Здорова нація — сильна Україна

7 квітня 2015 р. в готелі «Premier Palace» відбувся круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню здоров’я, що став складовою частиною Всеукраїнського проекту «Здорова нація — сильна Україна». На засіданні круглого столу обговорювалися питання здорового способу життя та були представлені результати національного дослідження стану здоров’я населення України. Також озвучені варіанти взаємодії між державою, бізнесом, громадськими організаціями та експертами для забезпечення швидких та якісних реформ у формуванні культури здорового способу життя. Підсумком зустрічі стало підписання резолюції про подальші спільні дії.

Слід зазначити, що мета Всеукраїнського проекту «Здорова нація — сильна Україна» — закладання фундаменту для формування суспільства, де здорові звички харчування й адекватна фізична активність є нормою; підвищення рівня інформованості населення про здоровий спосіб життя та залучення широких мас до його формування, спрямування зусиль на об’єднання представників органів влади і населення, проведення різних святкових акцій, руйнування стереотипу «держава — сама по собі, населення — саме по собі». Ініціатором проекту виступила Асоціація «Українські центри нових технологій здоров’я», яку підтримує понад 20 організацій, діяльність яких спрямована на турботу про населення.

Темами для обговорення під час круглого столу стали роль держави, бізнесу, громадськості, міжнародних та вітчизняних фахівців, а також медіа у формуванні культури здорового способу життя, оцінка ситуації, яка склалася на сьогодні, очікування та механізми формування здорового способу життя, можливості різних категорій населення для його формування, перспективи на майбутнє у формуванні здорового способу життя, визначення шляху швидкого та якісного привнесення правильної культури здорового способу життя у населення тощо.

Привітавши присутніх із Всесвітнім днем здоров’я, Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я України, підкреслив важливість проведення різноманітних заходів задля заохочення населення вести здоровий спосіб життя, дбати про своє здоров’я, оскільки здоров’я нації — це забезпечення безпеки держави.

Оскільки Україна має європейський вектор розвитку, це повинно стосуватися не тільки державного рівня, але й кожного українця. Турбота про своє здоров’я, здорове харчування, здоровий спосіб життя — це ті європейські цінності, які мають запозичити українці задля формування сильного здорового європейського суспільства. У свою чергу, держава буде всіляко підтримувати українців на шляху формування культури здорового способу життя, але це справа не однієї людини, або одного міністерства, це справа всього суспільства, тому лише об’єднавши зусилля держави, бізнесу та громадськості можливо створити здорову націю та сильну Україну.

Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України, зазначив, що спорт і здоров’я неможливо відокремити одне від одного, тому, безперечно, пропаганда та підтримка здорового способу життя є одним з ключових завдань Міністерства молоді та спорту, яке воно послідовно втілює разом із національними спортивними федераціями, громадськими організаціями, неформальними об’єднаннями.

Міністр молоді та спорту також підкреслив необхідність обов’язкових занять фізичною культурою у вищих навчальних закладах та зазначив, що це зумовлено не необхідністю завойовувати медалі, а підвищенням здоров’я нації. За його словами, лише кожен 50-й мешканець України бере участь у спортивних заходах та інших видах рухової активності, саме тому Україна «пасе зад­ніх» серед країн світу за рівнем здоров’я населення. Спільним завданням як суспільства, так і уряду є підвищення рухової активності населення нашої держави, при цьому уряд повинен створити відповідні умови задля реалізації цієї ініціативи.

І. Жданов зазначив, що важливо також збереження та підтримання роботи дитячих юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ), оскільки масовий спорт в основному є саме дитячим та юнацьким. Сьогодні в Україні функціонує 1,5 тис. ДЮСШ, до яких залучено близько 580 тис. дітей.

Владислав Сила, голова Асоціації «Українські центри нових технологій здоров’я», представив результати всеукраїнського дослідження про стан здоров’я населення, проведеного Асоціацією «Українські центри нових технологій здоров’я» спільно з МОЗ України, згідно з якими від надмірної маси тіла та ожиріння наразі страждає близько 60% населення України. При цьому ожиріння майже однаково поширене серед жінок та чоловіків, у свою чергу, надмірну масу тіла відмічають у 44,3% чоловіків та 30,1% жінок. Вражає також те, що близько 70% населення не займаються регулярною фізичною активністю та близько 75% людей не дотримуються системності у харчуванні. Слід зазначити також, що ожиріння та надмірна маса тіла пов’язані із розвитком хронічних хвороб. Так, відсоток хронічно хворих із ожирінням (64,6%) значно перевищує цей показник серед осіб з нормальною масою тіла (39,1%).

Микола Кулеба, уповноважений Президента України з прав дитини, підкреслив, що сім’я є найкращим середовищем для гармонійного та здорового розвитку дитини. У свою чергу, держава повинна зробити усе можливе, щоб підтримати сім’ю, надати дитині усі можливості та умови для того, щоб вона зростала в злагоді, любові і здоров’ї саме в сім’ї. Таким чином, сьогодні на державному рівні необхідно спрямувати державну політику так, щоб вона працювала на сімейні цінності, на збереження здоров’я дитини в сім’ї.

М. Кулеба також акцентував увагу на важливості сімейного виховання дітей з особливими потребами. Допомога таким дітям має лежати не тільки в площині спеціалізованого медичного догляду, але й бути частиною соціальної політики держави та формування її ціннісних пріо­ритетів. «Нині заклади інтернатного типу, створені ще за радянських часів, працюють за принципом роз’єднання дитини, яка має особливі потреби, з батьками та виключення її з суспільства. Сьогодні слід відходити від цієї практики, формувати культуру толерантного ставлення до дітей з особливими потребами в суспільстві, включати їх в загальний освітній процес, в усі сфери нашого життя», — зазначив М.Кулеба.

Уповноважений Президента України з прав дитини також відзначив важливість розвитку масового спорту, дитячої спортивної інфраструктури, а також жорсткого контролю за продажем дітям алкоголю та тютюну.

Катерина Булавінова, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), під час круглого столу підняла три важливі теми: підтримання здоров’я дитини, починаючи з її грудного вигодовування, вакцинація дітей та тотальна відсутність достатнього споживання йодованої солі, що негативно відображається на інтелектуальних можливостях дітей.

Ольга Богомолець, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зазначила, що кожного року від серцево-судинних захворювань в Україні помирають півмільйона громадян. «Кожен рік ми втрачаємо півмільйона громадян України від серцево-судинних захворювань: це інфаркти й інсульти, до яких призводять не тільки неправильне харчування, малорухомий спосіб життя, а й той рівень стресу та хронічної депресії, у якій перебувають українці, — підкреслила О. Богомолець, — тому тільки мир — це є майбутнє здорової держави».

Голова профільного парламентського комітету також розповіла про громадську платформу Україна 80+, яка вважає своєю місією побудову нової системи цінностей в державі, орієнтованої на кожну людину та її сім’ю. Вона спрямована на збільшення тривалості гідного, здорового життя людини до 80 і більше років. У рамках проекту Україна 80+ розроблений алгоритм і створені тактики зниження смертності за конкретними захворюваннями. Даний проект передбачає участь і об’єднання громадських організацій, бізнес-структур і держави для досягнення єдиної мети.

За словами Павла Унгуряна, депутата Верховної Ради України, голови міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України», безсумнівно, проблема здорового способу життя в Україні з кожним роком набуває все більшої актуальності. Велика кількість програм та заходів, які досі проводилися на підтримку здорового способу життя, були спрямовані на боротьбу з негативними наслідками у цій сфері. Проте сьогодні варто змінити поверхневі підходи на фундаментальні та ґрунтовні, які допоможуть українцям бути здоровою нацією, а значить — і єдиною країною.

Доріт Ніцан Калускі, глава Бюро ВООЗ в Україні, зазначила, що цього року Всесвітній день здоров’я присвячений питанням здорового харчування та безпеки харчових продуктів. Сьогодні більшість людей можуть самостійно вирішувати, які продукти харчування їм купувати, що їсти, яку фізичну активність виконувати, як піклуватися про своє здоров’я та що робити задля того, щоб покращити свій спосіб життя, проте деякі люди не мають можливості приймати такі рішення, іноді це зумовлено дефіцитом коштів для цього, іноді — недостатньою поінформованістю або відсутністю служб, які можуть доступно пояснити, як прийняти це рішення, дехто має хронічні хвороби, знаходиться у зоні проведення антитерористичної операції тощо. Такі люди не мають змоги прийняти правильне рішення. Тому вкрай важливим є забезпечення сучасних реформ у системі охорони здоров’я задля доступності цієї системи для кожного громадянина України.

Юрген Шрайбер, професор Інституту Фраунгофера, Німеччина, представив профілактичні заходи як тенденцію світової практики формування культури здорового способу життя і зазначив, що задля формування такої культури необхідно покращити медичне обслуговування населення, поліпшити умови життя людей, у тому числі доступність якісних продуктів харчування, підвищити поінформованість населення про здоровий спосіб життя.

«Сьогодні, коли наша країна проходить час викликів, ми потребуємо нових підходів для формування у суспільстві культури здорового способу життя за допомогою державних структур та бізнес-компаній, що є соціально відповідальними», — зазначив Гліб Співаков, голова ВГО «Співдружність соціальних підприємств України».

«Наша асоціація розробила маркетингові методики, які допомагають не тільки створювати робочі місця, а й дозволяють людям отримувати безкоштовні послуги, спрямовані на поліпшення стану здоров’я. За останні 10 років понад 5 млн пенсіонерів отримали можливість безкоштовного користування медичним обладнанням. За останні 7 років понад 600 тис. жінок проведено безкош­товні діагностики тілобудови та ознайомлено з безпечними методами схуднення. І це далеко не повний перелік результатів діяльності компаній, що входять в нашу асоціацію. Тому наразі дуже важливо налагодити діалог з представниками державних структур для розробки спільних стратегій і практик співпраці в цьому напрямку», — зазначив Г. Співаков.

Проведення Всесвітнього дня здоров’я — одна з перших ініціатив Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка стала щорічною тради­цією, починаючи з 1950 р. Цей день відзначається для того, щоб люди мали змогу замислитися про цінність свого здоров’я та якість свого життя, а також прийняти важливе рішення — покращити свій стан.

Незважаючи на швидкі темпи розвитку нашої цивілізації і технологічний розквіт у світі, малорухливий спосіб життя залишається поки що невирішеною проблемою і навіть загрозою. Він провокує розвиток серцево-судинних захворювань, проблем з хребтом, цукрового діабету, онкопатології, прискорює процес старіння організму та призводить до розвитку ожиріння.

За даними ВООЗ, надмірна маса тіла є основ­ним фактором ризику смерті у світі, 3,4 млн осіб щороку помирають через надмірну масу тіла. У 2013 р. у 42 млн дітей віком до 5 років виявлено ожиріння. Ці жахливі цифри є закликом до проведення швидких і якісних реформ, які будуть спрямовані на інформування та мотивацію населення до зміни якості свого життя.

Круглий стіл «Здорова нація — сильна Україна»

РЕЗОЛЮЦІЯ
м. Київ
7 квітня 2015 р.

Круглий стіл був присвячений Всесвітньому дню здоров’я і став складовою частиною Все­українського проекту «Здорова нація — сильна Україна», в рамках програми ВООЗ «Здоров’я– 2020: основи європейської політики та стратегії для ХХІ століття» та з орієнтацією на «Глобальну стратегію з харчування, фізичної активності та здоров’я».

Організатори круглого столу «Здорова нація — сильна Україна»: Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство молоді та спорту України та громадська організація Асоціація «Українські центри технологій здоров’я». Цю ініціативу, також підтримало понад 20 організацій.

Учасники круглого столу вислухали доповіді присутніх фахівців та обговорили наступні питання:

  • державна політика у напрямку реалізації європейської стратегії «Здоров’я–2020»;
  • правильне харчування та безпека харчових продуктів у сучасних умовах;
  • формування культури здорового способу життя в Україні;
  • взаємодія державних органів, міжнародних партнерів, громадських організацій, бізнес-компаній, лідерів громадської думки та представників ЗМІ.

Опираючись на досвід вітчизняних та міжнародних експертів, а також рекомендації програми ВООЗ «Здоров’я–2020: основи європейської політики та стратегії для ХХІ століття» ВИРІШИЛИ:

  • стимулювати та підтримувати міжсекторальний розвиток політики у сфері громадського здоров’я;
  • сприяти проведенню досліджень з питань здорового способу життя та створенню ефективних засобів інформування широких верст населення з питань культури здорового способу життя;
  • підвищувати обізнаність населення щодо факторів ризику неінфекційних захворювань, шляхів їх зменшення та заохочення населення до здорової поведінки у відношенні до власного здоров’я;
  • формувати сучасні нові традиції у суспільстві щодо здорового способу життя;
  • проводити інформаційно-просвітницькі заходи для формування соціальної відповідальності у бізнес-середовищі, спрямованої на реалізацію програми Європейського Союзу «Європейська стратегія здоров’я–2020».

За дорученням учасників круглого столу, резолюцію підписали: Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я України, Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України, Микола Кулеба, уповноважений Президента України з прав дитини, Павло Унгурян, народний депутат, голова міжфракційної групи «За духовність, моральність і здоров’я України», Владислав Сила, голова асоціації «Українські центри нових технологій здоров’я».

Світлана Шелепко,
фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті