Поставку ліків для онкохворих дітей може бути зірвано

9 вересня в Парламенті під час «Години запитань до Уряду» народними депутатами України було поставлено кілька запитань, що стосувалися охорони здоров’я.

Ігор Шурма, член депутатської фракції Політичної партії «Опозиційний блок», звернув увагу Прем’єр-міністра на те, що за 2016 р. ще не проведено жодного тендеру на закупівлю лікарських засобів міжнародними закупівельними організаціями, і запитав, чи знає він про цю ситуацію? Крім того, народний депутат попросив визначитися з кандидатурою на посаду міністра охорони здоров’я.

В. Гройсман зазначив, що в Україні була проблема з постачанням ліків, але на сьогодні її вже вирішено.

«Однак через відставання в постачанні препаратів ми зараз повинні наздогнати час, ми це розуміємо, і МОЗ цим питанням займається», — додав Прем’єр-міністр.

105628

У свою чергу, Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, повідомила, що наразі 82% ліків, замовлених у 2015 р., вже поставлені в Україну і більша частина з них поставлена в регіони. Також вона повідомила, що зранку мала зустріч щодо закупівель лікарських засобів для терапії онкохворих дітей, оскільки в Україну було завезено ці препарати, однак виникли проблеми з розмитнення, але завдяки допомозі народних депутатів, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та МОЗ України дане питання вирішено. Тому, можливо, до кінця наступного тижня дані препарати буде розмитнено. Разом з цими ліками загальний обсяг лікарських засобів, замовлених у 2015 р., сягне 95%. Поставки інших препаратів очікуються до листопада 2016 р. Останніми мають надійти вакцини, яких наразі поставлено в Україну в обсязі 50%, оскільки потреби в 100% цих препаратів немає. Це зроблено для того, щоб останню партію вакцин можна було використовувати якомога пізніше. В іншому випадку строк їх придатності минув би до настання такої потреби.

Однак після засідання Парламенту відбувся брифінг за участю Ольги Богомолець, голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Оксани Корчинської, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, та Владислава Голуба, члена депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

Під час нього Ольга Богомолець повідомила, що ситуація з розмитненням лікарських засобів для лікування онкохворих дітей, вартість яких становить 125 млн. грн., не вирішено. Препарати було закуплено британським закупівельним агентством Crown Agents не у виробника, а в українського посередника — ТОВ «Людмила-Фарм». І протягом 3 міс йде затягування процесу їх розмитнення, через що їх не може бути передано МОЗ України для подальшого постачання в регіони. Ця ситуація є критичною, оскільки в понеділок закінчується 90-денний термін, протягом якого дані ліки можуть знаходитися на митному складі. І якщо питання розмитнення не буде вирішено до цього часу, то ці лікарські засоби мають бути відправлені назад суб’єктам господарювання, які їх направили в Україну.

Владислав Голуб зазначив, що ситуація з розмитненням полягає в тому, що один з нерезидентів України, який закупив ліки в резидента України, що, у свою чергу, закупив їх у виробника, наразі не можуть домовитися між собою, хто саме буде нести відповідальність за митне оформлення зазначених лікарських засобів. А оскільки препарати знаходяться на митному складі, то згідно з чинним законодавством тільки в резидента України є право подати їх на митне оформлення.

«Ми зіштовхуємося з тією бюрократичною тяганиною, коли різні органи, як державної влади, так і безпосередньо люди, які беруть участь у закупівлі медикаментів, шляхом певних бюрократичних маніпуляцій відсилають один одного, як на футбольному полі, до того, хто ж нестиме відповідальність за митне оформлення», — зазначив В. Голуб.

У зв’язку із цим він закликав МОЗ, Міністерство фінансів України як уповноважений орган, у віданні якого знаходяться питання митної політики, та ТОВ «Людмила-Фарм» і Crown Agents якомога швидше знайти компроміс щодо митного оформлення цих препаратів, щоб українські онкохворі діти мали шанс на життя.

У свою чергу, Оксана Корчинська повідомила, що буде подано звернення до Генеральної прокуратури та Служби безпеки України з метою виявлення винних у тому, що 90 діб діти чекають на вже закуплені препарати.

«Йде бізнесова гра між українським посередником, котрий шантажує зараз усіх, між ДП «Укр­медпостач», котрий 90 днів мовчав, що є така проблема, і між міжнародною організацією Crown Agents. Де вони всі 3, один на одного перекладаючи відповідальність, не досяг­ли результату. І винятково тому, що народні депутати втрутилися в процес, ми сподіваємося, що нам вдасться розблокувати. Але там є великі питання, оскільки щойно, хвилину тому, український дистриб’ютор заявив, що він знову не готовий прийняти ці умови, бо Мінфін змушує його сплатити ПДВ. Ця велика гра коштує нам життя дітей. Країна має навчити відповідати за халатність наших чиновників, адже колишнє керівництво МОЗ України весь цей час нам казало, що процес розблоковано і в плановому порядку ліки надходять, а це повна брехня. Зараз і міжнародна організація нам розповідає, показує цифри, що 65% ліків поставлено, і це теж брехня. Тому що зараз на складах лікарень не більше 30% від потрібних нам препаратів. Ми повинні навчити чиновників відповідати за те, що вони роблять. Це індивідуальна відповідальність, вони мають нам сказати, хто винен і терміново розблокувати процес», — додала парламентар.

Також вона звернулася до Прем’єр-міністра України, щоб він особисто проконтролював вирішення цього питання.

Нагадаємо, що експерти міжнародної закупівельної агенції Crown Agents дали інтерв’ю нашому виданню, у якому звернули увагу на неможливість проведення додаткової закупівлі ліків, оскільки їх діяльність обмежена підписаними договорами, відповідно до яких вони мають право закупити визначені позиції в зазначеному обсязі. Дане питання було вирішено після набуття чинності 31 серпня постановою КМУ від 23.08.2016 р. № 560, якою надано можливість МОЗ України здійснювати додаткові закупівлі препаратів та медичних виробів у додаткових обсягах за умови закупівлі необхідної їх кількості, зазначеної в переліку лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод (договорів) із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі, та у випадку наявності невикористаних коштів у спеціалізованих орагнізацій.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті