Замісна гормональна терапія: думка спеціалістів

29 січня 2004 р. за ініціативи Української асоціації з менопаузи та за участі МОЗ України проведено прес-конференцію, присвячену актуальним питанням замісної гормональної терапії (ЗГТ). У ній взяли участь провідні українські спеціалісти у цій галузі, які висловили свої погляди на проблему.

Зліва направо: В. Пирогова, Т. Татарчук, Р. Моісеєнко, О. Резніков, І. Давидова

Із вступним словом до журналістів звернулася Раїса Моісеєнко, начальник Управління організації медичної допомоги дітям та матерям МОЗ України. Вона відзначила, що профілактика та лікування клімактеричних порушень у менопаузальний період є одним з найважливіших завдань сучасної медицини. Але на сьогодні фахівцям досить часто доводиться стикатися з проблемою упередженого ставлення пацієнток до призначення та тривалого проведення ЗГТ. Як підкреслила Р. Моісеєнко, говорити про неефективність та небезпечність ЗГТ, яка на сьогодні є найефективнішим методом лікування пацієнток з клімактеричними порушеннями, загалом немає підстав. Важливий принцип ЗГТ — індивідуальний підхід до вибору препарату, визначення схеми і тривалості лікування, яке проводиться після обов’язкового всебічного клінічного обстеження пацієнтки.

Тетяна Татарчук, доктор медичних наук, професор, президент Української асоціації з менопаузи, завідувач відділу ендокринної гінекології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, наголосила на актуальності проблеми розвитку клімактеричних порушень та застосування ЗГТ в Україні. Сьогодні у структурі населення і в світі, і в Україні збільшується частка жінок похилого віку, і перед лікарями постає питання про забезпечення та збереження належної якості їхнього життя. Це неможливо без усунення основних патологічних процесів, що виникають у цей віковий період, і насамперед, клімактеричних порушень, які супроводжуються такими класичними симптомами, як припливи, напади серцебиття, перепади артеріального тиску, порушення сну, депресивні стани. Основними напрямами вирішення цієї проблеми, якою в нашій країні опікується Українська асоціація з менопаузи, є усунення класичних ознак клімактеричних порушень, а також попередження дисгормональних ускладнень — захворювань опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи тощо.

Проф. Т. Татарчук висловила жаль з приводу упередженого ставлення деяких пацієнток та навіть лікарів до гормонотерапії, причиною якого часто стає недостовірна інформація. Втім, 10-літній досвід українських фахівців щодо застосування ЗГТ свідчить, що подібні побоювання — безпідставні.

Олександр Резніков, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАН і АМН України, завідувач відділу Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України, головний науковий співробітник Державного фармакологічного центру МОЗ України, член Комісії з біоетики при Кабінеті Міністрів України, ознайомив присутніх з Рекомендаціями Цюрихського дискусійного клубу незалежних експертів у галузі ЗГТ. Вперше за 18-літню історію роботи цього наукового товариства знані професори з Австрії, Німеччини, Швейцарії зібралися у жовтні 2003 р. саме в Україні («Щотижневик АПТЕКА», № 42 (413) від 3 листопада 2003 р.). У рекомендаціях зокрема наголошується, що неправильне висвітлення даної теми може призводити до невпевненості пацієнтки в результатах призначеної їй терапії. Аналізуючи дизайн дослідження «Ініціатива в ім’я здоров’я жінки» (WHI), яке викликало бурхливу дискусію з приводу застосування ЗГТ в усьому світі, проф. О. Резніков зазначив, що в ньому взяли участь жінки, середній вік яких становив 63,5 року, тобто ЗГТ призначалася неприпустимо пізно, що не давало змоги отримати достовірні клінічні результати та об’єктивні дані щодо профілю безпеки даного методу терапії.

На думку доповідача, у разі призначення тривалої ЗГТ необхідно зважувати користь та ризик цього методу терапії в кожному окремому клінічному випадку, втім можна з упевненістю говорити про ефективність та безпеку ЗГТ за умови грамотного індивідуалізованого підходу до лікування таких пацієнток.

Віра Пирогова, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства та гінекології факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, зупинилася на проблемі збереження якості життя жінок з клімактеричними порушеннями. Проф. В. Пирогова зауважила, що ефективність методу ЗГТ при дефіциті естрогенів сьогодні не викликає сумнівів: його застосування дозволяє зберегти якість життя жінки, зменшити її функціональний вік («Щотижневик АПТЕКА», № 40 (411) від 20 листопада 2003 р.).

Ірина Давидова, старший науковий співробітник Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска, доцент кафедри кардіології КМАПО ім. П.Л. Шупика, зазначила, що проблема дисгормональних порушень є загальномедичною. Дефіцит естрогенів у період менопаузи негативно впливає на ліпідний спектр сироватки крові, зумовлює зміни судинного тонусу, збільшення маси тіла, підвищення ризику виникнення атеросклеротичних змін. На ранніх етапах лікування естрогени протидіють виникненню атеросклерозу, мають сприятливий вплив на артеріальну систему в цілому за рахунок дії на стінки судин та жировий обмін. ЗГТ не рекомендовано застосовувати для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань. Але це не означає, що серцева патологія є абсолютним протипоказанням для застосування ЗГТ. Якщо у таких пацієнток чітко виражені клімактеричні симптоми, то можливе поєднання ЗГТ з відповідним лікуванням (наприклад, статинами) за умови регулярних обстежень у гінеколога та кардіолога.

На завершення прес-конференції фахівці відповіли на численні запитання журналістів. Проф. Т. Татарчук надала роз’яснення про зв’язок проведення ЗГТ та можливе збільшення маси тіла. Гіпоестрогенемія зумовлює дегідратацію тканин, а при проведенні ЗГТ відбувається «повернення» рідини у тканини, що помилково сприймається жінкою як «набирання ваги». У 2003 р. під керівництвом проф. Т. Татарчук у 7 клінічних центрах України було проведено дослідження ефективності препарату КЛІМОДІЄН (естрадіолу валерат + дієногест) компанії «Шерінг АГ» (Німеччина), результати якого засвідчили: гормонотерапія при клімактеричних розладах не спричиняла збільшення маси тіла, більше того, у деяких жінок вона зменшувалася за рахунок зниження частки жирової тканини.

Сьогодні ЗГТ перебуває під постійною увагою як практичних лікарів, так і науковців. Провідні українські фахівці в галузі ендокринної гінекології, які взяли участь у прес-конференції, наголошували на головному принципі ЗГТ — індивідуальному підході, який дозволяє найбільш ефективно і безпечно застосовувати цей метод лікування у пацієнток з клімактеричними розладами. o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті