Нову редакцію Положення про Національний перелік лікарських засобів знову винесено на обговорення

29 Січня 2016 10:53 Поділитися

Нову редакцію Положення про Національний перелік лікарських засобів знову винесено на обговорення28 січня на офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено доопрацьований проект наказу профільного міністерства, яким пропонується затвердити Положення про Національний перелік основних лікарських засобів (далі — Положення про перелік) та Положення про Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів (далі — Положення про комітет).

Нагадаємо, попередню редакцію даного проекту документа було оприлюднено у вересні 2015 р. Однак на відміну від цієї редакції, у новій, зокрема, не містяться положення, що стосуються виробів медичного призначення. Це пов’язано з тим, що 12 січня 2016 р. набула чинності постанова КМУ від 09.12.2015 р. № 1134 (далі — постанова № 1134), якою було внесено зміни до постанов КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Зокрема, у тексті даних постанов було змінено назву Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення шляхом виключення з неї словосполучення «і виробів медичного призначення».

Положенням про перелік, як і попередньою редакцією проекту документа, передбачається, що розгляд пропозицій щодо внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік) здійснюватиме Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів (далі — Експертний комітет), утворений МОЗ України. Однак у новій редакції зазначається, що у разі ініціювання внесення змін до Національного переліку іншими особами, вони мають подати до Експертного комітету заяву, вимоги до якої затверджуються МОЗ України, та документи, що підтверджують порівняльну ефективність (результативність), безпеку та економічну доцільність лікарських засобів. У попередній редакції проекту документа вимоги до такої заяви закріплювалися в додатку 1 до Положення про перелік та не містили вимог щодо подачі додаткових документів.

Також Положення про перелік було доповнено новим критерієм, на підставі якого лікарські засоби включаються у Національний перелік та виключаються з нього. Так, перед включенням лікарських засобів у цей перелік враховуватимуться ще й результати аналізу впливу на бюджет.

На відміну від попередньої редакції проекту документа, нова містить норму щодо Положення про Комітет, відповідно до якої організаційний супровід діяльності Експертного комітету здійснюватиме ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (далі — ДЕЦ). А також містить уточнення щодо конфіденційності інформації та відсутності конфлікту інтересів членів Експертного комітету, а саме передбачено, що вони підписуватимуть зобов’язання щодо відсутності конфлікту інтересів та нерозголошення конфіденційної інформації.

Крім того, проектом документа передбачено, що у разі його прийняття буде скасовано наказ МОЗ України від 24.05.2005 р. № 226, яким наразі затверджено чинні редакції Положення про перелік та Положення про комітет.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту документа, у подальшому МОЗ України передбачається розробити Методику здійснення оцінки порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів.

Також звертаємо увагу, що постановою № 1134 було покладено на МОЗ України обов’язок затвердити у місячний строк:

  • Положення про Національний перелік основних лікарських засобів;
  • Положення про Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів;
  • Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Положення про відбір).

Питання прийняття цих положень розглядалося 21 січня на засіданні експертної робочої групи з розробки Національної політики забезпечення лікарськими засобами. Під час засідання Тетяна Думенко, директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи ДЕЦ, зазначила, що проект Положення про відбір найближчим часом буде подано до МОЗ і запропоновано для розгляду експертною групою з подальшим винесенням його на громадське обговорення. Також вона висловила сподівання, що за умови визначення методології включення лікарських засобів до Національного переліку він стане основою для цінового регулювання, систем фінансування, постачання і предметом подальших досліджень і практики раціонального застосування ліків.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті