Стосовно реалізації положень закону України про рекламу

Міністерство охорони здоров’я України, Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики звернулись до керівників телевізійних та радіокомпаній, головних редакторів телевізійних каналів та радіостанцій стосовно реалізації положень Закону України «Про рекламу» в частині реклами лікарських засобів. Звернення підготовлено на підставі аналізу моніторингу реклами, який проводить Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення. Витяг зі звернення пропонуємо вашій увазі.

Проведений аналіз стану реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації засвідчив, що нерідко на телебаченні і радіо рекламуються лікарські засоби рецептурної групи відпуску, в рекламі подається неповна інформація, у рекламних сюжетах беруть участь лікарі та інші професійні медичні працівники, а також особи, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів. Часто реклама спонукає глядачів до думки про обов’язкове придбання рекламованого товару на підставі самостійно встановленого діагнозу тощо. Все це свідчить про порушення Закону України «Про рекламу» та суперечить принципам безпечного застосування лікарських засобів. Таке становище не тільки підриває довіру до реклами, а, насамперед, завдає шкоди здоров’ю громадян нашої держави.

До типових порушень Закону України «Про рекламу» належать:

1. Рекламування рецептурних препаратів (заборонено ст. 21.).

Щоб уникнути даного порушення, рекомендуємо замовникам реклами надавати завірені в установленому порядку інструкцію про медичне застосування або листок-вкладиш, в яких визначено статус препарату (рецептурний чи безрецептурний), а також звертатись до сайту ДП «Державний фармакологічний центр» МОЗ України (www.pharma-center.kiev.ua), на якому розміщена інформація про зареєстровані в Україні лікарські засоби.

2. Перебільшення інформації про фармакотерапевтичні ефекти, унікальність та безпеку, що декларуються у рекламі, відсутність відомостей про реєстраційний статус лікарського засобу є порушенням пунктів 2, 4–6 та 9 ст. 21 Закону України «Про рекламу».

3. Біологічно активні добавки до їжі переважно рекламуються як лікарські препарати, хоча їх лікувальні властивості не доведені. Біологічно активні добавки, які мають гігієнічний висновок санітарно-епідемічної служби Міністерства охорони здоров’я України, не зареєстровані як лікувально-профілактичні засоби, а тому посилання у рекламі таких добавок на їх на лікувальний ефект не повинно бути.

Просимо Вас вжити необхідних заходів щодо дотримання Закону України «Про рекламу» в частині обігу лікарських засобів.

Заступник міністра охорони здоров’я В.О. Рибчук

Заступник голови, член Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення І.Ф. Курус

Перший заступник Голови Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики І.С. Саєвич

За інформацією МОЗ, нещодавно було створено міжвідомчу робочу групу з питань підготовки змін до Закону України «Про рекламу» в частині реклами лікарських засобів та виробів медичного призначення. Редакція «Щотижневика АПТЕКА» запрошує усіх зацікавлених осіб надати пропозиції щодо внесення змін до законодавства про рекламу лікарських засобів. Надсилайте їх за адресою: 01001, Київ-1, а/с «В»–82, тел./факс: (044) 569-44-60, e-mail:?[email protected]

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті