Технічні вимоги до роботи реєстраторів розрахункових операцій: Держпідприємництва пропонує їх переглянути

18 Вересня 2013 11:51 Поділитися

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (далі — Держпідприємництва України) у зв’язку зі зверненнями виробників касових апаратів пропонує внести зміни до технології Національного банку України (НБУ) «НСМЕП. Супутні проекти. Технологія зберігання і збору даних РРО для ДПС. Програма та методи перевірки реєстраторів розрахункових операцій з контрольною стрічкою в електронній формі та вбудованих модемів на відповідність вимогам, що затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 № 1057, та специфікаціям Національного банку України» (далі — технологія) з метою її приведення у відповідність до чинного законодавства.

Наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 р. № 1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби» (далі — наказ № 1057) визначено канали передачі інформації — GSM/GPRS та/або інші дротові чи бездротові канали (що використовуються модемом для передачі інформації до сервера обробки інформації), а система підходів, на яких побудована технологія, виключає можливість перевірки реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) з різними каналами зв’язку, тому РРО з модемами, відмінними від GSM/GPRS, перевірені за технологією, формально не можуть бути схвалені.

Таким чином, НБУ вводить штучні обмеження для суб’єктів господарювання, що виробляють РРО з модемами, відмінними від GSM/GPRS, надаючи перевагу виробникам РРО та електронним контрольно-касовим реєстраторам із вбудованим GSM/GPRS-модемом.

У зв’язку з цим Держпідприємництва України направило листа до НБУ з проханням розглянути можливість внесення змін до технології з метою її приведення у відповідність до діючого законодавства, зокрема, положень наказу № 1057 та ст. 12, 18, 20, 27, 31, 67 Господарського кодексу України. Пропонуємо увазі читачів даний лист.

За матеріалами www.dkrp.ua

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Національний банк України

Щодо перегляду технології
Національного банку України

До Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва надійшло звернення ТОВ «Експотрейд» від 28.08.2013 № 388 (далі — Звернення) щодо необхідності перегляду затвердженої Національним банком України технології «НСМЕП. Супутні проекти. Технологія зберігання і збору даних РРО для ДПС. Програма та методи перевірки реєстраторів розрахункових операцій з контрольною стрічкою в електронній формі та вбудованих модемів на відповідність вимогам, що затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 № 1057, та специфікаціям Національного банку України» (далі — Технологія).

За результатами проведеного в межах компетенції аналізу Звернення Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва дійшла висновку щодо доцільності розгляду можливості внесення змін до Технології з метою приведення її норм у відповідність до діючого законодавства, що обумовлено наступним.

Підставою для розробки Технології є положення частини п`ятої статті 13 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», яким встановлено, що вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних встановлюються органами доходів і зборів, згідно з технологією, розробленою Національним банком України.

Разом з цим, на виконання зазначених вище вимог Закону Міністерством фінансів України видано наказ від 08.10.2012 № 1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби» (далі — Наказ № 1057), який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.10.2012 за № 1743/22055.

Пунктом 2 Наказу № 1057 затверджено Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язкудо органів державної податкової служби.

Водночас, виходячи з назви Технології, перевірка реєстраторів розрахункових операцій з контрольною стрічкою в електронній формі та вбудованих модемів здійснюється Національним банком України саме на відповідність вимогам Наказу № 1057.

Проте деякі положення Технології в повній мірі не узгоджуються з нормами зазначеного вище наказу Міністерства фінансів України.

Зокрема, пунктом 1.2. Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних визначено, що канали передачі інформації — GSM/GPRS та/або інші дротові чи бездротові канали, що використовуються модемом для передачі інформації до сервера обробки інформації.

Вимоги до РРО та модемів щодо передачі даних визначені у розділі ІІІ Вимог, який не містить обмежень на види дротових або бездротових каналів зв’язку та способи реалізації вбудованого в РРО модему.

За позицією автора Звернення, система підходів, на яких побудована Технологія Нацбанку України виключає можливість перевірки РРО з різними каналами зв’язку, у зв’язку з чим, РРО з модемами, відмінними від GSM/GPRS, перевірені за Технологією, формально не можуть бути схвалені.

Отже на сьогоднішній день у повному обсязі не забезпечується перевірка РРО з КСЕФ на відповідність вимогам, що затверджені Наказом № 1057 в частині, що стосується модемів з дротовими або іншими бездротовими каналами зв’язку.

Таким чином, Національний банк України надає перевагу виробникам РРО та електронним контрольно-касовим реєстраторам (ЕККР) з вбудованим GSM/GPRS модемом, вводячи штучні обмеження для суб’єктів господарювання, що виробляють РРО з модемами, відмінними від GSM/GPRS, чим порушує вимоги статей 12, 18, 20, 27, 31, 67 Господарського кодексу України.

Ураховуючи викладене, Держпідприємництво вважає, що дія деяких положень Технології фактично змінює встановлені Мінфіном у Наказі № 1057 регуляторні норми та, створюючи штучні обмеження щодо застосування РРО з різними каналами зв’язку, в майбутньому може призвести до витіснення таких виробників РРО з ринку.

У зв’язку з цим, Держпідприємництво України як орган, що реалізує державну регуляторну політику, спрямовану на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, що здійснюється в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та Законами України, пропонує привести у відповідність з вимогами чинного законодавства затверджену Національним банком України технологію «НСМЕП. Супутні проекти. Технологія зберігання і збору даних РРО для ДПС. Програма та методи перевірки реєстраторів розрахункових операцій з контрольною стрічкою в електронній формі та вбудованих модемів на відповідність вимогам, що затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 № 1057, та специфікаціям Національного банку України».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті