КП «Фармація» розширює мережу аптечних закладів у Києві

Незважаючи на важкі часи та напружені події в державі, комунальне підприємство «Фармація» продовжує плідно працювати з метою покращення медикаментозного забезпечення населення столиці. Адже головне його завдання — це самовіддана співпраця всього колективу та органів місцевого самоврядування задля важливої та шляхетної справи — забезпечення киян якісними лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Завдяки такій активній діяльності нещодавно в Києві було відкрито 2 аптечні пункти. Більш детально — у даній публікації «Щотижневика АПТЕКА».

КП «Фармація» розширює мережу аптечних закладів у Києві

Як відомо, на сьогодні КП «Фармація» — найбільш розгалужена мережа аптек у Києві. В цих аптечних закладах збереглися традиції фармацевтичної справи. Адже в них зосереджена не тільки роздрібна торгівля лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а й власне виготовлення препаратів за індивідуальними прописами, у тому числі мазей, очних крапель, ін’єкційних розчинів, ліків для новонароджених тощо.

Нагадаємо, що 30 липня 2014 р. під час підсумкової колегії, яка була присвячена результатам діяльності «Фармації», було зазначено, що підприємство бере участь в соціальних програмах. Зокрема, це стосується виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» (далі — Пілотний проект) та впровадження соціального проекту «Картка киянина».

Слід зазначити, що з початку дії Пілотного проекту КП «Фармація» отримало численні клопотання від районних управлінь охорони здоров’я стосовно розширення переліку аптечних закладів, які залучені до виконання цієї соціальної програми. На сьогодні участь в ній беруть 107 аптечних закладів цього підприємства. Про високу зацікавленість запровадження державного регулювання цін на препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою свідчить кількість рецептів на відповідні лікарські засоби, опрацьованих аптечними закладами КП «Фармація», — понад 300 тис.

Також доволі популярним став соціальний проект щодо обслуговування власників «Картки киянина» за спеціальними цінами. За умовами цього проекту в аптеках КП «Фармація» мешканцям столиці, які потребують соціальної допомоги, лікарські засоби (100 найменувань) відпускаються за формулою: «закупівельна ціна + 0,01 грн.». Зазначимо, що до переліку препаратів внесено не тільки безрецептурні, а й такі, що відпускаються за рецептом лікаря.

На сьогодні завдяки плідній співпраці з керівництвом районних державних адміністрацій, районних управлінь праці та соціального захисту населення аптечні заклади КП «Фармація» провадять свою діяльність у рамках соціального проекту «Картки киянина» в кожному районі столиці. За весь час реалізації цієї програми в 40 соціальних аптеках та 2 аптечних пунктах пільгами скористалися майже 600 тис. киян, при цьому лікарських засобів придбано на суму більше 48 млн грн. Це дало змогу зао­щадити власникам «Картки киянина» більше 10 млн грн.

Такі результати роботи аптечних закладів підтверджують необхідність такого соціального проекту в Києві. Адже представники соціально незахищених категорій населення столиці значно заощаджують на купівлі медикаментів, крім того цей проект підвищує доступність великої кількості лікарських засобів.

Отже, з огляду на високий інтерес споживачів до даної ініціативи підприємством було заплановано збільшити кількість аптек, залучених до проекту. На виконання протоколу від 03.07.2014 р. № 61 наради з питань впровадження проекту системи «Картка киянина», затвердженого Віталієм Кличком, головою Київської міської державної адміністрації, та відповідно п. 5 протокольного доручення від 01.08.2014 р. щодо розширення мережі соціальних аптек КП «Фармація», що обслуговують власників «Картки киянина», з метою поліпшення доступності та повноти забезпечення лікарськими засобами мешканців Києва підприємство звернулося до керівництва лікувально-профілактичних закладів столиці з проханням надати в орендне користування приміщення для розміщення аптечних закладів.

З радістю повідомляємо, що 26 серпня 2014 р. розпочав роботу аптечний пункт № 2 аптеки № 92 КП «Фармація», що розташований за адресою вул. Кисловодська, 20 (с. Биківня), у приміщенні амбулаторії сімейної медицини. Слід зауважити, що у цьому селищі, населення якого становить близько 3,5 тис. осіб, до цього часу не було аптечного закладу, тому його мешканці мали їхати за необхідними ліками до міста.

Отже, аптечний пункт КП «Фармація» — перший такий заклад у селищі. Тепер після відвідування лікаря мешканці мають змогу одразу придбати необхідні препарати та вироби медичного призначення.

До основних видів діяльності аптечного пункту № 2 належить:

  • здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення;
  • відпуск препаратів за пільговими та безкоштовними рецептами;
  • участь у соціальному проекті «Картка кия­нина»;
  • участь у Пілотному проекті щодо запровадження державного регулювання цін на препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою;
  • реалізація лікарських засобів, виготовлених в умовах аптеки;
  • надання знижки 5% та 10% на придбання препаратів і виробів медичного призначення пільговим верствам населення.

8 вересня 2014 р. відбулося відкриття аптечного пункту № 1 гомеопатичної аптеки № 109 в приміщенні Київської міської клінічної лікарні № 2, яка знаходиться по вул. Краківська, 13. Хоча в лікарні аптечних пунктів декілька, лише в закладі КП «Фармація» можна придбати лікарські засоби, виготовлені в умовах аптек підприємства. Зокрема, мазі, розчини для інфузій, які не виготовляються фармацевтичною промисловістю тощо. Крім того, в аптечному пункті наявний широкий асортимент гомеопатичних лікарських засобів власного виробництва аптечних закладів КП «Фармація».

Приємно зазначити, що в день відкриття аптечних пунктів заклади наповнювалися вдячними відвідувачами, які висловлювали співробітникам свої думки стосовно необхідності розширення аптечної мережі КП «Фармація».

Отже, враховуючи соціальну значимість аптечних закладів комунальної форми власності в лікувально-профілактичних закладах, КП «Фармація» в подальшому планує відкриття аптечних пунктів у кожному комунальному лікувально-профілактичному закладі столиці.

Євгенія Бочерикова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті