Референтне ціноутворення на ліки: доопрацьований проект постанови КМУ передбачає посилення регуляторного тиску на операторів ринку та розширює можливості для вчинення корупційних дій посадовцями

15 Травня 2014 10:57 Поділитися

87714 травня 2014 р. під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій, міністр охорони здоров’я, повідомив, що на найближчому засіданні Уряду планується розглянути проект постанови КМУ щодо референтного ціноутворення на рецептурні лікарські засоби, дія якого поширюється на всі зареєстровані в Україні рецептурні лікарські засоби — 54% фармацевтичного ринку в грошовому вираженні.

Відповідний проект постанови КМУ профільне міністерство розробило відповідно до ст. 12 Закону України від 21.06.2012 р. № 5007-VI «Про ціни і ціноутворення», яка передбачає, що державні регульовані ціни запроваджуються на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість. На сьогодні в Україні діючою нормативною базою лікарські засоби не визначено як такі, що мають істотну соціальну значущість.

Відтак, розроблено проект постанови КМУ щодо референтного ціноутворення на рецептурні лікарські засоби, остання редакція якого стала результатом спільної нормотворчої роботи МОЗ України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства юстиції України, та не враховує рішення Урядового комітету гуманітарного розвитку, засідання якого відбулося у КМУ 24 квітня поточного року. Зокрема, не усунено вимоги щодо проведення так званої експертизи заявки на декларування ціни, натомість запропоновано проходити дві експертизи: одну в Державній службі України з лікарських засобів, повторну — в Державній службі України з контролю за цінами та ще багато іншого, що відкриває шлях до вчинення антиконкурентних дій посадовцями.

Незважаючи на обґрунтовані зауваження та суттєві застереження, які висловлюють представники медичної та фармацевтичної громадськості протягом останніх двох тижнів у зверненнях до профільного міністерства та Мінекономрозвитку України, остаточна редакція проекту постанови КМУ, яку планується винести на найближче засідання Уряду, з часу її першого розгляду Урядом 23 квітня поточного року передбачає посилення регуляторного тиску на операторів ринку та розширює можливості для вчинення корупційних дій посадовцями зацікавлених міністерств та відомств і зникненню ліків з полиць аптечних закладів та лікарень нашої країни. Розгляд такого небезпечного для українських пацієнтів документа можливий тільки після публічного обговорення в установленому законодавством порядку.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті