АНТИТРОМБ — ефективне місцеве лікування тромботичних ускладнень судинних захворювань


 

Останніми роками відзначається чітка тенденція до збільшення кількості хворих з патологією поверхнево розташованих судин. І хоча на фармацевтичному ринку України представлено досить широкий асортимент препаратів різних лікарських форм закордонного та вітчизняного виробництва, які використовують для лікування судинних захворювань і їх тромботичних ускладнень (тромбофлебіту, варикозної хвороби, аноректального тромбозу та ін.), створення нового ефективного вітчизняного препарату для місцевого застосування є актуальним і необхідним для практичної медицини та фармації. Особливу увагу з точки зору комплексного впливу на патогенетичні зміни, що мають місце при судинних захворюваннях та їх ускладненнях, привертає оригінальна субстанція емоксипін — синтетичний водорозчинний антиоксидант, що виявляє антигіпоксичну, ангіопротекторну та антиагрегантну активність. Між тим, потенційні можливості даної субстанції розкриті далеко не повністю.

На основі емоксипіну була розроблена рецептура мазі, зареєстрованої в Україні під торговою назвою АНТИТРОМБ ВАТ «Лубнифарм». Її емульсійна гідрофільна основа — пропіленгліколь — забезпечує проникність емоксипіну на глибину розташування поверхневих судин. Мазь АНТИТРОМБ чинить протизапальну, тромболітичну та регенеруючу дію, нормалізує мікроциркуляторний гемостаз за рахунок зниження в’язкості крові, зменшує проникність судинної стінки і поліпшує функціональний стан ішемізованих тканин. Її можна використовувати у хворих з поверхневим гострим тромбофлебітом, гострим аноректальним тромбозом, післяін’єкційним флебітом.

Нами накопичено досвід успішного клінічного застосування мазі АНТИТРОМБ і оцінено її лікувальні властивості та ефективність у 56 хворих з гострим тромбофлебітом і гострим аноректальним тромбозом, розподілених на 2 групи (табл. 1).

Таблиця 1

Розподіл хворих залежно від характеру патологічного процесу

Нозологічні форми

Групи хворих

основна (АНТИТРОМБ)

контрольна (референтний препарат)

Гострий тромбофлебіт

19

17

Гострий аноректальний тромбоз

9

11

Всього

28

28

Пацієнтам основної групи мазь АНТИТРОМБ призначали у вигляді нашкірних аплікацій на область ураження тонким шаром 2–3 мм 2–3 рази на добу. При аноректальному тромбозі 1–3 г мазі вводили в анальний канал на марлевому тампоні 2 рази на день. Тривалість курсу лікування становила від 5 до 10–12 днів. Хворим контрольної групи за аналогічною методикою застосовували референтний препарат — мазь гепаринову. Мазь АНТИТРОМБ та референтний препарат призначали у складі комплексної терапії додатково до стандартних схем лікування.

Слід зазначити, що у всіх хворих в день госпіталізації проводили клініко-лабораторне обстеження на предмет підтвердження правильності встановленого діагнозу і наявності супутньої патології. Хворих з тяжкими захворюваннями серцево-судинної системи з ознаками декомпенсації у дослідження не включали. Ефективність лікування контролювали в динаміці: щоденно проводили загальноклінічне обстеження, термометрію, забір крові для дослідження (клінічний аналіз і коагулограма) здійснювали на 1, 3 і 7-му добу лікування і порівнювали з вихідними (до лікування) даними. Враховуючи специфіку зазначених видів патології та методів контролю ефективності лікування результати застосування мазі АНТИТРОМБ оцінювали окремо для кожної групи хворих.

Отримані дані про застосування мазі АНТИТРОМБ у хворих на гострий тромбофлебіт свідчать про її високу ефективність порівняно з референтним препаратом. Так, у хворих основної групи місцевий больовий синдром зникав уже на 3–4-ту добу лікування (контрольної — на 6–7-ту добу), а запальна інфільтрація по ходу тромбованої вени і гіперемія шкіри над нею піддавалися зворотному розвитку (до повного зникнення) протягом 9–11 діб в основній і 14–17 — в контрольній групах. Крім того, у пацієнтів, яким призначали АНТИТРОМБ, значно швидше нормалізувалися показники лейкограми та коагулограми, а також істотно скорочувався термін стаціонарного лікування порівняно з тими, у яких використовували референтний препарат (табл. 2).

Таблиця 2

Клініко-лабораторна ефективність мазі АНТИТРОМБ

у хворих на гострий тромбофлебіт

Показники, діб

Групи хворих

основна

контрольна

Тривалість больового синдрому

3,57 ±0,15

6,11±0,26*

Розсмоктування інфільтрату по ходу вени

9,47 ±0,33

14,29 ±0,53*

Строк стаціонарного лікування

17,47 ±0,81

23,88 ±0,97*

Нормалізація показників лейкограми

5,50±0,16

8,33 ±0,23*

Нормалізація показників коагулограми

4,63 ±0,17

10,21 ±0,43*

Примітка: тут і далі в таблицях * – різниця вірогідна між показниками основної та контрольної груп.

Залишкові явища перенесеного гострого тромбофлебіту у вигляді хронічної форми захворювання через 3 міс не виявлені в жодного з 19 хворих основної групи, в той час як у 2 з 17 хворих контрольної групи відзначали ознаки хронізації запального процесу з формуванням трофічної виразки в одного з них. Середній термін амбулаторного лікування хворих основної групи становив 2,1 тижня, контрольної — 3,2 тижня.

Виражений позитивний клінічний ефект виявлено і при застосуванні мазі АНТИТРОМБ у хворих з гострим аноректальним тромбозом: швидко регресували об’єктивні ознаки захворювання, больовий синдром і явища дискомфорту при дефекації. Крім того, у даної категорії хворих також суттєво скорочувався термін лікування (табл. 3).

Таблиця 3

Клінічна ефективність мазі АНТИТРОМБ у хворих з гострим аноректальним тромбозом

Показники, діб

Групи хворих

основна

контрольна

Зникнення больового синдрому

3,33±0,16

7,01±0,36*

Зникнення болю при дефекації

9,55+0,24

11,91±0,26*

Зникнення патологічних домішок в калових масах

7,11±0.27

11,09±0,21*

Ліквідація клінічних ознак тромбозу

17,50±0,31

21,72±0,54*

Строк стаціонарного лікування

12,10±1,3

16,30±2,10*

Важливо, що усі хворі добре переносили препарат АНТИТРОМБ, випадків шкірно-подразнюючої дії та алергічних реакцій не було відзначено в жодному випадку.

Таким чином, мазь АНТИТРОМБ є ефективним препаратом для лікування гострого тромбофлебіту та гострого аноректального тромбозу, має антикоагулянтну і протизапальну дію, поліпшує мікроциркуляцію і трофіку тканин. Все це дає підстави рекомендувати мазь АНТИТРОМБ для широкого застосування в медичній практиці як у стаціонарних, так і в амбулаторних умовах. o

Б.М. Даценко, доктор медичних наук, професор, завідуючий кафедрою хірургії і проктології Харківської медичної академії післядипломної освіти
М.В. Дубинський, кандидат медичних наук, головний хірург управління охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Искусство профилактики ОРВИ, или Учимся у природы

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті