ГРИПОЦИДTM – ефективна, безпечна і доступна допомога при грипі та інших ГРВІ

Згідно з повідомленням МОЗ України, з 8 по 15 грудня 2003 р. в  Україні зареєстровано 63 175 випадків захворювання на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Найбільше хворих у Києві (24 525), Львові (6626), Дніпропетровську (6047), Донецьку (4761), Запоріжжі (4268), Вінниці (4216) та Одесі (4164). Порівняно з попереднім тижнем захворюваність зросла майже на 9%, але епідемічний поріг не перевищено в жодному місті України. Підвищилася захворюваність серед дітей, особливо шкільного віку [1]. У зв’язку з цим вибір якісного ефективного, безпечного та доступного за ціною засобу є проблемою номер один як для фахівців — лікарів і провізорів, так і для хворих. Для терапії грипу та інших ГРВІ основними є такі препарати для симптоматичного лікування, як ГРИПОЦИД (виробництва ВАТ «ХФЗ «Червона зірка», розроблений у співробітництві з Державним науковим центром лікарських засобів України, м. Харків).

Кажуть, що грип можна вилікувати за два тижні або він мине без лікування через 14 днів. Однак в останньому випадку високий ризик ускладнень. То лікуватися чи не лікуватися? Ось в чому питання!

Давайте поміркуємо: «Що краще: лікуватися і швидко одужати чи не лікуватися та «заробити» тяжкі ускладнення !». Дотримуючись сучасних медичних рекомендацій, можна зменшити тривалість хвороби в 2–3 рази і легше перенести її.

ЗВЕРНЕМОСЬ ДО ІСТОРІЇ…

Перша згадка про грип датується 412 р. до н.е. Описав це захворювання Гіппократ. У середньовічних літописах знаходимо описи пандемії грипу, датовані 1580 р. Наймасштабнішою була пандемія сумнозвісної «іспанки» (1918–1920), в результаті якої померли приблизно 20 млн (≈20%) жителів землі [2, 3]. Ще впродовж 10 років після цієї пандемії збудник грипу залишався невідомим. У 1931 р. його відкрив Річард Шоуп і лише в 1933 р. ідентифікували три англійські вірусологи Smith, Andrews та Laidlaw (National Institute for Medical Research, Лондон) як вірус грипу А [4].

Особливість цього захворювання полягає в тому, що збудник грипу легко змінюється і пристосовується, внаслідок чого імунітет, набутий у попередніх епідеміях, не спрацьовує.

ГРИП ТА ІНШІ ГРВІ: ХТО ВОНИ?

Грип та інші ГРВІ — це хвороби, які відрізняються за причинами (тобто збудниками), але дуже схожі за проявами (тобто симптомами) та наслідками для організму. У разі грипу та інших ГРВІ вражується слизова оболонка верхніх дихальних шляхів, інфекція передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або безпосереднього контакту із хворим. Грип — це інфекція, яку спричинює вірус одного із трьох типів і вражає верхні дихальні шляхи, але відрізняється перебігом з вираженою інтоксикацією. На сьогодні відомо також багато риновірусів, що спричинюють застудні захворювання. У хворих на грип чи інші ГРВІ, зумовлені різними вірусами, відзначають подібні симптоми та ураження дихальних шляхів, тому іноді важко провести диференціальну діагностику.

НЕ ДО ЖАРТІВ

Деякі історики вважають, що в червні 1815 р. Наполеон Бонапарт програв битву при Ватерлоо, тому що був хворий на грип [2]. Однак не будемо заглиблюватися в історію. Можна сказати, що епідемії грипу на землі ніколи не припинялися. Грип — це хвороба «non stop», яка починається в південній півкулі (у Новій Зеландії, Австралії, Південній Африці, Аргентині), потім переходить у північну і навпаки, і так до нескінченності.

Звичайно, не такий страшний грип, як його ускладнення: пневмонія, гострий бронхіт, синусит, середній отит.

Мабуть, не така страшна поразка під Ватерлоо, як смертність від грипу (яку часто недооцінюють).

Найбільш чутливими до грипу є діти від раннього віку до 14 років, особи похилого віку, старші 60–65 років і пацієнти з хронічними захворюваннями.

Грип у тяжкій формі може загрожувати життю хворого. Щорічно з ускладненнями грипу госпіталізують сотні людей.

• Захворюваність на грип та інші ГРВІ становить 25–30% загальної захворюваності в Україні й не менше 70% захворюваності у дітей.

• При щорічних епідеміях захворюваність на грип та інші простудні інфекції становить 5–20% загальної кількості населення [5].

У США від грипу щорічно помирають близько 40 тис. [6], а у Великобританії — 3–4 тис. хворих [3].

Навіть у практично здорової людини захворювання на грип спричинює значне навантаження на організм. Так, американські фізіологи підрахували, що за період захворювання у разі грипу середньої тяжкості (температура тіла — 38,5–39,5 °С) на боротьбу з хворобою організм людини витрачає стільки енергії, скільки на один рік життя. Тобто практично здоровій людині на відновлення організму знадобиться не менше одного року [7]. Хронічні хвороби ускладнюють перебіг грипу чи ГРВІ. Організм пацієнта з гострим респіраторним захворюванням потребує невідкладної допомоги, спрямованої перш за все на попередження розвитку ускладнень та усунення симптомів хвороби.

ЗАВЖДИ ДОПОМАГАЄ…

Одним із лікарських засобів «швидкого реагування» є препарат ГРИПОЦИД виробництва ВАТ «ХФЗ «Червона зірка». ГРИПОЦИД — це сучасний засіб потужної дії, призначений для усунення проявів гострих респіраторних захворювань. Препарат швидко позбавляє головного та м’язового болю, усуває лихоманку, закладеність носа. І все це тому, що ГРИПОЦИД містить оптимальну комбінацію чотирьох активних компонентів — парацетамолу, кофеїну, хлорфенаміну та вітаміну С — необхідних для лікування грипу.

Протиалергічний компонент хлорфенамін усуває набряк слизової оболонки верхніх дихальних шляхів і свербіж очей, полегшує дихання. Оригінальність комбінації активних компонентів ГРИПОЦИДУ полягає в тому, що хлорфенамін не лише блокує Н1-рецептори, а й потенціює аналгезивну активність парацетамолу, що дозволило знизити дозу останнього до 200 мг в 1 капсулі. Вітамін С усуває набряк слизових оболонок за рахунок капіляростабілізувальної дії, посилення утворення колагену та зменшення проникності гістогематичного бар’єра.

Застосування препарату безпечне у дорослих та дітей віком старших 7 років. ГРИПОЦИД можна застосовувати особам з артеріальною гіпертензією та атеросклерозом (на відміну від препаратів, що містять деконгестанти симпатоміметичної дії, — псевдоефедрин і фенілпропаноламін).

Згідно з даними фармакоепідеміологічного дослідження HSP (Hemorrhage Stroke Project), що проводилося з ініціативи FDA в 1994–1999 рр. у США, у пацієнтів, які застосовують фенілпропаноламін навіть у низьких і середніх дозах (у тому числі у людей молодого та середнього віку), ризик розвитку геморагічного інсульту та субарахноїдального крововиливу підвищується у 13 разів [8–17].

Відомо також, що довготривале застосування фенілпропаноламіну та псевдоефедрину у високих дозах спричинює звикання (тахіфілаксію) та залежність [12, 15].

Тому в ряді країн світу препарати фенілпропаноламіну та псевдоефедрину належать до категорії рецептурних [18].

ГРИПОЦИД виробництва ВАТ «ХФЗ «Червона зірка» не містить цих компонентів, а тому безпечний при використанні в осіб похилого віку, хворих на артеріальну гіпертензію та атеросклероз.

Крім того, препарат не містить кислоти ацетилсаліцилової, що важливо для лікування дітей та пацієнтів з пептичною виразкою, гастритом і бронхіальною астмою [6, 19–21].

Батькам необхідно пам’ятати про те, що не слід використовувати кислоту ацетилсаліцилову в дітей та підлітків для усунення високої температури тіла у зв’язку з можливим розвитком загрозливого для життя стану — синдрому Рейє [19, 22].

ГРИПОЦИД містить необхідну для організму кількість вітаміну С, компенсує його втрату за період хвороби та підвищує опірність до інфекцій.

Одна капсула ГРИПОЦИДУ за вмістом вітаміну С відповідає одному великому лимону!

«КОДЕКС ЗАСТУДЖЕНОЇ ЛЮДИНИ»

У разі грипу не слід займатися самолікуванням, особливо дітям, особам похилого віку та пацієнтам із супутніми захворюваннями.

При появі перших симптомів застуди чи грипу — головного, м’язового та суглобового болю, нежитю, свербежу очей, підвищеної температури тіла — необхідно:

•?вживати велику кількість рідини (чай, морс, лужні мінеральні води тощо);

•?для усунення жару, болю в м’язах, суглобах, закладеності носа, свербежу очей оптимальним засобом при застуді є ГРИПОЦИД, який застосовують у дорослих в гострий період захворювання по 2 капсули 3 рази на добу, а потім — по 1 капсулі 3 рази на добу протягом 3–4 днів до одужання.

Цей препарат безпечний, але перш ніж його приймати, не забудьте порадитися з лікарем. ГРИПОЦИД — оптимальний вибір, адже він містить необхідні компоненти для лікування пацієнтів із застудою, тому немає потреби приймати додатково ще якісь засоби. До того ж ГРИПОЦИД зручно використовувати на робочому місці чи в дорозі. Капсульована форма ГРИПОЦИДУ забезпечує швидке засвоєння — і вже через 20–30 хв організм отримує підтримку.

Однієї упаковки ГРИПОЦИДУ вистачає на курс лікування, ціна доступна широкому колу пацієнтів. o

ГРИПОЦИД — ефективний, безпечний та доступний лікарський засіб.

?

ЛІТЕРАТУРА

1. ОРВИ: оперативная информация // Еженедельник АПТЕКА. — № 49 (420) от 22 декабря 2003 г. — С. 83.

2. Этиология современного гриппа / О.М. Литвинова, Е.А. Смородинцева, Э.Г. Деева, Т.Г. Лобова, Н.И. Коновалова // Эпидемиология и  вакцинопрофилактика. — 2001. — № 1. — С. 5–9.

3. The first European influenza conference. — St.-Julians, Malta, 20–23 October, 2002.

4. Ghendon Y. Introduction to Pandemic Influenza through History // Euro J. Epidemiol. — 1994. — № 10. — Р. 451–453.

5. Про епідемічну та санітарно-гігієнічну ситуацію в Україні в  останні роки / О.О. Бобильова, М.А. Ситенко, А.Г. Падченко // Сучасні інфекції. — 2000. — № 1. — С. 4–12.

6. Drug Information for the Health Care Professional // The United States Pharmacopeial Convention Inc. — 1994. — P. 99–1052.

7. Webster R.G., Bean W.J., Gorman T.O. et al. Evolution and ecology of influenza A viruses // Microbiol. — 1992. — № 56. — С. 159–179.

8. Lindbaek M. A single dose of nasal decongestant in the common cold is moderately effective for the short-term relief of congestion in adults // Evidence-based Healthcare. — 2000. — Vol. 4, № 3. — P. 65.

9. Eliason B.C. Pseudoephedrine and blood pressure // J. Fam. Pract. — 1995. — Vol. 40, № 5. — P. 511–512.

10. Sperber S.J., Turner R.B., Sorrentino J.V. et al. Effectiveness of pseudoephedrine plus acetaminophen for treatment of symptoms attributed to the paranasal sinuses associated with the common cold? // Arch. Fam. Med. — 2000. — Vol. 9, № 10. — P. 979–985.

11. Jick H., Aselton P., Hunter J.R. Phenylpropanolamine and cerebral haemorrhage // Lancet. — 1984. — P. 1017.

12. Kernan W.N., Viscoli C.M., Brass L.M. et al. Phenylpropanolamine and the risk of hemorrhagic stroke // N. Engl. J. Med. — 2000. — Vol. 343, № 25. — P. 1886–1887.

13. Traynelis V.C., Brick J.F. Phenylpropanolamine and vasospasm // Neurology. — 1986. — Vol. 36. — P. 593.

14. Kase C.S., Foster T.E., Reed J.E. et al. Intracerebral hemorrhage and phenylpropanolamine use // Neurology. — 1987. — Vol. 37. — P. 399–404.

15. Mersfelder T.L. Phenylpropanolamine and stroke: the study, the FDA ruling, the implications // Clev. Clin. J. Med. — 2001. — Vol. 68, № 3. — P. 213–219.

16. ТРИБУНА: Фармакологический комитет предупреждает. Некоторые средства от простуды и гриппа могут вызвать геморрагический инсульт // Фармацевт. вестн. — № 29 (228) от 2 октября 2001 г.

17. Fleming G.A. The FDA, regulation, and the risk of stroke // N. Engl. J. Med. — 2000. — Vol. 343, № 25. — P. 1886–1887.

18. FDA. Federal Register. — 1994. — Vol. 59, № 162. — Р. 43408.

19. Фармакотерапия. Клиническая фармакология: Практ. руководство /Под ред. Г. Фюльграффа, Д. Пальма. — Минск: Беларусь, 1996. — С. 261–262.

20. Зайцев А.А., Игнатов Ю.Д., Карпов О.И. О безопасности безрецептурных аналгетиков // Новые Санкт-Петербургские врачебные ведомости. — 2000. — № 12. — С. 91–95.

21. Ивашкин В.Т., Фисенко В.П., Шептулин А.А., Макарьянц М.Л. Актуальные вопросы безопасности ненаркотических аналгетиков // Клин. фармакология и терапия. — 1999. — Т. 8, № 5. — С. 51–54.

22. Moore N., Ganse E.V., Le Parc J.-M. et al. The PAIN Study: paracetamol, aspirine and ibuprofen new tolerability study / A large scale, randomized clinical trial comparing the tolerability of aspirine, ibuprofen and paracetamol for short-term analgesia // Clin. Drug. Invest. — 1999. — Vol. 18, № 2. — P. 88–98.

За матеріалами, наданими ВАТ «ХФЗ «Червона зірка»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Ароматерапия, или Приятное облегчение симптомов простуды

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті