Розмитнення лікарських засобів та сплата ПДВ: позиція «AIPM Ukraine»

aipmАсоціація міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine

В.о. Президента України Голові Верховної Ради України Пану Турчинову О.В.

Прем’єр-міністру України Пану Яценюку А.П.

Першому заступнику Міністра доходів і зборів України

Пану Білоусу І.О.

Копія:

Директору Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України

пану Дороховському О.М.

Від 03/04/2014

Вих. № 1404/03-1

Щодо розмитнення лікарських засобів та сплати ПДВ

Шановні панове!

Асоціація міжнародних фармацевтичних виробників АІРМ Ukraine (далі – Асоціація), яка представляє провідні міжнародні компанії виробники фармацевтичної продукції, засвідчує Вам свою повагу та звертається до Вас з приводу критичної ситуації, що склалась на регіональних митницях з розмитненням лікарських засобів, які імпортуються в Україну.

З 1 квітня 2014 року Законом України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створенню передумов для економічного зростання» (далі – Закон), що був прийнятий Верховною Радою України 27 березня 2014 року, були внесені зміни до Податкового Кодексу України, які передбачають скасування пільгової ставки податку на додану вартість (далі – ПДВ) на імпорт лікарських засобів та запровадження 7% ставки ПДВ на всі операції з поставки лікарських засобів.

Нагадаємо, що редакція Закону не обговорювалась з громадськістю, не публікувалась у відповідних офіційних джерелах та, навіть після публікації пост-фактум (27.03.2014 р.) текст прийнятого Закону набув змін (31.03.2014 р.) і, зрештою, в день набуття чинності (01.04.2014 р.) суб’єкти господарювання мали можливість ознайомитись на сторінках «Голос України» з тим, що оподаткуванню 7% ПДВ тепер підлягають всі операції з поставок лікарських засобів, а не лише перша поставка, як це передбачалось проектом, що був проголосований в сесійній залі.

Така непрозора процедура появи нового регулювання призвела до хаотизації та фактичного блокування будь-яких процесів у сфері поставок лікарських засобів в Україну. Так, адже в жодної зі сторін не має розуміння щодо застосування норм цього Закону. Вищезмальована ситуація на сьогодні загострилась ще однією обставиною, яка фактично поставила на коліна всіх імпортерів лікарських засобів – це рішення митних органів обкладати операції з поставок лікарських засобів імпортерами 20% ПДВ.

Просимо Вас звернути увагу на той факт, що такі дії спричинять значне зростання цін на імпортовані лікарські засоби і вироби медичного призначення, тому що тягар сплати ПДВ в кінці кінців ляже на плечі споживачів.

Для учасників ринку – це пряма загроза існуванню та подальшого здійснення діяльності в цій сфері. Так, адже в складних умовах практики відшкодування ПДВ, високої вартості використання заємних коштів, невпинно зростаючого та нестабільного курсу валют, а також регульованих націнок на лікарські засоби всередині країни, 20% ПДВ на імпортні поставки – це неприйнятний захід.

Хочемо нагадати, що ліки – це не горілка і не цигарки, і дестабілізація їх постачання принаймні на добу, при повному самоусуненні держави від забезпечення населення лікарськими засобами – це загроза життю та здоров’ю багатьох громадян України. Для пацієнта – такі податкові маніпуляції можуть закінчитись трагічно, адже багато ліків, що імпортуються не мають вітчизняних аналогів та є життєво необхідними.

З огляду на вищезазначене, закликаємо Вас терміново врегулювати ситуацію шляхом:

  1.  надання офіційного роз’яснення щодо даного Закону та застосування його норм;
  2.  у разі, якщо така ситуація стала наслідком недопрацювання та ненавмисної помилки розробників проекту Закону, звертаємось до Вас з проханням невідкладно ініціювати внесення відповідних змін до Податкового Кодексу України.

Асоціація наголошує на відкритості до діалогу та співробітництва з усіх питань удосконалення роботи фармацевтичного сектору та системи охорони здоров’я в Україні з метою недопущення дестабілізації системи забезпечення населення ліками.

Заздалегідь вдячні за розуміння та оперативність у прийнятті рішень.

З повагою,

Володимир Ігнатов

Виконавчий директор Асоціації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Прудникова Елена 03.04.2014 10:03
Самое грамотное и правильное обращение!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті