Зняття копій з рецептів на лікарські засоби: зауваження АПАУ щодо проекту змін до Ліцензійних умов

Пропонуємо увазі читачів зауваження Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» щодо проекту змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (щодо необхідності зняття копій з рецептів на лікарські засоби), які направлено міністру охорони здоров’я України Р.В. Богатирьовій.

Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України»

Лист

від 08.11.2013 р. вих. № 50

Міністру охорони здоров’я України
Богатирьовій Р.В.

Шановна Раїсо Василівно!

Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України» висловлює свою повагу та звертається з наступного приводу. Провівши аналіз оприлюдненого 29 жовтня 2013 р. на сайті МОЗ проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», направляємо свої зауваження.

Згідно з цим проектом: «При відпуску рецептурного лікарського засобу з аптечних закладів, що виписується на рецептурному бланку форми № 1, особа, яка безпосередньо здійс­нює відпуск рецептурного лікарського засобу, зобов’язана зробити копію цього рецептурного бланка та зберігати її протягом 1 року в аптечному закладі», при цьому у пояснювальній записці до проекту наказу в розділі 10 «Оцінка регуляторного впливу» зазначається, що витрати суб’єктів господарювання на реалізацію даних змін відсутні, але це не відповідає дійсності. Виконання даної вимоги потребує значних капіталовкладень від суб’єкта господарювання (оснащення кожного аптечного закладу копіювальною технікою, великою кількістю паперу). Нами були проведені попередні розрахунки витрат на копіювання, витратні матеріали, робочі ресурси, що пов’язані з копіюванням рецептурних бланків: витрати на копіювання одного рецепта становлять 0,39 грн.

Слід зазначити, що процентне співвідношення рецептурних препаратів до загального обсягу лікарських засобів, які реалізовуються через аптечні заклади, — близько 70%, тому виконання в повному обсязі вимог даного наказу призведе до відволікання робочого часу фахівця аптечного закладу на копіювання рецептів, захаращеність приміщень аптечних закладів копіями рецептів, особливо в аптечних пунктах, що знизить якість обслуговування відвідувачів. А сьогодні основним напрямком роботи фармацевтичної галузі є своєчасне забезпечення населення доступними та якісними лікарськими засобами.

Також зауважимо, що в розділі 3 «Правові аспекти» Пояснювальної записки до даного проекту наказу зазначено, що реалізація положень проекту після його прийняття не потребує внесення змін до інших наказів. Проте необхідність робити копію з рецепта, за яким були відпущені з аптечного закладу лікарські засоби, та зберігання таких копій протягом року суперечить діючим правилам відпуску рецептурних лікарських засобів, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень».

Зазначимо, що згідно з діючими санітарними нормами, затвердженими наказом МОЗ України від 15.05.2006 р. № 275 «Про затвердження Інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів», у приміщеннях, де приймаються, зберігаються та відпускаються (відвантажуються) лікарські засоби, забороняється розміщувати устаткування, яке не має відношення до виконуваних робіт, а також виникає проблема розташування обладнання на обмеженій площі аптечного пункту.

Виходячи з вищенаведеного, просимо зняти з розгляду даний проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

З повагою
директор АПАУ О.І. Гуленко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Виктор 11.11.2013 2:37
А зачем печатать? Достаточно сделать электронную копию. В аптеках Польши есть спецсканер -5 секунд и рецепт хранится на компе. Опять скажут - заставят купить сканер. Но должен быть порядок с рецептурными препаратами!
Артур 11.11.2013 7:37
Виктор, только не обижайся, сначала должен быть порядок у тебя в голове.
fox 12.11.2013 8:41
Ага! Еще давайие компьютера в каждый пункт позакупаем!
ох уж эти сказочники 12.11.2013 9:25
Виктор, порядок с рецептурными препаратам наступит тогда, когда рецепт станет финансовым документом, и Вы это прекрасно знаете.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*