ДІАНОРМЕТ – вітчизняний препарат метформіну

Цукровий діабет — одна з найважливіших проблем, що стосується людей різних вікових груп у всьому світі, масштаби якої постійно збільшуються. Цукровий діабет посідає третє місце серед причин смерті після серцево-судинних і онкологічних захворювань, тому питання, пов’язані із цим захворюванням, у багатьох країнах світу, зокрема в Україні, вирішуються на державному рівні. На сьогодні доведено, що ефективний контроль перебігу цукрового діабету може звести до мінімуму або запобігти розвитку багатьох його ускладнень [3].

Враховуючи це, ВАТ «Фармак» однією з основних задач своєї діяльності вважає комплексну підтримку хворих на цукровий діабет у рамках державної програми «Цукровий діабет». Цьому сприяє інтенсивна дослідницька робота науковців і фахівців підприємства, а також співпраця з виробниками медичної продукції країн СНД, Польщі («Polfa-Kutno», «Polfa-Pаbianice», «Herbapol»), Німеччини («Asta Мedica»), США («Eli Lilly») та ін.

Першим лікарським засобом в діабетологічному «пакеті» заводу став ІЗОДИБУТ — препарат з унікальними властивостями, результат плідної співпраці Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка, Інституту фармакології і токсикології та ВАТ «Фармак». ІЗОДИБУТ призначений для патогенетичної терапії ускладнень цукрового діабету. Механізм його дії обумовлений зниженням активності альдоредуктази у кришталику, великих судинах, нервових стовбурах, що спричинює зменшення вираженості діабетичної ангіопатії, гальмує розвиток катаракти. Під впливом ІЗОДИБУТУ відбуваються зміни вуглеводного метаболізму, зменшується товщина базальної мембрани та поліпшується функціональний стан клітин різних типів тканин, особливо м’язової та нервової [1].

Завдяки гіпокоагуляційній дії ІЗОДИБУТУ покращуються мікроциркуляція та кровообіг у тканинах [2], при цьому в нирках зменшується кількість ділянок некрозу, збільшується кровонаповнення клубочків; у печінці виявляється чітка структура печінкової паренхіми та радіальне положення трабекул; в міокарді зменшується вираженість дистрофічних змін. Застосування ІЗОДИБУТУ покращує клінічну картину цукрового діабету: зменшується біль у кінцівках, поліпшуються гострота зору та чутливість шкіри [2].

Наступним і найбільш значним етапом виконання комплексної програми ВАТ «Фармак» з розширення виробництва групи препаратів для застосування в ендокринології став випуск ФАРМАСУЛІНІВ — високоякісних вітчизняних рекомбінантних генно-інженерних людських інсулінів. 28 грудня 2000 року ВАТ «Фармак» отримав ліцензію на виробництво інсулінів і вже сьогодні готовий виконувати державні замовлення на поставку інсуліну у флаконах 40 ОД/мл. Зараз ВАТ «Фармак» може запропонувати лікарям та хворим на цукровий діабет такі інсуліни: ФАРМАСУЛІН H, ФАРМАСУЛІН HL, ФАРМАСУЛІН H 30/70, ФАРМАСУЛІН HNP. Необхідно підкреслити, що виробництво цих препаратів здійснюється завдяки співробітництву ВАТ «Фармак» та американської фармацевтичної компанії «Eli Lilly».

Але на цьому інноваційний процес не припинився — в серпні цього року з’явився новий препарат ВАТ «Фармак» для лікування хворих на цукровий діабет — ДІАНОРМЕТ (метформін).

Метформін найбільш безпечний і часто застосовуваний препарат групи похідних диметилбігуанідів [3]. Досвід його використання у хворих на інсуліннезалежний цукровий діабет (ІНЦД) — ІІ типу в країнах Європи та в Канаді налічує більше 30 років. Механізм дії метформіну не обумовлений підвищенням секреції інсуліну. Базальний (натще) рівень інсуліну в крові і протягом дня на тлі терапії метформіном як у хворих ІНЦД із надмірною масою тіла, так і без ожиріння не змінюється або незначно знижується. У той самий час було виявлено значне поліпшення функції b-клітин підшлункової залози до кінця 12-тижневого курсу прийому метформіну пацієнтами з ІНЦД. Результати дослідження in vitro на тваринах свідчать, що метформін спричинює поліпшення 2-ї фази інсулінової відповіді на гіперглікемію [3]. Проте основний нормалізуючий вплив метформіну на метаболізм глюкози обумовлений не підвищенням концентрації інсуліну в крові, а поліпшенням чутливості до інсуліну клітин печінки та периферійних тканин. Підвищення чутливості тканин до інсуліну, яке відбувається внаслідок застосування метформіну, полягає у посиленні інсулінопосередкованого переходу Glu 4 транспортерів глюкози в цитоплазматичні мембрани мікросом. Препарат підвищує чутливість до інсуліну шляхом покращання зв’язування з рецепторами за умов зменшення їхньої кількості при цукровому діабеті II типу. На пострецепторному рівні метформін може впливати на такі процеси: аутофосфорилювання рецептора, його тирозинкіназну і сигнальну активність і на ключові ферменти, що контролюють дію інсуліну на транскрипцію, трансляцію і глюкорегуляторні шляхи. Лактацидоз на тлі прийому метформіну виникає виключно рідко і складає 0–0,084 випадків на 1000 пацієнтів за рік [3].

ДІАНОРМЕТ (метформін) є результатом плідної співпраці ВАТ «Фармак» та компанії «Polfa-Kutno». Основною метою цього співробітництва було забезпечення українських хворих на цукровий діабет доступним вітчизняним препаратом високої якості.

Ліки, що випускає «Фармак», і, зокрема, ДІАНОРМЕТ, відповідають вимогам європейських стандартів якості, а впровадження системи управління якістю, розробленої на принципах GMP, міжнародних стандартах ISO 9000 версії 2000 року та європейської моделі ділової досконалості, додатково гарантують високу якість усієї продукції, яку випускає ВАТ «Фармак».

Таким чином, у рамках Державної програми «Цукровий діабет» ВАТ «Фармак» пропонує хворим ФАРМАСУЛІН H, ФАРМАСУЛІН HL, ФАРМАСУЛІН H 30/70, ФАРМАСУЛІН HNP для лікування інсулінзалежного цукрового діабету, ДІАНОРМЕТ для лікування ІНЦД та синдрому «Х», ІЗОДИБУТ для профілактики та патогенетичної терапії ускладнень цукрового діабету як I, так і II типу.

Асортимент препаратів виробництва ВАТ «Фармак» для застосування в ендокринології буде розширятися і надалі. Передбачається випуск інших пероральних гіпоглікемізуючих засобів, препаратів для лікування йоддефіцитних станів тощо.

Колектив ВАТ «Фармак» упевнений, що це зміцнить позиції вітчизняного виробника на українському фармацевтичному ринку і надасть споживачу можливість вибору лікарського засобу, а також поліпшить забезпечення хворих на цукровий діабет та інші ендокринологічні захворювання якісними життєво необхідними препаратами.

За матеріалами,
наданими ВАТ «Фармак»

ЛИТЕРАТУРА

1. Мельник И.М. Изучение свойств и механизма действия игибиторов альдозоредуктазы при экспериментальном диабете // Автореф. дис. … канд. биол. наук. — М., 1986. — 22 с.

2. Кахановский И.М. // Клин. медицина. — 1996. — № 3. — С. 56–58.

3. Аметов А.С. // Инсулиннезависимый сахарный диабет: основы патогенеза и терапии. — М., 1995.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті