Президент підписав закон про введення мораторію на перевірки контролюючими органами в 2017 р.

30 Грудня 2016 3:18 Поділитися

10724130.12.2016 р. Президент України підписав Закон України від 03.11.2016 р. № 1728 «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – закон № 1728), яким вводиться мораторій на проведення перевірок контролюючими органами в 2017 р.

Позапланові перевірки здійснюватимуться органами державного нагляду (контролю):

  • за письмовою заявою суб’єкта господарювання щодо його перевірки;
  • на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав, проводитиметься за погодженням Державної регуляторної служби (далі — ДРС);
  • за рішенням суду;
  • у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

При цьому документом визначено, що дія мораторію, зокрема, не поширюється на такі органи:

  • Державна служба України з безпечно­сті харчових продуктів та захисту прав споживачів (далі — Держпродспоживслужба);
  • Державна фіскальна служба України;
  • Державна архітектурно-будівельна інспекція України (в частині перевірки дотримання державних будівельних норм, державних стандартів і правил щодо доступності для маломобільних груп населення);
  • Національний банк України;
  • Антимонопольний комітет України.

ДРС до початку проведення контролюючими органами заходів державного нагляду (контролю) оприлюднюватиме на своєму офіційному веб-сайті погодження на проведення таких заходів. При цьому встановлено, що проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) без оприлюднення погодження ДРС забороняється.

З дня набрання чинності документом Державна регуляторна служба матиме у 2-тижневий строк затвердити форму та порядок надання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Звертаємо увагу на те, що згідно із законом перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу до 20 млн грн. за попередній календарний рік в 2015–2016 рр. Державною фіскальною службою України та Державною фінансовою інспекцією (прим.ред. Державна аудиторська служба з 28.10.2015 р.) здійснюються виключно з дозволу Уряду; або згідно з рішенням суду, чи відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України. Хоча на сайті Верховної Ради України в Законі Україні від 28.12.2014 р. № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», до якого вноситься дане положення, зазначено, що воно діє до 31 грудня 2017 р. Тому, скоріше за все, це технічна помилка, яка пов’язана з тим, що проект закону розроблявся ще у вересні 2015 р. і народні депутати, приймаючи поспіхом цей закон, забули виправити дату на 2017 р.

Також зазначимо, що законом України від 03.11.2016 р. № 1727 ДРС отримала повноваження накладати штраф на посадових осіб контролюючих органів за порушення встановленого законодавством порядку здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, зокрема, щодо проведення перевірки за відсутності підстав; порушення строків проведення перевірки; невнесення або внесення недостовірних відомостей чи відомостей не в повному обсязі щодо заходів державного нагляду (контролю) до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю). Тому у випадку порушень з боку контролюючих органів суб’єкти господарювання можуть скаржитися до ДРС.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 р. вводиться референтне ціноутворення на лікарські засоби за 3 групами нозологій: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальна астма. 28 грудня на засіданні Уряду Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України, наголосив: «Фактично ліки за 3 нозологіями мають бути знижені в ціні. І тут важливо, щоб ми всі можливості контролю запровадили прямо з січня. Ми маємо бути дуже жорсткими». Також він додав, що ті учасники ринку, які не будуть виконувати урядове рішення, будуть жорстко покарані. Згідно з Положенням про Держпродспоживслужбу, яка не підпала під дію мораторію, до її основних завдань належить і контроль за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Тому вона займатиметься перевіркою дотримання цін за цими нозологіями.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті