АМЛОПРИЛ-ДАРНИЦЯ: надійний контроль артеріального тиску протягом 24 год

Складно знайти таке захворювання, яке уражувало б щонайменше кожного четвертого жителя України. Але сказане повною мірою стосується артеріальної гіпертензії, яка з часом спричинює розвиток у хворого інфаркту міокарда або інсульту мозку, призводячи, таким чином, до інвалідизації та зменшуючи тривалість життя в середньому на 10–15 років. Ураховуючи актуальність проблеми лікування артеріальної гіпертензії, «Фармацевтична фірма «Дарниця» розпочала виробництво низки сучасних антигіпертензивних засобів різних фармакотерапевтичних груп, одним з яких є препарат амлодипіну з торговою назвою АМЛОПРИЛ-Дарниця.

Препарати амлодипіну вже давно заслужили визнання лікарів і працівників аптек, і на сьогодні є кардіологічними засобами, затребуваними фармацевтичним ринком. З березня 2003 р. в Україні зареєстровано препарат амлодипіну виробництва ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» під назвою Амлоприл-Дарниця — високоефективний, безпечний у застосуванні і доступний широкому колу споживачів.

Подібно до інших препаратів амлодипіну, АМЛОПРИЛ-Дарниця має широкий спектр терапевтичної дії, справляючи багатофакторний вплив на патогенез серцево-судинних захворювань.

Основним показанням до призначення АМЛОПРИЛУ-Дарниця є артеріальна гіпертензія (АГ). Відмітною рисою АМЛОПРИЛУ-Дарниця є його ефективність у хворих з різними формами АГ. Крім контролю рівня артеріального тиску (АТ), АМЛОПРИЛ-Дарниця відновлює функцію ендотелію судин серця, мозку й нирок, порушену в хворих із АГ, тобто виявляє органопротекторний ефект.

Амлодипін табл. 0,01 г, 0,005 г, № 20
Реєстраційне посвідчення Р.03.03/06236

Оскільки лікування хворих з високим рівнем АТ необхідно проводити протягом всього їхнього життя, то найбільшого поширення в клінічній практиці набули антигіпертензивні препарати тривалої дії з частотою прийому 1 раз на добу. Подібні властивості характерні і для АМЛОПРИЛУ-Дарниця, що завдяки повільній початковій дії і пролонгованому ефекту забезпечує надійний контроль АТ протягом 24 год. Крім того, за рахунок пролонгованої дії АМЛОПРИЛ-Дарниця здатний забезпечити адекватний терапевтичний ефект у пацієнтів, які не завжди регулярно приймають препарат — з інтервалом між прийомами 48 год. Один пропущений прийом АМЛОПРИЛУ-Дарниця не зумовлює значного зниження ефекту антигіпертензивної терапії. Все це забезпечує високий комплайєнс у разі застосування АМЛОПРИЛУ-Дарниця.

Крім того, у багатьох хворих АГ поєднується з іншими серйозними захворюваннями, що висуває підвищені вимоги до переносимості антигіпертензивних засобів. АМЛОПРИЛ-Дарниця забезпечує високу безпеку лікування хворих літнього віку, а також пацієнтів з обструктивними захворюваннями легень, цукровим діабетом, гіперхолестеринемією і порушенням функції печінки.

Іншим показанням до призначення АМЛОПРИЛУ-Дарниця є ішемічна хвороба серця (ІХС). Антиангінальна дія АМЛОПРИЛУ-Дарниця пов’язана з його здатністю розширювати коронарні артерії серця і периферичні судини, що дає змогу активно використовувати цей препарат у хворих з різними формами ІХС, у яких АМЛОПРИЛ-Дарниця знижує частоту і зменшує тривалість нападів стенокардії, підвищує толерантність до фізичного навантаження, знижує смертність.

АМЛОПРИЛ-Дарниця приймають всередину незалежно від вживання їжі 1 раз на добу, починаючи з добової дози 5 мг і підвищуючи її в разі необхідності через 7–14 днів до 10 мг.

Ефективність і безпеку препарату відповідно до сучасної концепції доказової медицини було вивчено в низці клінічних досліджень. Одним із них було обмежене клінічне дослідження, проведене на базі відділу симптоматичних АГ Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України (Ю.М. Сіренко, 2002). Дослідження провели у 30 пацієнтів з АГ I–II ступеня за класифікацією ВООЗ (1999) віком 25–65 років. Всі хворі починали приймати препарат АМЛОПРИЛ-Дарниця в добовій дозі 5 мг. Якщо цього було замало для досягнення цільового рівня АТ, починаючи з 2-го тижня дослідження дозу препарату підвищували до 10 мг на добу.

Лікування препаратом АМЛОПРИЛ-Дарниця протягом 6 тиж у хворих сприяло поступовому зниженню АТ без суттєвого впливу на ЧСС (рис. 1).

Рис. 1. Динаміка АТ і ЧСС у хворих
АТ сист. — середньодобовий систолічний АТ; АТ діаст. — середньодобовий діастолічний АТ; ЧСС — середньодобова частота серцевих скорочень.

Цільовий рівень АТ (до 130/90 мм рт. ст.) на тлі монотерапії АМЛОПРИЛОМ-Дарниця було досягнуто у 20 (67%) хворих. У 8 (26%) хворих рівень АТ вдалося знизити на 20% і більше, порівняно з вихідним рівнем, а у 2 (7%) — на 10% і більше (рис. 2).

Рис. 2. Оцінка ефективності лікування

Зниження АТ у результаті лікування препаратом супроводжувалося значним поліпшенням загального стану хворих і підвищенням толерантності до фізичних навантажень. Застосування АМЛОПРИЛУ-Дарниця не порушувало нормальний циркадний ритм АТ під час добового моніторингу і не спричинювало його надмірного зниження в нічний час. За результатами добового моніторингу АТ встановлено, що препарат справляв тривалу антигіпертензивну дію. Так, через 24 год зберігалося до 68% максимального антигіпертензивного ефекту препарату. Це дає змогу при одноразовому прийомі АМЛОПРИЛУ-Дарниця запобігти ранковому пікові АТ в хворих з АГ, що розцінюють як важливий детермінуючий фактор серцево-судинних захворювань.

Лікування АМЛОПРИЛОМ-Дарниця не призводило до вірогідних змін показників загального клінічного і біохімічного аналізів крові. На тлі застосування препарату в 2 (6,6%) пацієнтів з’явилися набряки нижніх кінцівок, що не потребували припинення терапії і зникли після зниження дози препарату з 10 до 5 мг на добу.

Таким чином, результати дослідження продемонстрували, що АМЛОПРИЛ-Дарниця цілком відповідає усім вимогам щодо сучасних антигіпертензивних препаратів «першого ряду». Препарат доступний для більшості пацієнтів. А високий профіль його безпеки (відсутність впливу на ліпідний спектр і рівень глюкози крові, седативного ефекту, негативного впливу на потенцію тощо) дозволяє фахівцеві проводити ефективну антигіпертензивну терапію, не погіршуючи перебіг супутніх захворювань і якість життя пацієнта.

Роман Бабченко,
канд. мед. наук, продакт-менеджер
ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті