Ситуація з відпуском лікарських засобів, що придбаваються за бюджетні кошти, критична: повідомляє Спілка працівників фармації

22 Травня 2014 11:39 Поділитися

Громадська Організація «Спілка працівників фармації»

Прем’єр-міністру України Яценюку А.П.

Щодо забезпечення ліками пільгових категорій населення

в період фінансової кризи

Шановний Арсенію Петровичу!

Громадська організація «Спілка працівників фармації» звертається до Вас з наступного приводу.

Складна ситуація, що склалася на фармацевтичному ринку України у зв’язку з підвищенням цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, спричиненим різким валютним коливанням, нестабільністю політичної ситуації і введенням 7% ПДВ негативно відобразилася на забезпеченні ліками пільгових категорій населення.

Професійна спільнота вважає своїм обов’язком наголосити і довести до Вашого відома, що станом на другу половину травня ситуація з відпуском лікарських засобів, що придбаваються за бюджетні кошти, критична.

Аптечні заклади, які закуповують лікарські засоби для забезпечення пільгових категорій населення з подальшим відшкодуванням коштів з державного та місцевих бюджетів, наразі не мають змоги купувати такі ліки через невідповідність реальних ринкових цін зареєстрованим оптово-відпускним цінам (які залишились фактично без змін з початку 2014 р.) на лікарські засоби, що підлягають державному регулюванню згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2012 р. за № 794 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів». І відпуск таких лікарських засобів пільговим категоріям населення майже повністю зупинився.

На сьогоднішній день суб’єкти господарювання фармацевтичного ринку України не мають механізму, який би дозволив оперативно перерахувати ціни на лікарські засоби, що підлягають державному регулюванню, зокрема тих, що закуповуються за бюджетні кошти (згідно постанови Кабінету Міністрів «Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету» від 05.09.1996р. за № 1071) (далі – постанова 1071).

Критична ситуація, що склалася в результаті зростання курсу валют та ринкових цін на лікарські засоби, вимагає негайного втручання з боку держави. Штучно створений дефіцит лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню, на фармацевтичному ринку є неприпустимим для незахищених верств населення, серед яких – онкохворі, інваліди та інші важкохворі пацієнти.

Крім того, з тих самих причин під загрозою опинилось забезпечення лікувально-профілактичних закладів лікарськими засобами, а також забезпечення ліками осіб, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, крім того, ще й через невиправдане затягування термінів (до 2 місяців (!)) для відшкодування аптечним закладам коштів по відпущеним лікарським засобам.

Вважаємо, що в ситуації, яка склалася наразі на ринку ліків в Україні, Реєстр оптово-відпускних цін повністю втратив свою регуляторну функцію та створює непереборні бар’єри в закупівлі ліків за бюджетні кошти.

Враховуючи вищевикладене, для виходу з критичної ситуації пропонуємо один із варіантів:

1)    призупинити дію Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби до стабілізації ситуації на валютному ринку країни та відновлення регуляторної та стримуючої функції реєстру на зростання цін на лікарські засоби. З цією метою провести глибокий аналіз процесів, що впливають на формування ціни на лікарські засоби, залучити фахівців до вивчення цього питання, а також провести громадські слухання щодо питань регулювання ціноутворення в сфері охорони здоров’я з боку держави;

2)    запровадити моніторинг рівня цін на лікарські засоби, що придбаваються за бюджетні кошти з метою визначення середньо-ринкової ціни на такі препарати та зобов’язати вибірково та поетапно заявників декларувати зміну оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Враховуючи вищевикладене та з метою подолання соціальної напруженості навколо відпуску лікарських засобів пільговим категоріям населення просимо Вас, Арсенію Петровичу, терміново звернути особисту увагу на механізм декларування оптово-відпускних цін та дати доручення відповідним органам розробити нормативну базу, яка б скасувала перепони у забезпеченні ліками, що придбаваються за бюджетні кошти, пільгових категорій пацієнтів.

З повагою

О.М. Стецюк, заступник голови ГО «Спілка працівників фармації»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті