Відкриті тендерні торгиПрозорість, підкріплена участю представників ЗМІ

10 квітня 2003 р. в  приміщенні МОЗ України відбулася процедура відкриття тендерних пропозицій на державну закупівлю імунобіологічних препаратів: комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи; вакцин проти паротиту, кору, поліомієліту, туберкульозу, антирабічної; вакцин проти кашлюку, дифтерії та правця; анатоксину дифтерійно-правцевого; анатоксину дифтерійного зі зниженим вмістом антигену; анатоксину проти правця.

У даному випадку під час закупівлі імунобіологічних препаратів потрібно зазначити, що питома вага цінового рішення становить лише 40 балів, тоді як оцінка якісних характеристик — 60 балів. Це обумовлено високою вартістю виготовлення та зберігання вакцини, тобто високоякісна вакцина не може бути дешевою. Програмою імунопрофілактики населення на 2002–2006 рр. (Постанова Кабінету Міністрів України № 1566 від 24.10.2002 р.) на 5 років передбачено загальне фінансування з державного бюджету у сумі 546 043 680 грн. Згідно з Програмою загальний обсяг фінансування на 2003 р. становить 101 598 700 грн. Ці кошти надійдуть із державного бюджету. Починаючи з 2004 р., крім державного бюджету, на закупівлю імунобіологічних препаратів передбачено також кошти місцевих бюджетів — щороку по 1 806 920 грн.

Президія Постійного тендерного комітету. Відкриття тендерних пропозицій щодо державної закупівлі імунобіологічних препаратів

На процедурі відкриття тендерних пропозицій були присутні: голова Постійного тендерного комітету МОЗ України Володимир Загородній, начальник управління державних закупівель МОЗ України Неллі Павелко, заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Павло Жебрівський, представники відповідних підрозділів МОЗ України, а також компаній, які подали на розгляд пропозиції щодо перелічених вище імунобіологічних препаратів.

Унікальність заходу полягала в тому, що вперше на процедуру відкриття тендерних пропозицій були запрошені представники ЗМІ. Як було наголошено, практика залучення представників преси підтримуватиметься й надалі. Під час перерви в роботі тендерного комітету відбулася прес-конференція на тему «Політика МОЗ України у сфері державної закупівлі лікарських засобів на тендерній основі», на якій розглядалися питання щодо обсягів закупівель та об’ємів фінансування, процедури оцінки та прийняття рішення щодо конкретного лікарського засобу, питання стосовно чинних у державі медичних програм.

Відносно обсягів закупівель та фінансування було представлено наступну інформацію: загальна сума коштів, що були передбачені кошторисом МОЗ України для централізованої закупівлі лікарських засобів, медичної техніки і виробів медичного призначення, у 2001 р. становила близько 303,1 млн грн. (профінансовано 156,9 млн грн., або 51,8%). Тендерним комітетом було проведено 202 торги. Загальна сума коштів, що були передбачені кошторисом МОЗ України для централізованої закупівлі лікарських засобів, медичної техніки і виробів медичного призначення, у 2002 р. становила 661 млн грн. (профінансовано 384,9 млн грн., або 41,8%). Тендерним комітетом було проведено 282 торги.

У 2002 р. збільшилася питома вага лікарських засобів вітчизняного виробництва, закуплених МОЗ України на конкурсних засадах. Так, серед закуплених протитуберкульозних засобів препаратів вітчизняного виробництва було 70,0%, що вдвічі більше, ніж у 2001 р., імунобіологічних — 39,0%, у 2001 р. — 20%.

Загальна сума коштів, передбачених кошторисом МОЗ України для централізованої закупівлі лікарських засобів, медичної техніки і виробів медичного призначення, у 2003 р. становить 584,3 млн грн.

На прес-конференції зазначалося, що державна закупівля імунобіологічних препаратів відбувається в рамках Програми імунопрофілактики. На виконання закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» під час централізованої закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ проводить конкурсні торги (тендери). З метою забезпечення прозорості процедури торгів використовують процедуру відкритих торгів. Лише в тому разі, коли під час відкритих торгів не подано пропозицій або подано одну пропозицію, обирають іншу процедуру закупівлі — закупівля в одного виконавця. Згідно із Законом до процедури закупівлі в одного виконавця вдаються після отримання в установленому порядку погодження з уповноваженим органом — Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції.

Як зазначив В. Загородній, прозорість процедури закупівлі забезпечується розміщенням за встановленим порядком оголошення про торги та повідомлення про результати торгів у «Віснику державних закупівель» (читачі нашої газети мають змогу регулярно отримувати цю інформацію на сторінках «Щотижневика АПТЕКА»). Бажаючим взяти участь у торгах надається тендерна документація, де вказано вимоги до учасників торгів, медико-технологічні вимоги до предмета закупівлі та критерії оцінки поданих пропозицій. Тендерні пропозиції оголошуються у зазначені терміни, а відтепер ця процедура проводитиметься із залученням представників ЗМІ.

При МОЗ України створено й діє Постійний тендерний комітет, до складу якого увійшли посадові особи з економічного, фінансового підрозділів та представники підрозділів МОЗ України, за напрямком діяльності яких здійснюються закупівлі окремих видів товарів, а також керівники таких організацій, як ДУО «Політехмед» та ДП «Укрмедпостач». У 2003 р. до складу тендерного комітету увійшли також перший заступник Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів, представники Верховної Ради і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції (наказ МОЗ України «Про затвердження складу Постійного тендерного комітету МОЗ України та Положення про Постійний тендерний комітет МОЗ України» № 148 від 01.04.03 р.).

З метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів відповідно до наказу МОЗ України створено профільні комісії (експертні групи) за напрямком закупівлі окремих товарів. За рекомендаціями спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг у МОЗ України з урахуванням особливостей того чи іншого предмета закупівлі розроблено та опрацьовано критерії та оцінки тендерних пропозицій у вигляді трьох окремих етапів:

•?перевірка необхідного підтвердження відповідності постачальника встановленим кваліфікаційним вимогам;

•?перевірка відповідності дотримання медико-технологічних вимог до предмета закупівлі;

•?оцінка тендерних пропозицій, що не були відхилені на 1-му та 2-му етапах, на основі встановлених критеріїв і методики оцінки тендерних пропозицій.

Для проведення оцінки тендерних пропозицій залучаються експерти — провідні спеціалісти наукових установ, клінік та ін. Обрання переможця торгів відбувається на засіданні Постійного тендерного комітету МОЗ з урахуванням наданих пропозицій та висновків експертів. З метою забезпечення прозорості процедури на засідання за бажанням запрошуються представники громадських організацій.

Керівник прес-служби МОЗ України Ульяна Лозан підкреслила, що присутність представників ЗМІ на засіданні тендерного комітету МОЗ України — це не одноразова акція. Обрання переможців торгів щодо закупівлі імунобіологічних препаратів відбудеться на окремому засіданні, про що ЗМІ (і, звичайно, читачі «Щотижневика АПТЕКА») будуть поінформовані додатково.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті