Микола Азаров: на модернізацію економіки буде виділено майже 400 млрд грн.

19 березня в клубі КМУ Микола Азаров, Прем’єр-міністр України, під час прес-конференції, організованої для регіональних та національних ЗМІ, повідомив про результати діяльності Уряду за останні роки та відповів на питання журналістів і користувачів мережі Інтернет.

Прем’єр-міністр звернув увагу на відкритість КМУ і готовність до діалогу із суспільством. Він нагадав, що його сторінка в соціальній мережі www.facebook.com — один із можливих шляхів спілкування, який дозволяє Голові Уряду розуміти ситуацію на місцях. Головні питання прес-конференції — економічна ситуація в Україні та діяльність КМУ на найближчий час. За словами очільника Уряду, економічну ситуацію вдалося стабілізувати, але подальшому розвитку перешкоджають структурні диспропорції.

Зокрема, у структурі валової доданої вартості доля машинобудування з 1990 р. до 2011 р. зменшилася більш ніж у 3 рази. Доля сільського господарства також зменшилася майже в 3 рази. При цьому значно збільшилася торгівля. Сьогодні перед КМУ постало питання, куди рухатися далі. «Ми хочемо, щоб у структурі ВВП збільшилася доля галузей, у яких виробляється продукція з високою доданою вартістю», — зауважив М. Азаров.

Він повідомив, що Уряд завершив роботу над постановою КМУ щодо програми активації економіки. У найближчі дні її буде затверджено. «По суті це програма нової індустріалізації України», — зазначив урядовець. За його словами, цей документ передбачає залучення до програми модернізації економіки майже 400 млрд грн. Ці ресурси буде забезпечено за рахунок державного бюджету та кредитів за гарантіями Уряду. Майже 50 млрд грн. КМУ планує витратити на підтримку перспективних напрямків у найближчі 2 роки.

Коментуючи ситуацію, пов’язану із запровадженням ліцензування імпорту, М. Азаров повідомив, що, не дивлячись на несприятливі прогнози противників введення в дію цієї норми, дефіциту ліків населення не відчуває. За його словами, процес підготовки рішення щодо ліцензування імпорту був відкритим. «Хто був проти цього рішення?», — запитав Прем’єр-міністр України. На його думку, проти ліцензування імпорту виступали суб’єкти ринку, які повинні проходити цю процедуру.

«Невже ви вважаєте, що це рішення можна було прийняти без детального аналізу наслідків? — зауважив М. Азаров. — Опонентів у складного урядового рішення багато. І головне — не буває абсолютно чистих рішень. На превеликий жаль, будь-який крок містить ризики та, буває, призводить до негативних наслідків».

Під час заходу до уваги журналістів було представлено буклет із результатами діяльності Уряду, і серед них — проведеної з метою забезпечення якості та доступності лікарських засобів і виробів медичного призначення.

У сфері забезпечення якості препаратів завдяки діяльності Уряду вдалося досягти приєднання України до Конвенції про розробку Європейської фармакопеї з поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу до неї (Закон України від 16.10.2012 р. № 5441-VI), що дозволило набути повноправного членства в Європейській Фармакопейній Комісії з правом голосу, а відповідним державним регуляторним органам України брати участь у розробці європейських стандартів якості лікарських засобів та впливати на європейську політику у сфері їх регулювання.

Також було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25.05.2012 р. «Про забезпечення населення якісними та доступними лікарськими засобами» (Указ Президента України від 30.08.2012 р. № 526/2012).

Затверджено обов’язковий мінімальний асортимент (соціально-орієнтовних) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів (наказ МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000).

З метою підвищення економічної доступності лікарських засобів для соціально незахищених хворих із гіпертонічною хворобою з 1 червня 2012 р. запроваджено Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу (далі — Пілотний проект). Відпрацьовуються механізми щодо впровадження референтних цін (постанова КМУ від 25.04.2012 р. № 340). Реалізацію Пілотного проекту продовжено на 2013 р. (постанова Уряду від 30.01.2013 р. № 53).

Спрощено процедури державної реєстрації виробів медичного призначення (постановою КМУ від 20.06.2012 р. № 548 внесено зміни до Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення).

У ході запровадження в Україні чинних у ЄС вимог щодо належних практик внесено зміни до деяких актів Уряду з питань реєстрації лікарських засобів та Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну (постанови КМУ від 27.06.2012 р. № 717 та від 08.08.2012 р. № 793).

Постійно здійснюється моніторинг цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

(Довідково за даними КМУ: станом на 01.01.2013 р. порівняно з 01.09.2012 р. незмінними залишилися ціни на 62,5% позицій, зниження цін відбулося на 19,2%, підвищення цін — на 18,3%.)

Уряд зазначає, що розвиток фармацевтичного сектору зорієнтовано на потенціал вітчизняної фармацевтичної промисловості, насамперед, виготовлення медичних препаратів виключно на виробництвах з дотриманням умов належної виробничої практики (GMP), тобто на імпортозаміщення, що суттєво позначиться на зниженні цін.

Урядом схвалена цільова науково-технічна програма розробки нових технологій створення вітчизняних лікарських засобів на 2011–2015 рр., яка дасть свої результати в найближчому майбутньому.

Впроваджено систему реєстрації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, сформовано відповідний реєстр, а також прийнято закон про кримінальну відповідальність за фальсифікацію препаратів.

За останні роки посилено позиції України на міжнародному рівні щодо контролю якості лікарських засобів. Україна стала першою країною — членом PIC/S на всьому пострадянському просторі, яка отримала визнання міжнародного співтовариства та можливість працювати у цьому напрямі на рівні світових стандартів.

Слід зазначити, що за останні 3 роки, на відміну від попередніх років, прийнято ряд судових рішень, якими визнано за державою та повернуто в державну власність ряд об’єктів:

  • стратегічно важливе для держави підприємство — інсуліновий завод «Індар»: у результаті довготривалих судових процесів (31 січня 2012 р.). Остаточно за державою визнано право власності на 70,7% статутного капіталу, витребувано акції та зобов’язано повернути їх державі (ДАК «Укрмедпром»);
  • визнано недійсними спірні договори з відчуження пакета акцій ВАТ «Полтавський завод медичного скла» в розмірі 25% + 1 акція статутного капіталу;
  • незаконно відчужені за наслідками приватизації Укррічфлоту 3-поверхневу будівлю (площею 1700 м2) та майно поліклінічного закладу «Київська центральна басейнова клінічна лікарня МОЗ України».

Підбиваючи підсумок прес-конференції, можна зазначити, що у сфері забезпечення доступності ліків для населення Уряд продовжує відпрацьовувати механізми референтного ціноутворення. Нагадаємо, що з 40 млн грн., які було виділено з державного бюджету в 2012 р. на відшкодування вартості препаратів, регіональним управлінням охорони здоров’я вдалося освоїти лише 3 млн грн. Тобто в плані ефективності використання державних коштів цей проект має бути вдосконалено.

Також КМУ декларує орієнтацію розвитку фармацевтичного сектору на потенціал вітчизняного виробника. При цьому очікується, що належне забезпечення якості ліків сприятиме зниженню їх середньозважених цін на ринку. У розумінні Уряду таким чином реалізується імпортозаміщення. У той же час слід зазначити, що належне забезпечення якості препаратів передбачає значні витрати з боку виробника, які впливають на їх ціну. Тому з метою забезпечення економічної доступності ліків для населення слід відпрацьовувати механізми державного відшкодування їх вартості.

Олена Приходько,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті