Реформування системи охорони здоров’я: бачення іноземної фармкомпанії

Україна знаходиться на шляху реформ та змін, у тому числі у сфері охорони здоров’я. А реформи у сфері охорони здоров’я — один з найбільш важливих і соціально значущих напрямів державної політики, оскільки будь-які зміни в цій сфері впливають на добробут і здоров’я населення. Сьогодні Україна переживає багатопрофільну кризу, обумовлену багатьма факторами, у тому числі девальвацією національної валюти та військовим конфліктом. Під час кризи купівельна спроможність населення знижується, тому деякі фармацевтичні компанії, відчуваючи соціальну відповідальність, здійснюють політику стримування зростання цін на лікарські засоби. Своїми думками з приводу того, які ініціативи у сфері реформування системи охорони здоров’я сьогодні є пріоритетними та найбільш очікуваними, в тому числі стосовно заходів, що сприятимуть зниженню цін на лікарські засоби, поділився Жан-Поль Шоер, генеральний директор компанії «Санофі» в Україні та Білорусі.

— Які, на вашу думку, нагальні питання у сфері охорони здоров’я України потребують щонайшвидшого вирішення?

— Їх дуже багато. Перш за все необхідно забезпечити прозорість функціонування системи охорони здоров’я, зокрема при проведенні державних закупівель лікарських засобів. Це необхідно зробити в короткостроковій перспективі, оскільки прозорість лежить в основі формування і забезпечення довіри до системи охорони здоров’я. Ще одне нагальне питання, яке потребує вирішення, стосується вдосконалення системи реєстрації лікарських засобів. Зараз цьому приділяється багато уваги.

Також з 1 березня 2015 р. планувалося запровадження механізму відшкодування вартості (реімбурсації) препаратів інсуліну аптечним закладам за відпущені ними хворим на цукровий діабет. Однак наразі воно залишається невирішеним.

Глобальним пріоритетом, на мій погляд, має стати побудова ефективного діалогу з усіма зацікавленими сторонами у сфері охорони здоров’я. Робота в цьому напрямку вже почалася, хоча, звичайно, ще не все ідеально.

Багато належить зробити у сфері реформування госпітальної системи. Пріоритетними напрямками діяльності МОЗ України мають бути розвиток первинної медичної допомоги, забезпечення більшого визнання і винагородження праці лікаря, а також впровадження повноцінної системи реімбурсації.

Про впровадження системи реімбурсації говорять вже не один рік, але поки що розмови залишаються розмовами. Була спроба застосування механізму часткового відшкодування вартості препаратів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (Пілотний проект з відшкодування вартості препаратів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою), але, на мій погляд, це якраз приклад того, як нову систему не можна запускати.

З моєї точки зору, вирішення питання впровадження системи реімбурсації є пріоритетним. Особливо зараз, в умовах зниження купівельної спроможності населення, споживачів лікарських засобів необхідно підтримувати, робити конкретні кроки для забезпечення кращого їх доступу до лікування — інноваційних, якісних препаратів незалежно від того, який дохід вони мають.

Я думаю, що представники фармацевтичного бізнесу готові співпрацювати з МОЗ України за усіма цими напрямками.

— Які реформи у сфері охорони здоров’я є найбільш очікуваними?

— Сьогодні людям доводиться оплачувати своє лікування самостійно. Тому, знову ж таки, впровадження системи реімбурсації (а також всіх пов’язаних з цим ініціатив), на мій погляд, є найбільш очікуваною реформою.

Слід розуміти, що впровадження системи реімбурсації — дуже складний процес, який потребує вжиття багатьох заходів. Для того щоб система «запрацювала», необхідно паралельно організувати роботу у багатьох напрямках. Зокрема, забезпечити протоколи лікування, реєстр пацієнтів, організацію первинної допомоги, прозору оцінку лікарських засобів на основі фармакоекономіки, реорганізацію госпітального сектору, фінансові ресурси та визначити механізм ціноутворення. Звісно, все це потребує кропіткої роботи та багато часу. При цьому слід орієнтуватися на те, що «правильна» система реімбурсації — це та, яка спрямована на користь для людей.

— З якими проблемами стикається зараз фармацевтична галузь України?

— Насамперед — економічна криза та складна ситуація, яка склалася на сході України. У зв’язку з цим важко передбачити майбутнє, що, безумовно, позначається на плануванні подальшої діяльності.

Складна економічна ситуація обумовила багато проблемних питань, пов’язаних з фінансовою стійкістю компаній, їх спроможністю зберегти частку ринку, зайнятість всіх працівників. Необхідно знаходити рішення, як справитися з цією ситуацією таким чином, щоб забезпечити сталий розвиток компанії на наступні роки. З цими проблемами стикнулися усі компанії, які ведуть бізнес в Україні, не лише фармацевтичні.

Якщо конкретизувати і говорити про фармацевтичну галузь, у зв’язку з підвищенням курсу долара по відношенню до гривні перед фармацевтичними компаніями постало завдання збалансування своїх фінансово-економічних інтересів і соціальної відповідальності і прийняття відповідних рішень щодо ціноутворення власної продукції. Наприклад, компанія «Санофі» прийняла рішення зафіксувати ціну в гривні на низку життєво важливих препаратів, включаючи інсуліни та препарати для лікування онкологічних захворювань, на рівні 2013 р.

Також багато питань виникає у зв’язку з деякими реформами, які впроваджуються у сфері охорони здоров’я. Наприклад, зараз багато дискусій ведеться з приводу переліку препаратів, які будуть закуповуватися державою. Наразі не зовсім зрозуміло, як це буде працювати. Обговорюється можливість укладання виробниками лікарських засобів з МОЗ України рамкових угод на закупівлю препаратів за бюджетні кошти, але це поки що неможливо, оскільки існують законодавчі обмеження. Ці приклади свідчать про те, що процес вже розпочався, але ще багато треба зробити. Необхідно забезпечити більший рівень прозорості, боротися з коруп­цією, поліпшувати бізнес-клімат та впроваджувати дерегуляцію у фармацевтичному секторі. На мою думку, тільки за цих умов почнуть знижуватися ціни на лікарські засоби в Україні.

— Якою, на Ваш погляд, має бути політика ціноутворення на лікарські засоби в Україні в контексті девальвації національної валюти?

— Кожна компанія обирає свою стратегію ціноутворення. У цьому контексті необхідно розуміти особливості фармбізнесу. Медичні лабораторії, фармацевтичні компанії стикаються з тими самими проблемами, що й виробники будь-яких інших продуктів, наприклад, шампуню. Ми працюємо за однаковими правилами економічної логіки. На жаль, девальвація спричиняє зростання цін. Немає причин говорити, що цієї ланцюгової реакції можна уникнути для лікарських засобів, але не можна уникнути для іншого продукту.

Як я вже казав, в компанії «Санофі» ми прийняли рішення щодо ціноутворення з огляду на нашу політику соціальної відповідальності. Було вирішено виділити ресурси для того, щоб підтримати населення, щоб забезпечити доступ до необхідних препаратів. Ми віримо в те, що коли країна стикається зі складнощами, необхідно проявити солідарність.

Якщо більш загально говорити про ціноутворення лікарських засобів, знову ж таки, впровадження системи реімбурсації — це та ініціатива, яка, на мою думку, сприятиме зниженню цін, як це сталося в усіх країнах, де такий механізм впроваджений.

Безумовно, необхідно проводити низку інших заходів з метою зниження цін на препарати. Наприклад, через складні регуляторні правила гри в Україні фармацевтичні компанії змушені акумулювати на складах великі обсяги товарів на довгий термін. А фінансування великих запасів — це, відповідно, значні витрати для компанії. Впровадження заходів з дерегуляції фармацевтичного сектору, забезпечення прозорості, наближення до європейських стандартів допоможуть усунути необхідність забезпечувати великі запаси продукції на довгий період, і це також буде сприяти зниженню цін на лікарські засоби. Надмірна зарегульованість заважає розвитку бізнесу і негативно впливає на забезпечення доступу до сучасних препаратів для населення, як, наприклад, це сталося у ситуації з інсулінами (існування адміністративних бар’єрів, які заважають пацієнтам отримувати доступ до аналогів людського інсуліну). Робота у цьому напрямку вже розпочалася, але поки ще немає конкретних результатів, які мають бути прийняті для того, щоб система працювала задля пацієнтів.

Щоб реалізувати всі заходи, які б сприяли зниженню цін на препарати, необхідно налагодити плідну співпрацю між фармацевтичною спільнотою і МОЗ України.

Катерина Дмитрик,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті