Глава Уряду поцікавився цінами на ліки в одній із київських аптек

04 Жовтня 2012 9:27 Поділитися

Прем’єр-міністр України Микола Азаров відвідав одну із столичних аптек, у якій поцікавився цінами на основні лікарські засоби, поспілкувався зі співробітниками аптечного закладу, а також запитав у покупців, чи влаштовують їх ціни на препарати?

Гіпертонічна хвороба дігностована у 12 млн. українців. З початку реалізації пілотного проекту, який передбачає впровадження референтних цін на ліки від цієї патології, об’єм продажу таких препаратів збільшився на 13%. За словами прем’єр-міністра України, це означає, що після зниження ціни на препарати, що увійшли до пілотного проекту, кількість пацієнтів, які системно приймають такі лікарські засоби збільшилася .

Прем’єр-міністр зазначив, що тримає на особистому контролі виконання меморандуму між Урядом та суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю такими засобами. «Меморандум, який гарантує малозабезпеченим людям доступ до ліків вітчизняного виробництва за справедливими цінами, дійсно працює», – наголосив М. Азаров.

Слід зазначити, що середньозважена вартість вітчизняної продукції, яка входить до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, з часу підписання меморандуму знизилася на 17%. При цьому, у цей період їх частка в натуральному вираженні збільшилася на 3%. У результаті середньозважені ціни на препарати, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, в серпні поточного року знизилися на 18,2% порівняно із травнем 2012 р. На думку Глави Уряду, це свідчить про зростання довіри пацієнтів до вітчизняних ліків.

М. Азаров також поцікавився думкою працівників аптеки стосовно доцільності запровадження рецептурної реалізації лікарських засобів, що містять кодеїн. Він нагадав, що МОЗ має намір посилити контроль над продажем таких пепаратів, зокрема пропонується продавати їх за рецептами. Співробітники аптеки зазначили, що повністю підтримують такий крок, оскільки нині реалізація препаратів, які містять кодеїн, є досить серйозною проблемою, а посилення контролю дозволить її вирішити.

Крім того, Україна привела у відповідність з вимогами європейського законодавства норми допуску лікарських засобів іноземного виробництва на свій внутрішній ринок. З 1 березня 2013 року ввезення ліків на територію України дозволятиметься лише за умови наявності сертифікату якості, виданого на території України. У результаті на український ринок не буде допущено більше 2 тисяч препаратів зарубіжного виробництва.

Варто нагадати, що впродовж 2010-2011 рр. вперше було виділено кошти на дооснащення 10 з 27 лабораторій Державної служби України з лікарських засобів, і сьогодні вони повністю відповідають вимогам ВООЗ.

6 червня поточного року підписано меморандум між Урядом та суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю такими засобами, в якому сказано, що фармацевтичні компанії беруть на себе зобов’язання гарантувати малозабезпеченим і соціально незахищеним громадянам рівний доступ до якісних ліків вітчизняного виробництва за економічно обґрунтованими цінами в усіх аптеках і лікувальних закладах.

Зі свого боку Уряд зобов’язався забезпечити дотримання законодавчо встановлених вимог щодо декларування змін оптово-відпускних цін на ліки, розробити чіткі критерії відбору препаратів для закупівлі за бюджетні кошти, сприяти переорієнтуванню держзакупівель ліків на вітчизняні препарати тощо.

За матеріалами www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Евгений 04.10.2012 1:55
"Співробітники аптеки зазначили, що повністю підтримують такий крок, оскільки нині реалізація препаратів, які містять кодеїн, є досить серйозною проблемою, а посилення контролю дозволить її вирішити." Какие умные и сознательные работники. Реализовывать кодеиносодержащие препараты без рецепта, - для них "серьёзная проблема", а вот когда они станут рецептурными, - все проблемы будут решены. Как уже задолбала эта показуха. Можно подумать, что в этой аптеке (или в какой-то другой), в случае отсутствия у покупателя рецепта, ему отказывают. Если выполнять это требование, то любая аптека закроется из-за отсутствия продаж, поскольку в нашей стране врачи рецепты не выписывают. Пишут на клочках бумаги (в т.ч. и туалетной), на чем угодно, но только не на бланках рецептов.
Евгений 04.10.2012 2:06
А на сайте Дежликслужбы, в аналогичной статье, ещё рассказано о том, как Микола Янович поинтересовался у «чисто случайно» оказавшейся в аптеке бабушки довольна ли она ценами, на что последняя ему сообщила, что цены действительно снизились и что ей особенно приятно, что государство побеспокоилось о гипертониках. Ох уж эта показуха, - какая «правильная» бабушка зашла в аптеку во время визита «высочайшей делегации», отдать бы её на съедение тем тысячам бабушек и дедушек, ежедневно устраивающих в аптеках скандалы по поводу цен.
Светлана 04.10.2012 5:20
Кількість пацієнтів які приймають лікзасоби збільшилась!!!! Оце досягнення нашого МОЗ,чи може завдяки Азарову? От молодці знайшли чим пишатися!!! Ви краще людям нормальні умови для життя,якісні продукти харчування і т.д.тоді і хваліться досягненнями,уже всіх достали з своєю турботою про народ!!!!!
PROFF 04.10.2012 6:34
Соловьев все подготовил заранее и бабушку привезли с собой. Показуха
Иванна 04.10.2012 10:50
А не заметил Николай Янович,что он находится не в аптеке,а в сетевом магазине,что перед ним не фармацевты,а продавцы(как нас все чаще называют)и не пациенты,а покупатели?Последние креативы верхнего менеджмента по лекарствам крутятся только вокруг денег.На кого расчитана эта показуха с заботой?На нас,которые еще ошибочно считают себя медиками?КАКИЕ В ТОРГОВЛЕ МОГУТ БЫТЬ РЕЦЕПТЫ? Поумерьте для начала свои аппетиты,господа!Вместо бесконечной ручной регулировки аптечной деятельности займитесь ,наконец,сверхприбылями производителей и оптовиков.Дайте людям зарплату,с которой они смогут заплатить страховые взносы,и велосипед изобретать не надо-он в Европе давно едет.И рецепты тогда как-то сами появятся и рентабельность отрегулируется законодательно.Но тут делиться надо с народом.Легче в аптечку зайти ,с телевидением предвыборный спектакль устроить

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті