ПРООН оголошено результати проведення тендеру на закупівлю протитуберкульозних препаратів

26 лютого 2016 р. в Міністерстві охорони здоров’я України (далі — МОЗ України) відбулася прес-конференція з нагоди підписання договорів між Програмою розвитку ООН (ПРООН) та 7 переможцями тендерів на закупівлю протитуберкульозних лікарських засобів у рамках національних програм з охорони здоров’я. Контракти на поставку протитуберкульозних препаратів було підписано з 4 українськими і 3 іноземними компаніями, а саме: ЗАТ «Медфарком-Центр», ПрАТ «Технолог», ПАТ «Київмедпрепарат», ТОВ «Юрія — Фарм» та «Lupin Limited», «Macleods Pharmaceuticals Ltd», «Svizera Europe B.V.» відповідно, у рамках виконання договору між ПРООН та МОЗ України для забезпечення закупівель ліків через міжнародні організації. У заході взяли участь Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я України, Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України та Янтомас Хімстра, директор ПРООН в Україні.

ПРООН оголошено результати проведення тендеру на закупівлю протитуберкульозних препаратів

Ігор Перегінець нагадав, що у 2015 р. МОЗ України на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі)» передало міжнародним організаціям (ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ та Crown Agents) закупівлю ліків та виробів медичного призначення на загальну суму 2,197 млрд грн., що становило близько 60% коштів, виділених з Державного бюджету, на закупівлю ліків. У свою чергу, вже у 2016 р. передбачається, що державна закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення буде здійснена на 100% із залученням спеціалізованих організацій (розпорядження КМУ від 04.11.2015 р. № 1396-р).

Згідно з договором між МОЗ України та ПРООН остання планує закупити препарати та вироби медичного призначення для діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей, хворих на гемофілію типів А та В або хворобу Віллебранда, на хронічний вірусний гепатит В і С, а також з орфанними захворюваннями.

Наразі ПРООН підписала контракти з 7 компаніями щодо закупівлі 18 найменувань протитуберкульозних препаратів на загальну суму 6 720 427 дол. (не включає 5% комісії ПРООН та 2,5% видатків на транспортування та логістику). «У процесі закупівель ліків через ПРООН брали участь як іноземні, так і українські компанії, що свідчить про надання абсолютно рівних прав та можливостей для всіх, хто має бажання брати участь у тендерах, — зауважив І. Перегінець. — Очікується що перші поставки протитуберкульозних препаратів буде здійснено вже в квітні. У кінці березня також очікуємо від ЮНІСЕФ перші поставки вакцин».

Заступник міністра охорони здоров’я України підкреслив, що завдяки передачі державних закупівель міжнародним організаціям цього року вперше буде придбано 4 протитуберкульозні препарати, які раніше МОЗ України не закуповувало, незважаючи на потребу в них. Наразі ПРООН також укладає договори з компаніями щодо постачання ліків для пацієнтів з орфаними захворюваннями. Уже укладено договір з компанією «Genzyme Europe B.V.» (Нідерланди, входить до складу компанії «Sanofi») щодо постачання орфанних препаратів на загальну суму 364 184 дол.

Щодо інших міжнародних агенцій, які також проводять закупівлі ліків, І. Перегінець розповів, що Crown Agents фіналізує контракти з компаніями щодо закупівлі ліків для пацієнтів з онкологічними захворюваннями (дорослих та дітей), у свою чергу, ЮНІСЕФ найближчим часом зможе надати інформацію щодо закупівлі вакцин та антиретровірусних препаратів. «До кінця березня буде поставлено 25% антиретровірусних препаратів для лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією. Таким чином, ми можемо надати гарантії щодо відсутності переривання лікування пацієнтів, які наразі проходять терапію антиретровірусними препаратами, оскільки відомо, що залишків таких ліків вистачить тільки до кінця березня», — наголосив І. Перегінець. Він також подякував ПРООН за надання допомоги в реформуванні системи державних закупівель з метою приведення її у відповідність з найвищими міжнародними стандартами.

Янтомас Хімстра зазначив: «Як представники системи ООН, ми маємо забезпечити прозорість проведення закупівель відповідно до міжнародних стандартів. Тому на офіційному сайті ПРООН можна знайти всю інформацію щодо проведення тендерів та укладання контрактів з компаніями на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів, — зауважив директор ПРООН в Україні. — Наразі ми раді прогресу в проведенні закупівель протитуберкульозних препаратів. Нам вдалося укласти договори на закупівлю майже всіх ліків, які планувалося придбати, за винятком одного. Загальна сума контракту становить більше 6,7 млн дол., проте ще близько 5% від цієї суми становитиме комісія ПРООН та 2,5% — видатки на логістичні потреби. Серед компаній — переможців тендерів — 4 українські компанії, що демонструє, що українська фармацевтична індустрія є конкурентоспроможною, тому ми закликаємо українські фармацевтичні компанії брати участь у тендерах не лише на рівні України, а й на міжнародному рівні».

За словами Я. Хімстра, під час проведення тендерів ПРООН довелося зіткнутися з кількома викликами. Один із них — відсутність реєстрації на території України певних препаратів компаній, які виграли тендер. Задля прискорення процесу реєстрації таких ліків ПРООН звернулася до МОЗ України.

З цього приводу Олександр Квіташвілі зауважив, що наразі спрощено процедуру реєстрації лікарських засобів, які закуповуються через міжнародні організації (скорочено переліки документів, що додаються до заяви, та підстав для відмови в реєстрації, зменшено строк для надсилання відмови МОЗ України в реєстрації, скасовано необхідність сплати державного мита).

Міністр охорони здоров’я України також наголосив, що, окрім передачі державних закупівель за окремими програмами міжнародним організаціям, МОЗ України змінило правила гри у процесі закупівель ліків за державні кошти. «Раніше цей процес був досить зарегульованим та передбачав деякі обмеження, які не давали змогу великій кількості компаній брати участь у тендерах. У цьому році вдалося позбутися цих обмежень та водночас вилучити компанії-посередники, що дозволило вийти напряму на компанії-виробники ліків і знизити ціни на препарати, які закуповуються за державні кошти», — підкреслив О. Квіташвілі.

Прим. ред. За результатами проведення державних закупівель ліків за участю міжнародних організацій можна буде оцінити, чи справдилися очікування та чи будуть досягнені поставлені цілі. У наступних публікаціях на шпальтах нашого видання будуть проаналізовані структура закупівель та поставок, ціни на лікарські засоби, економічна ефективність державних закупівель тощо, що дозволить зробити висновок стосовно доцільності вищевказаних висновків та чи не є вони занадто амбітними.

Слід зауважити, що в рамках прес-конференції також було надано звіт щодо закупівель у рамках проекту «Надання послуг з організації та проведення процедур закупівель Міністерству охорони здоров’я України», що реалізується ПРООН в Україні на запит МОЗ України з програм:

  • Централізована закупівля медикаментів для лікування туберкульозу. Лікарські засоби — 19 препаратів. Дата оголошення — 07.12.2015 р. Термін подання заявок — 27.12.2015 р. Статус — 18 контрактів підписано, 1 контракт буде підписано. Кількість отриманих заявок — 24 (включаючи 11 українських компаній). Детальна інформація щодо результатів проведення тендеру наведена в таблиці;
  • Централізована закупівля тестів, витратних матеріалів для діагностики туберкульозу. Реалізовано через постачальників, з якими укладено довгострокові корпоративні угоди. Статус — пропозиції отримано, триває процес технічної оцінки.
  • Централізована закупівля тест-систем для діагностики ВІЛ-інфекції, супроводу антиретровірусної терапії та моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції у хворих, визначення резистентності вірусу, проведення референс-досліджень. Реалізовано через постачальників, з якими укладено довгострокові корпоративні угоди. Статус — пропозиції отримано, триває процес технічної оцінки;
  • Централізована закупівля медикаментів для дітей, хворих на хронічний вірусний гепатит. Лікарські засоби — 21 препарат. Дата оголошення — 04.02.2016 р. Термін подання заявок — 25.02.2016 р. Статус — тендер оголошено, отримання заявок;
  • Централізована закупівля лікарських засобів та продуктів харчування для дітей, хворих на орфанні захворювання. Лікарські засоби — алглюкозидаза альфа та агалсидаза бета. Дата оголошення — 15.12.2015 р. Термін подання заявок — 21.01.2016 р. Статус — контракт підписано на суму 364 184 дол. (не враховуючи вартість послуг із внутрішньої логістики та адміністративну комісію ПРООН). Кількість отриманих заявок — 1. Лікарські засоби — нітизинон 5 мг та нітизинон 10 мг. Буде передано виробником у якості благодійної допомоги Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України. Лікарські засоби — сапроптерину дигідрохлорид. Дата оголошення — 15.12.2015 р. Термін подання заявок — 17.02.2016 р. Статус — триває процес оцінки. Кількість отриманих заявок — 1;
  • Централізована закупівля лікарських засобів для забезпечення дітей, хворих на гемофілію типів А або В, або хворобу Віллебранда. Лікарські засоби — 15 препаратів. Дата оголошення — 29.12.2015 р. Термін подання заявок — 07.02.2016 р. Статус — триває процес оцінки. Кількість отриманих заявок — 7 (включаючи 4 українські компанії);
  • Централізована закупівля імунобіологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення. Лікарські засоби — 2 вакцини. Дата оголошення — 14.01.2016 р. Термін подання заявок — 04.02.2016 р. Статус — оцінку завершено. Кількість отриманих заявок — 5 (включаючи 3 українські компанії).
Таблиця Результати тендеру на закупівлю протитуберкульозних лікарських засобів
Лот Міжнародна непатентована назва Дозування Назва компанії Контрактна кількість Сума контракту, дол. США Назва продукту Розмір пакування
1 Ізоніазид 300 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 7 445 000 110 744, 32 Isoniazid 10×10 таблеток
2 Ізоніазид 100 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 20 115 000 177 514, 83 Isoniazid 10×10 таблеток
3 Ізоніазид 4000 мг ТОВ «Юрія-Фарм» 82 000 244 360 Isoniazid/ Ізоніазид По 200 мл сиропу у флаконі, по 1 флакону в пачці з картону
4 Ізоніазид 500 мг ТОВ «Юрія-Фарм» 78 000 6 396 Bitub®/ Бітуб® Розчин для ін’єкцій, по 5 мл в ампулах, по 5 ампул в блістері, по 2 блістера у пачці з картону
5 Рифампіцин 150 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 23 000 000 665 850 Macox 150 10х10 капсул
6 Рифабутин 150 мг «Lupin Limited» (Індія) 144 990 124 933, 05 Rifabutin 10х3 капсул
7 Піразинамід 500 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 33 000 000 661 650 Macrozide 10х10 капсул
8 Етамбутол 400 мг «Svizera Europe B.V.» (Нідерланди) 14 000 000 387 689, 95 Ethambutol 1000 таблеток у банці
9 Етамбутол 2000 мг ТОВ «Юрія-Фарм» 55 000 135 300 Inbutol®/ Інбутол® Розчин для ін’єкцій, по 20 мл у флаконах
10 Канаміцин 1000 мг ПрАТ «Київмедпрепарат» 110 500 40 885 Kanamycin/ Канаміцин По 1,0 г у флаконі, по 10 флаконів у пачці
«Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 331 500 116 025 Kanamac-1000 Порошок для розчину для ін’єкцій 1000 мг, 1 флакон у пачці
11 Протіонамід 250 мг ПрАТ «Технолог» 1 472 500 159 189, 19 Proteсн/Протех 10х5 таблеток
«Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 4 417 500 300 390 Protomid 10х5 таблеток
12 Левофлоксацин 500 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 5 524 000 262 390 Levomac 5х4х5 таблеток
13 Левофлоксацин 250 мг «Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 3 365 000 92 537,50 Levomac 5х4х5 таблеток
14 Натрію аміносаліцилат 1000 мг Technolog PjSC 1 943 700 261 786, 62 Sodium Aminosalicylate/Натрію Аміносаліцилат Гранули кишково-розчинні, 0,8 г/1 г, по 100 г у пакеті, по 1 пакету разом із дозуючим пристроєм у контейнері
«Macleods Pharmaceuticals Ltd» (Індія) 5 831 300 641 443 Pas Sodium Гранули кишково-розчинні, по 100 г гранул у саше; по 1 саше разом з мірною ложкою у флаконі
15 Циклосерин 250 мг ПрАТ «Медфарком–Центр» 4 958 000 1 141 233,33 Cycloserine/Циклосерин 10х10 капсул
16 Капреоміцин 1000 мг ПрАТ «Київмедпрепарат» 152 500 355 325 Capreomycin/Капреоміцин Флакони по 1,0 г, по 1 флакону у пачці
17 Лінезолід 600 мг ПрАТ «Медфарком–Центр» 310 550 96 242,52 Linezolph/Лінезолф 10х1 таблеток
18 Теризидон 250 мг ПрАТ «Технолог» 176 870 207 941,76 Terizidone/Теризидон 10х1 капсул
«Macleods Pharmaceuticals Ltd» 530 600 530 600 Teriz 10х10 капсул
Загальна кумулятивна вартість контракту (без урахування послуг із внутрішньої логістики та адміністративної комісії ПРООН) становить 6 720 427, 07
Джерело: МОЗ України.
Світлана Шелепко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті