Новий законопроект «Про лікарські засоби»: при профільному Комітеті створюється робоча група з його опрацювання

643433 лютого відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) під головуванням першого заступника голови Комітету Оксани Корчинської. Під час заходу було розглянуто законопроекти «Про лікарські засоби», авторами яких виступили народні депутати України, члени Комітету Андрій Шипко (законопроект № 2162) та Олег Мусій (законопроект № 2162-1). Нагадаємо, що 16 листопада під час круглого столу на тему «Актуальні проблеми законодавчого регулювання обігу лікарських засобів та здійснення фармацевтичної діяльності» було прийнято рішення створити єдину редакцію проекту нового Закону України «Про лікарські засоби» на основі 2 вищезазначених законопроектів та подавати до Парламенту цей доопрацьований законопроект.

А. Шипко нагадав, що законопроект № 2162, який було зареєстровано в Парламенті майже рік тому, отримав експертний висновок ВООЗ з рекомендаціями щодо його змісту. У його основу покладено Директиви 2001/83/EC та 2001/20/EC, Регламенти ЄС № 726/2004 та № 536/2004, а також використано окремі положення законодавства Польщі, Німеччини, Чехії, Данії щодо фармацевтичної галузі. До розробки проекту було залучено провідних фахівців галузі, яких об’єднано в окрему робочу групу: «Цей документ не робився потайки. Це був відкритий процес, творча праця. Але, звичайно, все охопити неможливо».

Він зазначив, що в проекті, який подаватиме Комітет, має бути враховано всі рекомендації ВООЗ та попередню роботу вітчизняних експертів. «Не враховувати ці напрацювання не можна. Цей законопроект має бути максимально повним та позитивно вплинути на розвиток галузі. Тільки після того, як цей документ буде розроблено, я відкличу законопроект № 2162. Тому давайте створимо при Комітеті робочу групу з підготовки нового документа», — додав А. Шипко.

Ірина Сисоєнко, заступник голови Комітету. повідомила, що нею разом із спеціалістами Полтавського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та Національного фармацевтичного університету напрацьовано новий проект закону «Про лікарські засоби», у якому враховано рекомендації ВООЗ. На сьогодні цей проект надано для ознайомлення А. Шипку, за бажанням з ним можуть ознайомитися й інші народні депутати. Вона висловила готовність подати цей документ до Парламенту від імені всіх членів Комітету.

На думку О. Мусія, заступника голови Комітету, ситуація з розробкою доопрацьованого законопроекту навмисне гальмується, адже ще на початку грудня всім народним депутатам було надіслано текст цього документа. 4 члени Комітету та представники МОЗ України надали зауваження до узгодження тексту, інші — проігнорували, що, за словами О. Мусія, не є конструктивним. Він підтримав ідею створення робочої групи, але додав наступне: «Я залишаюся прихильником об’єднаного законопроекту, але ми повинні поставити чіткі терміни його розробки та подання до Верховної Ради. Якщо до певного часу пропозиції не буде надіслано — доведеться виносити на розгляд Парламенту законопроекти № 2162 та № 2162-1».

А. Шипко підкреслив, що інформація про те, що не було надано пропозицій до об’єднаного законопроекту — неправдива: «12 грудня 2015 р. 13 січня 2016 р. було подано рекомендації та ключові пропозиції у вигляді порівняльної таблиці на 72 сторінки як через електрону пошту, так і через помічників. Але ці пропозиції так і не було враховано».

Олександра Павленко, перший заступник міністра охорони здоров’я, повідомила, що при МОЗ активно працює експертна група з питань дерегуляції фармацевтичного ринку, яка також може опрацювати комітетський законопроект щодо лікарських засобів. Але вона попросила народних депутатів спочатку визначитися, який саме проект вони підтримуватимуть, щоб робота фахівців не виявилась врешті-решт марною.

Народні депутати одноголосно прийняли наступне рішення:

  • до 11 лютого подати пропозиції щодо складу робочої групи, яка розгляне 3 попередні законопроекти (А. Шипка, І. Сисоєнко та доопрацьований) та на їх підставі створить новий законопроект «Про лікарські засоби»;
  • 17 лютого під час засідання Комітету затвердити склад цієї групи;
  • до 16 березня винести на розгляд Комітету готовий документ.

На жаль, через відсутність кворуму подальше засідання Комітету було перервано. Питання, що залишено без розгляду, перенесено на наступну зустріч.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті