Ліки для пацієнтів з орфанними та іншими тяжкими захворюваннями стануть доступнішими

Ліки для пацієнтів з орфанними та іншими тяжкими захворюваннями стануть доступнішими

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту ухвалити законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб» (№ 3818). Про це повідомив ініціатор проекту документа, народний депутат України, представник депутатської групи «Суверенна Європейська Україна», член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Володимир Дудка.

Суть законопроекту полягає в тому, щоб забезпечити українським пацієнтам, які мають рідкісні та інші тяжкі захворювання, доступ до лікування. Законодавці пропонують визнавати в Україні висновки регуляторних органів США та ЄС щодо сучасних і ефективних препаратів для лікування рідкісних (орфанних), онкологічних та соціально небезпечних захворювань, таких як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити. «Тривала і складна процедура реєстрації цих ліків в Україні лише дублює процедури, пройдені в ЄС та США, у авторитетності яких, впевнений, сумніватися немає підстав. А тим часом люди залишаються без лікування, яке в багатьох випадках є безальтернативним», — наголосив В. Дудка.

Актуальність законопроекту засвідчує й громадськість. «Я отримую листи підтримки від пацієнтських організацій, адже для багатьох пацієнтів це буквально життєво важливе питання», — сказав народний депутат України. Як приклад він згадав прикрий досвід із тривалою процедурою реєстрації ліків для хворих на мукополісахаридоз ІІ типу. «Лише цього року в Україні офіційно з’явилася Елапраза — фактично єдиний препарат, який допомагає дітям із рідкісним захворюванням «синдром Хантера» ( прим. ред. — мукополісахаридоз ІІ типу). Багато хто пам’ятає історію дев’ятирічного Кирила Дроня, який не дочекався цього дня. А скільки ще дітей померли в очікуванні лікування, історій яких ми не знаємо? Увесь цей час у світі були ліки, але не було їх в Україні», — зауважив В. Дудка.

Нагадаємо, 28 лютого 2014 р. депутатська група «Суверенна Європейська Україна» звернулася до колег-парламентаріїв з пропозицією винести на розгляд Верховної Ради України та ухвалити законопроекти, покликані забезпечити системний підхід до вирішення питань лікування хворих на рідкісні (орфанні) захворювання.

За матеріалами, наданими прес-службою народного депутата України В. Дудки
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті