крім безпосередньо зниження АТ, покращує ендотеліальну функцію судин та регулює ліпідний обмін.

Таким чином, учасники круглого столу дійшли спільного висновку про те, що натуропатичні препарати, зокрема ХОМВІОТЕНЗИН та ХОМВІОКОРИН, у разі їх адекватного призначення мають добрі перспективи для застосування у комплексному лікуванні пацієнтів з найбільш поширеними захворюваннями серцево-судинної системи.

Олена Барсукова
Фото Євгена Чорного

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Антидепрессанты и седативные препараты. Два разных пути к душевной гармонии

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті