Парламент розглянув питання автономізації закладів охорони здоров’я та трансплантації органів

21 Квітня 2016 10:13 Поділитися

Сьогодні Парламент розгляне питання охорони здоров´яНа порядок денний засідання Верхов­ної Ради України 21 квітня поставлено ряд питань щодо галузі охорони здоров’я. Зокрема, це альтернативні законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» № 2309а-1 (ініціатор — Олег Мусій) та 2309а-д (група народних депутатів України, членів Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я). Зазначимо, що урядовий законопроект № 2309а відкликано з розгляду 14 квітня.

Також народні депутати будуть розглядати в першому читанні проекти Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині № 2386а (автори — О. Мусій, Ірина Сисоєнко та ін.) та 2386а-1 (автори — Ольга Богомолець та Оксана Корчинська).

Голова профільного комітету також представить проект парламентської Постанови «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про реформу охорони здоров’я в Україні» (№ 4406).

Зазначимо, що питанням охорони здоров’я планувалося присвятити цілий пленарний день 12 квітня, проте цього так і не сталося. За словами народного депутата І. Сисоєнко, Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я підготовано 18 законопроектів щодо реформування медичної галузі. Проте сьогодні буде розглянуто лише частину з них.

О 13:00 у Верховній Раді України почався розгляд законопроектів, що стосуються питань охорони здоров’я. Спочатку парламентарями було розглянуто проекти документів за реєстраційними №№ 2386а та 2386а-1.

Виступаючи з трибуни Парламенту, О. Мусій розповів парламентарям про різницю між цими законопроектами. Так, він зазначив, що основна різниця між ними полягає в наявності в проекті документа № 2386а положення про презумпцію згоди, тобто коли особа за свого життя подає заяву про її небажання стати донором у разі смерті. Законопроект № 2386а-1 встановлює презумпцію незгоди, тобто коли особа має документально оформити свою згоду стати донором після смерті. Після цього він закликав парламентарів голосувати за проект під № 2386а-1.

У свою чергу, О. Богомолець, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зазначила, що законопроект за № 2386а-1 підтриманий Радою церков, практично всіма конфесіями та унеможливлює корупційну складову. У зв’язку із цим Комітет підтримуватиме цей проект, яким передбачено добровільну згоду особи на передачу органів для трансплантації.

Олександра Павленко, заступник міністра охорони здоров’я, зазначила, що МОЗ України брало участь у розробці саме законопроекту № 2386а, яким було передбачено презумпцію згоди. Однак, зважаючи на неготовність суспільства до прийняття цього рішення, вона закликала парламентарів проголосувати хоча б за законопроект № 2386а-1. При цьому заступник міністра звернула увагу, що прийняття цього проекту документа не спричинить ніяких революційних змін, буде лише внесено деякі уточнення. Основ­ні заходи будуть врегульовані постановами Уряду та наказами МОЗ України щодо створення координаційної служби та транспланткоординаторів.

За прийняття законопроекту № 2386а-1 за основу проголосували 243 народні депутати.

Під час розгляду законопроектів за №№ 2309а-1 та 2309а-д О. Мусій зазначив, що під час розробки проектів документів точилися дискусії між МОЗ України та Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. На думку парламентаря, запропоновані профільним міністерством проекти документів (зокрема № 2309а) були недосконалими та могли призвести до повного розкрадання закладів охорони здоров’я. У зв’язку із цим профільним комітетом було розроблено альтернативний проект документа № 2309а-1. Однак він також мав недоліки, тому було прийнято рішення доопрацювати проект документа № 2309а. Законопроектом № 2309а-д встановлено відповідні запобіжні заходи, які унеможливлюють таке розкрадання та яким передбачено повну автономізацію закладів охорони здоров’я. Він зазначив, що це перший реальний крок до побудови нової системи охорони здоров’я, тому він закликав підтримати проект документа за № 2309а-д.

У свою чергу, І. Сисоєнко також закликала до голосування за цей проект документа, однак при цьому вона зазначила, що між першим та другим читанням цього проекту в ньому необхідно буде уточнити та встановити чіткі строки до переходу медичних установ на іншу організаційно-правову форму. Тому ці питання в подальшому буде доопрацьовано Комітетом.

Тому цей проект було прийнято за основу та направлено доручення Комітету його доопрацювати. За відповідне рішення проголосувало 280 народних депутатів.

Також було прийнято в цілому проект парламентської Постанови «Про Рекомендації парламентських слухань на тему «Про реформу охорони здоров’я в Україні» (№ 4406). За відповідне рішення проголосували 273 парламентарі.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті