Подолати вірус безнадії

1 грудня 2005 р. у приміщенні Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського відбулася прес-конференція з нагоди передачі компанією «ГлаксоСмітКляйн» для потреб Центру профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом сертифіката на отримання 42 тис. таблеток КОМБІВІРУ (ламівудин+зидовудин). Компанія докладає багато зусиль для допомоги людям із найбільш поширеними у світі інфек­ційними захворюваннями — СНІДом, туберкульозом і малярією. «ГлаксоСмітКляйн» є розробником та виробником першого противірусного препарату, активного проти ВІЛ/СНІДу. Завдяки винайденню цього лікарського засобу захворювання на СНІД сьогодні вже не сприймається як невідворотний вирок. Застосування препаратів для лікування хворих з ВІЛ/СНІДом, багато з яких виготовляються компанією «ГлаксоСмітКляйн», дозволило суттєво знизити смертність від цієї недуги, значно подовжити життя хворих та запобігати трансплацентарній передачі ВІЛ-інфекції. Окрім досліджень та розробки нових препаратів, «ГлаксоСмітКляйн» є засновником глобальної ініціативи «Реальна дія» (Positive action), в рамках якої відбувається співробітництво з пацієнтами та їх родинами, громадськими та урядовими організаціями, закладами охорони здоров’я з метою більш ефективного попередження розвитку хвороби, виконання освітніх заходів, допомоги і підтримки людям, які живуть із ВІЛ/СНІДом. З часу запровадження у 1992 р. «Реальна дія» допомогла втіленню широкого спектра проектів в усьому світі.

За даними ВООЗ у грудні 2005 р. кількість ВІЛ-інфікованих у світі досягла 40,3 млн осіб. За цей рік 4,9 млн людей були інфіковані вірусом, а 3,1 млн хворих зі СНІДом померли (UNAIDS/WHO AIDS epidemic update, December 2005). Україна за темпами росту поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу посідає одне з перших місць у Східноєвропейському регіоні. З 1987 р. до 1 листопада 2005 р. в Україні офіційно зареєстровано понад 85 тис. випадків ВІЛ-інфекції, з яких понад 12 тисяч — захворювання на СНІД. За десять місяців 2005 р. зареєстровано майже 11 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, з них у більше ніж 3 тис. осіб діагностовано СНІД, 1,7 тис. пацієнтів зі СНІДом померли. За останні роки підвищення захворюваності та смертності з цієї причини набуло ознак тенденції. Зниження цих показників стане можливим за умови забезпечення хворих із СНІДом засобами антиретровірусної терапії (Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні, 2005). Проте за оцінками ВООЗ та Програми ООН з питань ВІЛ/СНІДу (The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS — UNAIDS) масштаби проблеми значно більші, і приблизна кількість осіб, які живуть із ВІЛ/СНІДом в Україні, становить близько 300 тисяч (UNAIDS, 2005). Завдяки співпраці з зарубіжними організаціями кількість хворих зі СНІДом, що отримують антиретровірусну терапію, збільшено до 2,7 тисяч. Планується, що у кінці 2008 р. цими лікарськими засобами буде забезпечено 6 тис. наших співгромадян (Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні, 2005).

1988 р. ВООЗ оголосила 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Щороку цей день, мета якого — привернення уваги світової спільноти до проблеми пандемії цього захворювання, має особливий девіз, під знаком якого проходять заходи в усьому світі. У 2005 р. він звучить так: «Зупиніть CНІД. Виконайте обіцянку».

Під час вручення сертифіката (зліва направо): Девід Прітчард, Юрій Поляченко, Алла Щербинська, Катерина Ющенко

Під час вручення сертифіката (зліва направо): Девід Прітчард, Юрій Поляченко, Алла Щербинська, Катерина Ющенко

Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» реалізує чимало проектів, спрямованих на поліпшення якості охорони здоров’я. Він активно залучається до вирішення проблем людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, і спільна благодійна акція з компанією «ГлаксоСмітКляйн» є прикладом цього. У своєму слові на церемонії вручення Українському центру профілактики та боротьби зі СНІДом сертифіката на отримання 42 тис. таблеток КОМБІВІРУ (ламівудин+зидовудин) голова наглядової ради фонду Катерина Ющенко підкреслила: «Минулого року українці доказали світу, що у найважчі часи наше суспільство може бути толерантним, доброзичливим і відкритим до порозуміння. Сьогодні ми зобов’язані допомогти людям, які щодня ведуть важку боротьбу з хворобою. Нехай наша спільна акція стане прикладом для тих громад, неурядових організацій та приватних компаній, що готові подати руку в протидії недузі».

«Ми раді можливості надати допомогу хворим саме в День боротьби зі СНІДом, — сказав Девід Прітчард, голова представництва компанії «ГлаксоСмітКляйн» у Євразійському регіоні, — для нас цей день — нагода реальними діями підтримати всесвітню ініціативу з подолання епідемії».

КОМБІВІР — перший із зареєстрованих у світі комбінованих препаратів для антиретровірусної терапії. Згідно з результатами нещодавно опублікованого дослідження вірогідність комплаєнтності ≥95% у 3 рази вища у пацієнтів, які приймали КОМБІВІР, порівняно із тими, хто застосовував ламівудин та зидовудин як окремі препарати (Legorreta A. et al., 2005). Загальну увагу привернуло повідомлення Д. Прітчарда про запровадження співробітництва між компанією «ГлаксоСмітКляйн» та Інститутом Пастера (Франція) з розробки вакцини проти ВІЛ-інфекції шляхом розміщення антигенів ВІЛ у протикоровій вакцині (векторна технологія).

На здійснення проекту, оголошеного напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, виділено грант Європейського Союзу у розмірі 5,5 млн євро. У розробці вакцини візьмуть участь співробітники чотирьох дослідних центрів з Франції, Бельгії та Великобританії. Здійснити проект планується у два етапи: під час першого дослідження вивчатимуть профіль безпеки вакцини-кандидата, під час другого (за участю волонтерів із наявним імунітетом до кору) — як переносимість, так і імуногенність вакцини. Клінічні дослідження розпочнуться протягом 3-го року роботи над проектом, який розраховано на 4–5 років. У минулому році «ГлаксоСмітКляйн» вже повідомляла про початок співробітництва із Міжнародною ініціативою з розробки вакцини проти СНІДу (International AIDS Vaccine Initiative) з метою створення вакцини за допомогою векторної технології з використанням аденовірусу приматів. «ГлаксоСмітКляйн» реалізує також власний проект розробки вакцини проти СНІДу із залученням оригінальної ад’ювантної технології. Мета роботи у всіх зазначених напрямках — створення ефективного та безпечного засобу профілактики ВІЛ-інфекції, доступного для широких верств населення.

Сподівання на те, що проблема поширення ВІЛ/СНІДу в Україні може бути вирішена шляхом об’єднання зусиль керівництва держави та усіх верств суспільства висловив Юрій Поляченко, міністр охорони здоров’я України. «Сьогодні для нас дуже важливою є увага компанії, яка всесвітньо відома як виробник дуже якісних та ефективних ліків, — сказала Алла Щербинська, директор українського центру профілактики та боротьби з ВІЧ-інфекцією та СНІДом. — Я буду щаслива передати лікарям препарати, що дадуть життя багатьом хворим». o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті