Всеукраїнська фармпалата направила листи очільникам Уряду та МОЗ України щодо проблем, пов’язаних із державним регулюванням цін на лікарські засоби

26 Січня 2017 5:20 Поділитися

Всеукраїнська фармпалата направила листи очільникам Уряду та МОЗ України щодо проблем, пов’язаних із державним регулюванням цін на лікарські засобиГромадська організація «Всеукраїнська фармацевтична палата» (далі – ГО «ВФП») вкрай стурбована ситуацією, що склалася у зв’язку з набуттям чинності постановою КМУ від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби». Професійна самоврядна організація попереджає про ризики, які несе ця постанова, а також надає пропозиції щодо усунення протиріч та попередження зникнення життєво важливих лікарських засобів з аптечних полиць.

Лист №3 від 22.01.2017 р

Прем’єр – Міністру України

Володимиру Борисовичу Гройсману

Вельмишановний Володимире Борисовичу!

Користуючись нагодою висловлюємо Вам свою повагу та підтримку дій Уряду, спрямованих на покращення доступності медикаментозної допомоги для населення України.

ГО «ВФП» – професійна громадська самоврядна організація, що об’єднує фізичних осіб за єдиним принципом – наявність фармацевтичної освіти. Діяльність організації спрямована на захист прав фармацевтичних працівників та пацієнтів й категорично виключає лобіювання будь яких бізнес інтересів.

ГО « ВФП» вимушена звертатись до Вас вдруге (перший лист ГО «ВФП» № 124 від 10.12 2016 р.) з пропозицією терміново доопрацювати постанову КМУ від 9 листопада 2016 р. № 862 із залученням представників професійної спільноти України з метою

  • усунення протиріч, що виникли внаслідок набрання чинності цією постановою;
  • виправлення технічних помилок у переліку джерел даних щодо цін у референтних країнах.

Можемо констатувати, що приведення цін на лікарські засоби у відповідність до рівня, встановленого МОЗ України, призведе до прямих збитків аптечних підприємств..

Між тим головне завдання держави у сфері медикаментозного забезпечення населення полягає у покращенні якості на підвищенні доступності (економічної та фізичної) лікарських засобів для народу країни, а також сприянні розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоровя, зокрема, й роздрібної ланки.

Детально проаналізувавши реальний стан справ у аптечних підприємствах різних форм власності інформуємо Вас щодо наступного:

  • реалізувати залишки лікарських засобів, які були поставлені в аптечну мережу за оптово – відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, до 1 лютого 2017 року не можливо, враховуючи особливості – ліки це не звичайний товар, вони мають роками сформовані обсяги реалізації;
  • збитки аптечних закладів, що утворяться внаслідок переообліку, вимушено компенсуватимуться за рахунок збільшення вартості інших лікарських засобів.

На теперішній час з метою уникнення збитків окремі оптові (дистриб’юторські) компанії припинили замовляти лікарські засоби, вартість яких перевищує граничний рівень, встановлений МОЗ України. Це загрожує зникненням з аптечних полиць цілої низки життєво необхідних лікарських засобів та порушенням базового принципу охорони здоров’я – безперервності лікування хронічних захворювань.

Корисна за суттю, але в не повній мірі опрацьована регуляція, запроваджена Урядом, матиме негативні наслідки у вигляді закриття аптечних закладів, що здійснюють пільгове обслуговування окремих категорій хворих, виготовляють ліки, надають паліативну допомогу та здійснюють інші соціально важливі функції.

ГО «ВФП» звертається до Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, з пропозицією запровадити механізм декларування суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності цін на лікарські засоби заводів виробників у країні походження. Це створить фундамент для побудови прозорого механізму ціноутворення, зокрема й формування додаткової вартості на лікарські засоби.

Застосування цього механізму створить підґрунтя для унеможливлення зникнення з полиць низько вартісної групи лікарських засобів, сприятиме підвищенню доступності якісної медикаментозної допомоги для пацієнтів, стимулюватиме суб’єктів господарювання до добровільної участі у соціально орієнтованих державних програмах.

Лист .№4 від 24.01.2017 р

В. о. міністра охорони здоров’я України

Уляні Супрун

Вельмишановна пані Уляно!

Користуючись нагодою висловлюємо Вам свою повагу та підтримку дій Уряду спрямовану на покращення доступності медикаментозної допомоги для населення України.

ГО «ВФП» – професійна громадська самоврядна організація, що об’єднує фізичних осіб за єдиним принципом – наявність фармацевтичної освіти. Діяльність організації спрямована на захист прав фармацевтичних працівників та пацієнтів й категорично виключає лобіювання будь яких бізнес інтересів.

24 січня 2017 р. МОЗ України опублікований Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби станом на 16.01.2016 р.

Відповідно до вимог постанови КМУ від 28.12.2016 р. № 1006 «Про внесення змін до постанови КМУ від 09.11.2016 р. № 862» встановлено, що реалізація залишків лікарських засобів, які були поставлені в аптечну мережу за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, здійснюються до 1 лютого 2017 р., при цьому Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби опубліковано лише 24 січня 2017 з незрозумілим посиланням «за станом на 16 січня». У відповідності до вимог вище згаданих постанов, аптечні заклади повинні провести переоцінку залишків лікарських препаратів за цінами нижче закупівельних, а збитки компенсувати за власний рахунок, що в свою чергу приведе до великих збитків аптечних підприємств та може стати каталізатором соціальної напруги.

Враховуючи вищенаведене, звертаємося до Вас, шановна пані Уляно, щодо необхідності термінового вжиття заходів з підготовки й внесення змін до постанови КМУ від 28.12.2016 р. № 1006, передбачивши перенесення кінцевого терміну реалізації залишків лікарських засобів, до дати з якої почнеться відшкодування вартості лікарських засобів.

З повагою

Голова правління ГО «ВФП», член Ради FIP О. Клімов

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті