АПАУ отримала відповіді на запити від МОЗ України та Держкомпідприємництва

АПАУ отримала відповіді на запити від МОЗ України та ДержкомпідприємництваУ «Щотижневику АПТЕКА» № 48 (719) від 07.12.2009 р. повідомлялося про те, що на початку грудня минулого року громадські професійні об’єднання зверталися до Мін’юсту, МОЗ України та КМУ з проханням пояснити який термін дії має постанова КМУ від 30.10.2009 р. № 1154, та чи необхідно суб’єктам господарювання, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення, виконувати вимоги зазначеної постанови після завершення тритижневого карантину? Крім того, було направлено звернення до Держкомпідприємництва стосовно роз’яснення підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю (нагляду).

Відповіді на запити дали МОЗ та Деркомпідприємництва.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

На виконання доручення Кабінету Міністрів України № 69745/1/1-09 від 07.12.2009 р. стосовно звернення Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» від 01.12.2009 р. № 91, Міністерство охорони здоров’я повідомляє наступне.

Епідемія — розповсюдження будь-якого інфекційного захворювання людини, яке значно перевищує рівень звичайної захворюваності на даній території. В основі епідемії лежить епідеміологічний процес, тобто процес передачі збудника інфекції та безперервний і послідовний розвиток взаємозв’язаних інфекційних станів у колективі.

Згідно з прогнозами Міністерства охорони здоров’я, оприлюдненими у засобах масової інформації, в Україні очікується ще дві хвилі епідемії грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09.

Карантин — період, протягом якого людина або тварина знаходиться в ізоляції від інших для попередження розповсюдження будь-якого наявного або підозрюваного в неї заразного захворювання.

Нині в Україні знову закриті на карантин школи Донецької, Полтавської, Житомирської, Одеської, Черкаської та Луганської областей.

Постанова від 30.10.2009 р. № 1154 «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення» із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 р. № 1199, прийнята Кабінетом Міністрів України з метою стабілізації цінової ситуації на ринку лікарських засобів і виробів медичного призначення на період епідемії грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09.

Водночас постанова Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 р. № 1154 не може розглядатися як звичайний нормативно-правовий акт, оскільки має ознаки спеціального, направленого на запобігання розповсюдженню та подолання епідемії грипу, прийнятого у зв’язку із запровадженням карантинного режиму в окремих регіонах України.

На підставі викладеного, вимоги постанов Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 р. № 1152 та № 1154 повинні виконуватися до припинення дії зазначених постанов у встановленому порядку.

Заступник міністра К.В. Курищук

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 01.12.2009 р. № 93 та повідомляє наступне.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон про контроль) однією з підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) є звернення фізичних та юридичних осіб стосовно порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства. Позаплановий захід у цьому разі здійснюється тільки за наявності згоди центрального органу виконавчої влади на його проведення.

У свою чергу, згідно зі ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування», органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

З огляду на зазначене, звернення органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства може буде підставою для здійснення позапланової перевірки органами державного нагляду (контролю) відповідно до вимог Закону про контроль лише у випадку, коли таке звернення містить повідомлення про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства.

Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва
О.В. Кужель

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті