МОЗ оприлюднило проект наказу щодо розрахунку цін на препарати, які включені до пілотного проекту

29 травня поточного року на сайті МОЗ оприлюднено проект наказу «Про затвердження Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби» (далі – проект наказу МОЗ).

Нагадаємо, що на даний час Порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних цін) на такі засоби затверджений наказом МОЗ від 29.05.2012 р. № 394.

У пояснювальній записці до проекту наказу МОЗ серед нормативно-правових актів, які віднесені до правових підстав його прийняття, зазначена постанова КМУ «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». На даний час цей документ не прийнятий, але відповідний проект постанови КМУ був оприлюднений на сайті профільного міністерства 15 травня поточного року. Таким чином, МОЗ пропонує зацікавленим сторонам вже сьогодні долучитися до обговорення Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби та порівняльних (референтних) цін на такі засоби, врахувавши зміни, передбачені у проекті постанови КМУ «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

На відміну від Порядку, затвердженого наказом МОЗ від 29.05.2012 р. № 394, у проекті наказу МОЗ пропонується визначити три цінові групи препаратів в рамках конкретних міжнародних непатентованих назв (МНН) та дозувань. Перша група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких підлягає повному відшкодуванню. Друга група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких підлягає частковому відшкодуванню. Третя група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких не підлягає відшкодуванню.

У першу та другу групу пропонується включити лікарські засоби з урахуванням їх дозування, у разі якщо граничний рівень оптово-відпускних цін на них не перевищує 50% максимальної ціни оригінального лікарського засобу у референтних країнах.

Розподіл лікарських засобів на три цінові групи пропонується здійснювати за значеннями граничного рівня оптово-відпускних цін за одиницю лікарської форми (таблетку, капсулу тощо).

Зазначимо, що відповідно до проекту постанови КМУ «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» в пілотний проект пропонується додатково включити оригінальні та комбіновані препарати, а також ацетилсаліцилову кислоту.

Найближчим часом ми проаналізуємо запропоновані підходи до розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби та ознайомимо наших читачів із результатами цієї роботи.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті