120 років кафедрі шкірних та венеричних хвороб НМУ

16–17 квітня 2004 р. в  приміщенні Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Клініка та лікування шкірних і статевих захворювань з урахуванням патології шлунково-кишкового тракту», присвячена 120-річчю заснування кафедри шкірних та венеричних хвороб. Цього ж місяця також виповнюється 140 років від початку викладання дерматології в Україні.

В. Москаленко

Виступає ректор Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця В. Москаленко

На конференції були присутні представники Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я, Київської міської держадміністрації, вітчизняних та зарубіжних профільних науково-педагогічних закладів, професорсько-викладацький склад університету та ін. Гості конференції висловили найщиріші вітання та найкращі побажання працівникам кафедри-ювіляра, зазначивши, що її діяльність тісно пов’язана з діяльністю багатьох українських учених-дерматовенерологів, наукові розробки яких отримали світове визнання, а також сприяли становленню дерматовенерологічної служби в нашій державі.

Наприкінці урочистої частини було оголошено наказ міністра охорони здоров’я України про нагородження працівників кафедри почесними грамотами та грошовими преміями. Завідуючий кафедрою дерматовенерології НМУ професор В. Коляденко зазначив, що цього року разом із 120-річним ювілеєм кафедри можна відзначати 140-річчя викладання дерматології в Україні. Це пов’язано з тим, що майже за 20 років до утворення кафедри дерматовенерології на медичному факультеті Київського університету св. Володимира викладав цей предмет доцент Л. Горецький — перший викладач курсу дерматології та засновник першої дерматологічної клініки. Засновником київської школи дерматовенерологів є професор М. Стуковенков, який у 1884 р. був організатором і першим завідуючим кафедрою шкірних та венеричних хвороб.

Про значний внесок учених кафедри в науку про шкірні та венеричні захворювання свідчать 120 винаходів, захищених патентами України, Росії, Бельгії та інших країн світу. За ініціативи працівників кафедри у 2000 р. було створено та зареєстровано Українську асоціацію лікарів-дерматологів та косметологів, яка на сьогодні об’єднує понад 2 тис. фахівців у цій галузі. Асоціація підтримує творчі зв’язки з профільними об’єднаннями інших країн та є членом Європейської академії дерматовенерології.

Працівники кафедри плідно співпрацюють з лікарями практичної охорони здоров’я, колегами інших кафедр та наукових установ НАН, АМН і АПН України.

Сьогодні на кафедрі і в цілому в університеті створено потужну наукову базу, що дозволяє бути впевненим у майбутньому цього вищого навчального закладу.n

Олександр Сіроштан, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті