Коливання курсу валют: як забезпечити доступність ліків?

Коливання курсу валют: як забезпечити доступність ліків?6–7 лютого 2014 р. відбувся ІХ щорічний аналітичний форум «Фармринок України – 2014. В рамках ефективних понять», під час якого обговорювалася проблема різкої зміни курсу національної валюти. На сьогодні оператори ринку не мають механізму, який би дозволив оперативно перерахувати ціни на ліки, які підлягають державному регулюванню з огляду на курс гривні. Зокрема мова йде про лікарські засоби, що можуть закуповуватися за бюджетні кошти та препарати, включені до пілотних проектів. За умов, що склалися, існують ризики припинення процедур державних закупівель лікарських засобів та вимивання оборотних коштів у підприємств роздрібної ланки. У зв’язку із цим за ініціативою народного депутата України Андрія Шипко, який брав участь у форумі, 7 лютого його учасники делегували представників до МОЗ для обговорення означених проблем та шляхів їх вирішення з керівництвом профільного міністерства.

Нарада відбулася під головуванням Раїси Богатирьової, міністра охорони здоров’я, за участю її заступників — Олександ­ра Толстанова та Романа Богачева, керівників профільних департаментів та відділів МОЗ. В обговоренні також взяли участь Володимир Дудка, народний депутат України, Олексій Соловйов, голова Держлікслужби, Петро Багрій, президент «Асоціації виробників ліків України», Володимир Ігнатов, виконавчий директор АІРМ Ukraine, Юрій Комаров, начальник відділу стратегічного маркетингу ПАТ «Фармак», Тетяна Котляр, голова Громадської ради при Держлікслужбі, Світлана Буніна, виконавчий директор ООРММПУ, Іван Глушков, заступник генерального директора з корпоративного розвит­ку холдингу «STADA CIS», Оксана Гуленко, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України», Олена Приходько, керівник проекту «АПТЕКА on-line» та ін.

Основною темою обговорення стала ситуа­ція, яка може виникнути на фармацевтичному ринку України внаслідок коливання курсу національної валюти. Учасники наради обмінялися думками відносно того, яким чином забезпечити безперебійність процесу державних закупівель та доступність лікарських засобів для населення.

Міністр доручила в оперативному режимі узагальнити всі думки, що були висловлені під час обговорення означеної проблеми, та підготувати пропозиції стосовно її розв’язання, у тому числі шляхом внесення змін у нормативно-правову базу у сфері ціноутворення на фармринку, з тим, щоб на початку наступного тижня винести їх на розгляд КМУ.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Дмитрий М 10.02.2014 11:06
С декабря 2013 активно проводились тендера по закупке ЛС бюджетными ЛПУ на 2014 год. В сложившейся ситуации, важно не только перерегистрировать цены, но и разработать документ, позволяющий вносить ценовые изменения в уже подписанные и зарегистрированные в Казначействе договора.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті