Хворі українці можуть померти через затримку тендерів на закупівлю ліків

06 Червня 2014 6:15 Поділитися

Хворі українці можуть померти через затримку тендерів на закупівлю ліків«Міністерство охорони здоров’я України досі не оголосило проведення тендерів на закупівлю ліків за державний кошт для лікування смертельних хвороб. Тендери мали відбутися ще у квітні–травні, але на початку червня їх ще навіть не оголошено. Це призведе до того, що тисячі хворих на ВІЛ, гемофілію, фенілкетонурію, муковісцидоз та з таким страшним діагнозом, як онкопатологія, не отримають ліки своєчасно та змушені будуть перервати терапію. У багатьох випадках це загрожує погіршенням стану здоров’я та навіть смертю пацієнтів. Крім того, все поперед­нє лікування таких хворих, яке здійснювалося за державні кошти, буде неефективним та марним», — йдеться в заяві пацієнтських та громадських організацій на ім’я міністра охорони здоров’я О.Мусія. Заява була поширена 5 червня 2014 р.

У зверненні пацієнти України вимагають не пізніше наступного тижня оголосити тендери на закупівлю життєво необхідних препаратів, а саме — 10 червня. В іншому разі вже у вересні, зазначається в листі, через переривання та нестачу ліків, Україну чекатимуть тисячі смертей та каліцтв.

«Кожного року Міністерство охорони здоров’я наступає на ті самі граблі, затягуючи оголошення тендерів на закупівлю препаратів, — стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». — Зазвичай це пояснювалося розбудовою корупційних схем та внутрішніми домовленостями, на які потрібен був час. Але навіть минулого року за часів Раїси Богатирьової, тендери МОЗ було оголошено у лютому. Зараз нам незрозуміло, в чому полягає затримка, але застерігаємо пана міністра, що запізнення в оголошені тендерів наражає пацієнтів на серйозну загрозу. Ми розуміємо, що новій команді необхідний час для зміни системи та звільнення корупціонерів, але хворі не можуть чекати, тому ми закликаємо пана Мусія негайно оголосити тендери та розпочати процедуру закупівель», — додала вона.

У заяві, зокрема, йдеться, що спільнота пацієнтів ініціювала переговори між фармацевтичними компаніями та Міністерством охорони здоров’я щодо закупівлі у цьому році препаратів за зниженими цінами. З боку фармацевтичного сектору є висока вірогідність здійснити гуманітарний крок і надати безкоштовно препарати, що дозволить забезпечити потреби пацієнтів України у лікуванні, незважаючи на економічну кризу та девальвацію гривні.

«Навіть беручи до уваги кадрові зміни у Міністерстві охорони здоров’я, складну політичну ситуацію в державі, ми вважаємо, що першочерговим завданням для Міністерства повинно стати оголошення тендерів у найкоротші терміни. З огляду на це, ми просимо вас, пане міністре та перший заступнику міністра, вжити невідкладних заходів, щоб тендери на закупівлю препаратів було оголошено не пізніше 10 червня 2014 р.», — підкреслено в поширеній БФ «Пацієнти України» заяві.

Звернення підписали 21 представник пацієнтських та громадських організацій.

За матеріалами, наданими БФ «Пацієнти України»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Провизор 11.06.2014 2:15
вот уважать кого должны мы на безлюдье...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті