Сергій Тігіпко закликає стримувати ціни на ліки масштабними державними закупівлями

tigipko_Стримування цін на ліки через обмеження торгових надбавок є неефективним, заявляє політик.

Спроби припинити зростання цін на ліки через обмеження торгових надбавок зайшл­и в глухий кут. Так прокоментував майже тридцятивідсоткове підвищення вартості лікарських засобів у І півріччі політик Сергій Тігіпко. За його словами, неефективність адміністративних обмежень була очевидною ще торік, коли, незважаючи на спроби уряду стримати зростання цін, ліки подорожчали на 40–50% за місяць. Крім того, адміністративне регулювання цін неодмінно спричинить звуження асортименту препаратів в аптеках та виникнення дефіциту.

За словами Сергія Тігіпка, нинішнє подорожчання зумовлене тим, що 80% лікарських засобів, які продаються в Україні, — зарубіжного виробництва.

«Зваживши на послаблення національної валюти й не отримавши чітких курсових орієнтирів від Національного банку України та уряду, імпортери й торгівці починають закладати у вартість ліків ризики, — зазначає політик. — Збити ціни можна тільки проводячи крупні державні закупівлі ліків».

Сергій Тігіпко вважає, що держава може виступити з централізованими закупівлями лікарських засобів як в самій Україні, так і за кордоном, отримавши за рахунок великих партій суттєвих знижок від виробників. Потім ці ліки повинні надходити в державні й приватні аптечні мережі з умовою, що торгові надбавки не будуть більшими за 10–15% .

Політик звертає особливу увагу на необхідність забезпечення прозорості процедур державних закупівель із залученням до контролю над ними представників громадських організацій та медичної спільноти. «Централізовані закупівлі обіцяють колосальну економію й дозволять не тільки зупинити зростання цін, але й зменшити вартість ліків. Знижки виробників можуть становити десятки відсотків, оскільки в умовах кризи зростання галузі сповільнилося, й великі корпорації йдуть на значні поступки заради підтримання рівня обсягів продажу. Головне завдан­ня — забезпечити максимальну прозорість закупівель й не допустити на цьому етапі корупції», — підкреслює Сергій Тігіпко.

За даними www.tigipko.com
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті