Фармацевтична галузь потребує більш високих стандартів і консолідації професійної спільноти — Петро Чепель

Реагуючи на нові загрози ефективному й чесному веденню аптечного бізнесу, у 2015 р. керівництво Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) прийняло рішення здійснювати захист інтересів представників фармацевтичної сфери в 2 напрямках. Зараз ми знаємо 2 окремі організації — Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» (ГС АПАУ»), яка об’єднує аптеки і аптечні мережі, а Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України» (далі — ВГО «АПАУ») консолідувала зусилля для захисту прав та інтересів провізорів і фармацевтів. Наприкінці травня 2016 р. кандидата фармацевтичних наук, провізора, генерального директора Групи компаній «МедФармХолдінг» Петра Чепеля було обрано головою правління ВГО «АПАУ». Про те, чим займається сьогодні ВГО «АПАУ», її плани на майбутнє, а також хто і як може вступити до її лав, П. Чепель розповів редакції «Щотижневика АПТЕКА» особисто.
wpid-d0_a7_d0_b5_d0_bf_d0_b5_d0_bb_d1_8c_fmt.jpeg— Петре Володимировичу, АПАУ — це одна з найпотужніших аптечних асоціацій, яка має тривалу історію. Скажіть, будь ласка, чому асоціація прийняла рішення утворити 2 організації — бізнес-спілку та організацію для фахівців фармації?

— ВГО «АПАУ» було утворено ще в 2007 р. Відтоді ми пройшли довгий шлях розвитку, який не припиняється й дотепер.

З початку заснування АПАУ основними завданнями організації були та залишаються захист інтересів учасників, підвищення стандартів надання послуг в аптечних закладах і розвиток сфери фармації. Завдяки такій чіткій меті, яку ми переслідуємо вже багато років, наша Асоціація залучила до своїх лав найбільш професійних представників галузі. Деякі з них уже десятки років працюють в аптеках і є учасниками АПАУ із самого моменту створення — ми пишаємося, що ці люди нам довіряють.

Я впевнений, що без наших учасників, які займають активну позицію в процесах реформування галузі, сфера фармації сьогодні виглядала б зовсім інакше. Однак цей шлях складний і довгий — багато проблем ще потребують вирішення, а ініціативи — ефективного впровадження.

Мабуть, коли організація припиняє рухатися, змінюватися — це тривожна ознака. У 2015 р. АПАУ зазнала чергових трансформацій. Кількість учасників, що постійно зростає, поява нових проектів і зміни в законодавстві визначили необхідність розширення нашої діяльності у 2 напрямках.

ВГО «АПАУ» об’єднує провізорів і фармацевтів, а до складу ГС «АПАУ» входять лише юридичні особи — аптеки й аптечні мережі. Це необхідний крок, який дозволив нам приділяти більш цільову увагу учасникам асоціації.

— Скажіть, будь ласка, за яким принципом організація об’єднує членів?

— Учасниками ВГО «АПАУ» є виключно провізори та фармацевти — тобто професійна освіта є першим критерієм під час вступу до нашої Асоціації. Одними з головних принципів, за якими ми об’єднуємо членів, є високі професійні якості, морально-етичні стандарти. Учасники ВГО «АПАУ» вступають до Асоціації з метою розвитку — ставати кращими, зростати професійно. Професія фармацевта, провізора — соціально відповідальна. Велика значущість роботи першостільника означає не лише престиж цієї професії, але й накладає відповідальність. Не всі готові працювати згідно з етичними нормами, навіть маючи профільну освіту. В АПАУ наголошують: «не нашкодити» — це головний принцип не лише для медичного, але й фармацевтичного працівника. Наші учасники поділяють це ставлення.

— Як на сьогодні виглядає структура ВГО «АПАУ»?

— За останній час структура АПАУ не змінилася. Головним керівним органом Асоціації залишається конференція — до неї входить кожен член Асоціації, усі вони мають рівні права у вирішенні будь-яких питань діяльності. Консолідовану позицію конференції представляє правління. До його складу входять виключно профільні фахівці — ми всі фармацевти та провізори, усі маємо відповідну вищу освіту. Члени Правління обираються серед усіх учасників — кожен може або запропонувати свою кандидатуру на участь у Правлінні, або делегувати іншого кандидата.

Виконавчим органом АПАУ є дирекція, у якій на сьогодні працюють директор Асоціації, юрист, PR-менеджер і бухгалтер. Це колектив справжніх професіоналів, завдяки яким АПАУ щодня стверджує свій авторитет і продовжує займати провідну позицію в галузі. Так, директор АПАУ Володимир Руденко — доктор фармацевтичних наук, заслужений працівник охорони здоров’я України, провізор вищої категорії, людина з багаторічним досвідом роботи.

Крім того, АПАУ має обласні осередки по всій Україні, які здійснюють координацію в регіонах.

— Які професійні питання турбують на сьогодні членів ВГО «АПАУ», яким чином організація вирішуватиме їх?

— Одне з нагальних питань сьогодні — підвищення стандартів професії. Ми, на жаль, змушені констатувати, що в деяких українських аптеках працюють нефахівці — це можуть бути люди з різною освітою, у тому числі вищою, однак вони не мають профільних знань. Це велика проблема галузі, адже аптека — це не магазин. Коли пацієнт приходить до аптечного закладу, він розраховує на фармацевтичну опіку та допомогу. Отже, завдання аптекаря — вберегти покупця ліків від необдуманого застосування препаратів, порадити необхідний лікарський засіб виходячи з симптомів, зробити самолікування ефективним, а не небезпечним.

Українці йдуть до лікаря, зазвичай, у крайньому випадку — це факт, з яким нам сьогодні слід змиритися. Правильно це чи ні, але це та дійсність, у якій нам потрібно працювати. Тому професійний рівень співробітників аптек сьогодні має найбільше значення — від цього часто залежить здоров’я пацієнтів.

Це переконання ВГО «АПАУ», кожного її учасника. Завдяки такій консолідованій позиції наша Асоціація й змогла об’єднати в собі значну кількість фармацевтів країни.

— Які в ВГО «АПАУ» плани на майбутнє?

— Ми розуміємо, що зміни слід починати з себе. Тож поряд з активною нормотворчою роботою, яку колектив АПАУ провадить на рівні державних органів, робота Асоціації направлена на підвищення стандартів надання фармацевтичної опіки та рівня професійних знань, — зокрема, за підтримки компанії «Біонорика» та Національного фармацевтичного університету по всій України проходять навчально-практичні семінари, які є безкоштовними для учасників.

Важливою ми вважаємо високу моральність співробітників аптек. Задля цього ініціюємо безумовне виконання тих етичних принципів, що вже були задекларовані, однак, на жаль, не знайшли всебічного практичного застосування. Мова йде про Етичний кодекс фармацевтичного працівника, прийнятий на VII Національному з’їзді фармацевтів України у 2010 р. Наразі є необхідність опрацювання механізму впровадження цього документа в практичну діяльність.

Головне ж завдання ВГО «АПАУ» залишається незмінним упродовж уже 9 років — ефективно впливати на реформування системи охорони здоров’я, зокрема, задля забезпечення розвитку галузі фармації; піднімати престиж професії аптечного працівника.

Значну допомогу в реалізації цих постулатів нам надає співпраця з ГС «АПАУ» — не існує аптекарів без аптек, тож для дійсно ефективного впровадження ініціатив важливо не розривати цей зв’язок і діяти комплексно. Звісно, подекуди інтереси ВГО «АПАУ» та ГС «АПАУ» можуть розходитися, однак ми спільні в головному — галузь потребує більш високих стандартів і консолідації професійної спільноти.

— Як приєднатися до ВГО «АПАУ»?

— Аби стати членом АПАУ, необхідно мати профільну вищу фармацевтичну освіту, бути професіоналом, слідувати етичним стандартам професії та мати бажання бути безпосереднім учасником змін у галузі.

Заяву установленого зразка для вступу в АПАУ можна завантажити з сайту Асоціації за посиланням: www .apau.org.ua/membership/vgo.

Для отримання більш докладної інформації щодо вступу до ВГО «АПАУ» просимо звертатися за тел.: +38 (044) 223–06–90, або на електрон­ну адресу: [email protected].

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті