Роз’яснення щодо виписування рецептів на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та відпуску таких препаратів з аптек

18 Вересня 2013 12:11 Поділитися

На офіційному сайті МОЗ України оприлюднено роз’яснення щодо виписування рецептів на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та відпуску таких препаратів з аптек. Зокрема у цьому роз’ясненні МОЗ нагадує, що постановою КМУ від 25.04.2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» встановлено, що дія пілотного проекту поширюється на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що зареєстровані в Україні, виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики. Перелік міжнародних непатентованих назв та комбінації діючих речовин, наведено в додатку до цієї постанови КМУ, а саме: еналаприл (монопрепарат та в комбінації з гідрохлортіазидом); лізиноприл (монопрепарат та в комбінації з гідрохлортіазидом); бісопролол; метопролол; небіволол; амлодіпін (монопрепарат та в комбінації з лізиноприлом); ніфедипін (крім лікарських засобів короткої дії).

Особам з гіпертонічною хворобою за наявністю показань лікарські засоби виписуються на рецептурних бланках за формою №1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви препарату та/або комбінацій діючих речовин.

Рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, додатково завіряються печаткою червоного кольору «Вартість підлягає відшкодуванню».

МОЗ звертає увагу суб’єктів роздрібної торгівлі лікарськими засобами, що відпуск з аптек таких препаратів відбувається тільки за відповідними рецептами!

Відповідно до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360, рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, зберігаються в аптеках протягом трьох років (не враховуючи поточного року).

Контроль за правилами виписування рецептів, порядком зберігання та обліком рецептурних бланків здійснює МОЗ України, МОЗ Автономної республіки Крим, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Згідно з Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затвердженими наказом МОЗ України від 31.10.2011 № 723, забороняється відпуск рецептурних лікарських засобів без рецептів.

Акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов є підставою для анулювання ліцензії.

Здійснення державного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (в тому числі контролює рецептурний відпуск) забезпечує Державна служба України з лікарських засобів.

МОЗ також звертає увагу лікарів та аптечних працівників, що за порушення правил виписування рецептів та порядку відпуску лікарських засобів винні особи несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті