Парламент ухвалив рішення про зниження ставки ПДВ на імпорт лікарських засобів з 20% до 7% (поточна ситуація)

09 Квітня 2014 10:58 Поділитися

vr9 квітня поточного року на пленарному засіданні ВР України Андій Шипко, народний депутат України, член депутатської групи «Економічний розвиток», запропонував Парламенту негайно розглянути питання щодо запровадження ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Зокрема, він зазначив, що дійсно нині необхідно вирішувати проблему запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні, але це потрібно робити не за рахунок українських пацієнтів. А. Шипко підкреслив, що ПДВ на ліки та вироби медичного призначення додатковим тягарем ляже на плечі українців, адже нині в нашій країні немає дієвого механізму компенсації вартості ліків з боку держави, в той час коли в розвинених країнах світу цей механізм існує в рамках страхової медицини.

Народний обранець повідомив, що Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27 березня 2014 р. № 1166-VII вже має негативні наслідки. Так, запровадження ПДВ на ліки та медичні вироби з 1 квітня 2014 р. та неузгодженість окремих норм Закону України № 1166-VII з діючим законодавством призвели до того, що імпорт фармацевтичної продукції паралізовано. Відповідно, дефіцит ліків та виробів медичного призначення в аптечних закладах стає все відчутнішим. Незабаром з полиць може зникнути низка фармакотерапевтичних класів. Для госпітального сегменту ці ліки також стануть недоступними.

В умовах девальвації гривні ціни на ліки зростають і їх економічна доступність для українців знижується. Відтак, на думку А. Шипко, запровадження ПДВ на цю продукцію в існуючих умовах є передчасним кроком. Народний депутат вважає, що запровадення ПДВ на ліки необхідно відтермінувати до 1 січня 2015 р.

Враховуючи критичну ситуацію, що склалася на фармацевтичному ринку України, народний депутат запропонував розглянути питання щодо ПДВ на лікарські засоби якомога скоріше. На даний час у Парламенті зареєстровано 2 відповідних законопроекти, а саме:

А. Шипко запропонував включити ці законопроекти до порядку денного пленарних засідань 9-11 квітня 2014 р. Зазначимо, що на даний час ці проекти не включені у порядки денні пленарних засідань, які відбудуться протягом 9-11 квітня 2014 р.

До обідньої перерви парламентарі не підтримали включення до порядку денного найближчих пленарних засідань пакету документів, серед яких значився законопроект № 4637. Питання щодо включення до порядку денного законопроекту № 4645 поки що не розглядалося.

Після обідньої перерви питання щодо включення до порядку денного найближчих пленарних засідань пакету документів, серед яких законопроект № 4637, народними депутатами не розглядалося. Після закриття пленарного засідання Головою Верховної Ради України, в.о. Президента України О. Турчиновим відбувся брифінг за участю членів парламентського Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Володимира Дудки і Тетяни Бахтеєвої, які підняли питання щодо фізичної доступності лікарських засобів для населення внаслідок запровадження 20% ставки ввізного мита на імпортні препарати. В. Дудка наголосив, що розгляд питання щодо включення до порядку денного законопроекту № 4637 необхідно розглядати окремо від пакету законопроектів.

10 квітня після обідньої перерви Олександр Турчинов повідомив, що у ході консультацій із керівниками парламентських фракцій та представниками Уряду було прийнято рішення про необхідність включення до порядку денного низки законопроектів, в тому числі, щодо оподаткування лікарських засобів. Нагадаємо, що 9 квітня під час наради Арсеній Яценюк запевнив, що докладатиме максимум зусиль для того, щоб 10 квітня урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (№4645) було включено до порядку денного пленарного засідання та ухвалено Парламентом України.

Отже, 10 квітня з другої спроби парламентарі включили до порядку денного законопроект № 4645.

Під час розгляду законопроекту № 4645 Прем’єр-міністр України А. Яценюк звернувся з проханням до народних депутатів підтримати проект Закону України у першому читанні з метою зниження ввізного мита на лікарські засоби і вироби медичного призначення з 20% до 7% та врегулювати нормотворчу помилку. Під час першого голосування законопроект № 4645 підтримали 204 народні депутати. О. Турчинов поставив на голосування даний законопроект повторно, зазначивши, що його прийняття дозволить «розблокувати» сотні машин з фармпродукцією, які стоять на митницях. Внаслідок другої спроби не вистачило 4 голоси для прийняття законопроекту у першому читанні. «За» проголосували 222 народні депутати. Законопроект № 4645 було втретє винесено на голосування. А. Яценюк запевнив народних депутатів, що в разі прийняття проекту документа в першому читанні, будуть також враховані зауваження до нього зі сторони парламентських Комітетів стосовно інших положень, які містяться у законопроекті № 4645. Проте «за» проголосували 220 народні депутати, внаслідок чого рішення не прийнято. О. Турчинов оголосив, що даний законопроект повторно роглядатиметься сьогодні о 16:00.

Як і планувалося, народні депутати під час пленарного засідання повернулися до розгляду законопроекту № 4645. В першому читанні урядовий законопроект було підтримано 215 голосами народних депутатів. А. Яценюк закликав підтримати проект документа, який у тому числі передбачає щоденне оприлюднення податковими органами інформації про відшкодування ПДВ. О. Турчинов повторно висунув на голосування законопроект № 4645, внаслідок чого 235 голосами народних обранців  його було прийнято в першому читанні. Відразу відбулося голосування про прийняття за основу та в цілому законопроекту № 4645. «За» проголосували 239 народних депутатів, внаслідок чого рішення прийнято. Таким чином, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті