Гігієнічні вимоги до дієтичних добавок: МОЗ України розроблено відповідний проект

6 листопада 2013 р. профільним міністерством на громадське обговорення винесено проект наказу МОЗ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок», яким встановлюються гігієнічні вимоги до дієтичних добавок, їх маркування та реклами, а також наведено перелік вітамінів і мінералів, їх форм, дозволених до використання у виробництві дієтичних добавок. При цьому проектом документа встановлено, що інші поживні речовини (включаючи вітаміни й мінерали) можуть використовуватися у виробництві дієтичних добавок, якщо це дозволено міжнародними організаціями та/або Європейським Союзом.

Проектом наказу МОЗ визначено додаткові до встановлених Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та іншими нормативно-правовими актами вимоги до маркування й реклами дієтичних добавок. Так, у разі прийняття цього проекту документа у маркуванні дієтичних добавок зазначатиметься наступна інформація:

  • назва харчового продукту — «дієтична добавка»;
  • назви категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт, або які вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
  • кількість (порція) дієтичної добавки, рекомендована для щоденного споживання;
  • попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для щоденного споживання;
  • вказівка про те, що дієтичні добавки не слід використовувати в якості заміни повноцінного раціону харчування;
  • застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.

Крім того, положеннями проекту наказу МОЗ передбачено, що маркування й реклама дієтичних добавок не повинні приписувати цій продукції такі якості, як профілактика, лікування чи виліковування хвороби людини, а також не мають містити посилання на такі якості. Маркування й реклама дієтичних добавок не повинні містити будь-яких прямих або в завуальованій формі тверджень про те, що повноцінний раціон харчування не може забезпечити отримання необхідної для організму людини кількості поживних речовин.

У разі прийняття проекту документа він набуде чинності через 2 роки після його офіційного опублікування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті