Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»

27 Березня 2017 12:37 Поділитися

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»

Статтею 3 Закону України «Про прожитковий мінімум» визначено, що набір продуктів харчування формується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, з використанням нормативів фізіологічної потреби організму людини в продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На сьогодні в Україні діють норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії 1999 року, які є застарілими та не відповідають новітнім науковим дослідженням.

У зв’язку з викладеним Міністерством охорони здоров’я України спільно з фахівцями профільних науково-дослідних установ МОЗ України та НАМН України з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я розроблено проект наказу «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел. 253-74-53,

Дудін Олег Валеріанович, тел. 253-01-00,

e-mail: dudin@moz.gov.ua

Проект

оприлюднено на офіційному сайті

МОЗ України 27.03.2017 р.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

НАКАЗ

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України «Про прожитковий мінімум», керуючись пунктом 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, що додаються.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 18 листопада 1999 № 272 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 грудня 1999 року за № 834/4127.

3. Управлінню громадського здоров’я (Півень Н.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Сивак О.В.

5. Цей наказ набирає чинності через місяць після його офіційного опублікування.

В.о. Міністра У. Супрун

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров’я України

Норми фізіологічних потреб населення Українив основних харчових речовинах і енергії

Таблиця 1

Добова потреба дитячого населення в білках, жирах,вуглеводах та енергії

Вікова група Стать Енергія Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
ккал загальна кількість тваринні
0 – 3 місяці* хлопчики та дівчатка 120 2,2 2,2 6,5 13
4 – 6 місяців* хлопчики та дівчатка 115 2,6 2,5 6,0 13
7 – 12 місяців* хлопчики та дівчатка 110 2,9 2,3 5,5 13
1 – 3 роки хлопчики та дівчатка 1385 53 37 44 194
4 – 6 років хлопчики та дівчатка 1700 58 41 56 240
6 років (учні) хлопчики та дівчатка 1800 60 43 58 260
7 – 10 років хлопчики та дівчатка 2100 72 51 70 295
11 – 13 років хлопчики 2400 84 62 84 327
11 – 13 років дівчатка 2300 78 55 76 326
14 – 17 років юнаки 2700 93 68 92 375
14 – 17 років дівчата 2400 83 59 81 334

* Для дітей 0 – 12 місяців життя потреба наведена з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.

Таблиця 2

Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах

Вікова група Мінеральні речовини
Кальцій, мг Фосфор, мг Магній, мг Залізо, мг Цинк, мг Йод, мкг Селен, мкг Фтор, мкг Мідь, мг
0 – 3 місяці 400 300 50 4 3 90 17 1,0 0,3 – 0,5
4 – 6 місяців 500 400 60 7 4 90 17 1,0 0,3 – 0,5
7 – 12 місяців 600 500 70 10 7 90 17 1,0 0,3 – 0,5
1 – 3 років 800 800 100 10 10 90 20 1,2 0,3 – 0,7
4 – 6 років 800 800 120 10 10 90 20 1,5 1,2
6 років (учні) 800 800 150 12 10 100 30 2,0 1,5
7 – 10 1000 1000 170 12 10 120 30 2,5 1,5
11 – 13 хлопчики 1200 1200 280 12 15 150 40 2,5 2,0
11 – 13 дівчатка 1200 1200 270 15 12 150 45 2,5 1,5
14 – 17 юнаки 1200 1200 400 12 15 150 50 2,5 2,5
14 – 17 дівчата 1200 1200 300 18 13 150 50 2,5 2,0

Таблиця 3

Добова потреба дитячого населення у вітамінах

Вікова група Вітаміни
А (мкг РЕ) Біотин, мкг Панто -тенова кислота (мг) Д (мкг) Е (мг ТЕ) К (мкг) С (мг) В1 (тіамін, мг) В2 (рибо -флавін, мг) РР (мг НЕ) В6 (мг) В12 (мкг) Фолат (мкг)
0 – 3 місяці 400 5 1,7 8 3 5 30 0,3 0,4 5 0,4 0,5 25
4 – 6 місяців 400 5 1,7 10 4 8 35 0,4 0,5 6 0,5 0,5 40
7-12 місяців 500 6 1,8 10 5 10 40 0,5 0,6 7 0,6 0,6 60
1 – 3 років 500 8 2 10 6 15 45 0,8 0,9 10 0,9 0,7 100
4 – 6 років 500 15 3 10 7 20 50 0,8 1,0 12 1,0 1,0 150
6 років (школярі) 500 15 3 10 8 25 55 0,9 1,1 13 1,1 1,2 200
7 – 10 років 500 20 3 5 10 30 60 1,0 1,2 15 1,2 1,4 200
11 – 13 років хлопчики 600 25 4 5 13 45 75 1,3 1,5 17 1,5 2,0 300
11 – 13 років дівчатка 600 25 4 5 10 45 70 1,1 1,3 15 1,3 2,0 300
14 – 17 років юнаки 600 40 4 5 15 65 80 1,5 1,8 20 1,8 2,0 400
14 – 17 років дівчата 600 40 4 5 13 55 75 1,2 1,5 17 1,5 2,0 400

Таблиця 4

Добові енерговитрати дорослого населення без фізичної активності

Маса тіла, кілограмів Вік
18 – 29 років 30 – 39 років 40 – 59 років 60 – 74 роки
кг Чоловіки (основний обмін)
50 1450 1370 1280 1180
55 1520 1430 1350 1240
60 1590 1500 1410 1300
65 1670 1570 1480 1360
70 1750 1650 1550 1430
75 1830 1720 1620 1500
80 1920 1810 1700 1570
85 2010 1900 1780 1640
90 2110 1990 1870 1720

Жінки (основний обмін)

40 1080 1050 1020 960
45 1150 1120 1080 1030
50 1230 1190 1160 1100
55 1300 1260 1220 1160
60 1380 1340 1300 1230
65 1450 1410 1370 1290
70 1530 1490 1440 1360
75 1600 1550 1510 1430
80 1680 1630 1580 1500

Примітка. Для розрахунку добових енерговитрат фізично активного дорослого населення необхідно помножитивідповідну віку і масі тіла величину основного обміну на відповідний коефіцієнт фізичної активності.

Таблиця 5

Групи працездатного населення залежно від фізичної активності

Групи фізичної активності Коефіцієнт фізичної активності Орієнтовний перелік спеціальностей
I працівники переважно розумової праці, дуже легка фізична активність 1,4 наукові працівники, студенти гуманітарних спеціальностей, програмісти, контролери, педагоги, диспетчери, працівники пультів управління та інші
II працівники, зайняті легкою працею, легка фізична активність 1,6 водії трамваїв, тролейбусів, працівники конвеєрів, пакувальники, швейники, працівники радіоелектронної промисловості, агрономи, медсестри, санітарки, працівники зв’язку, сфери обслуговування, продавці промтоварів та інші
III працівники середньої тяжкості праці, середня фізична активність 1,9 слюсарі, наладчики, настроювачі, верстатники, буровики, водії автобусів, лікарі – хірурги, текстильники, взуттьовики, залізничники, продавці продтоварів, водники, апаратники, металурги – доменщики, працівники хімзаводів та інші
IV працівники важкої фізичної праці, висока фізична активність 2,2 будівельні робітники, помічники буровиків, прохідники, основна маса сільськогосподарських робітників і механізаторів, доярки, овочівники, деревообробники, металурги і ливарники та інші
V працівники особливо важкої фізичної праці, дуже висока фізична активність 2,5 механізатори і сільськогосподарські робітники в посівний і збиральний періоди, вальники лісу, бетонярі, муляри, землекопи, вантажники немеханізованої праці та інші

Таблиця 6

Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (чоловіки)

Група Коефіцієнт фізичної активності (далі – КФА) Вік (років) Енергія, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
всього у тому числі тваринні
I 1,4 18 – 29 2450 80 40 81 350
30 – 39 2300 75 37 77 327
40 – 59 2100 68 34 70 300
II 1,6 18 – 29 2800 91 45 93 400
30 – 39 2650 84 42 88 380
40 – 59 2500 80 39 82 360
III 1,9 18 – 29 3300 106 52 107 478
30 – 39 3150 100 47 103 456
40 – 59 2950 96 48 96 426
IV 2,2 18 – 29 3900 108 54 128 566
30 – 39 3700 102 51 120 528
40 – 59 3500 96 48 113 499
V 2,5 18 – 29 4100 117 58,5 154 586
30 – 39 3900 111 55,5 144 550
40 – 59 3700 104 52 137 524

Таблиця 7

Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (чоловіки)

Група Кальцій, мг Фосфор, мг Магній, мг Залізо, мг Цинк, мг Иод, мкг Мідь, мг Хром, мкг Молібден, мкг Селен, мкг Марганець, мг
I – V 1200 1200 400 15 15 150 1,0 50 70 70 2,0

Таблиця 8

Добова потреба дорослого населення у вітамінах (чоловіки)

Група С, мг А, мкг РЕ Е, мг ТЕ Д, мкг В1, мг В2, мг мг Ніацин, мг НЕ Фолат, мкг В12 мкг Біотин, мкг К, мкг Пантоте-нова кислота, мг
I – V 80 1000 15 5 1,6 2,0 2,0 22 400 3 50 110 5

Таблиця 9

Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (жінки)

Група КФА Вік (років) Енергія, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
всього у тому числі тваринні
I 1,4 18 – 29 2000 61 30 62 300
30 – 39 1900 59 29 60 280
40 – 59 1800 58 28 58 240
II 1,6 18 – 29 2200 66 34 70 326
30 – 39 2150 65 32 70 315
40 – 59 2100 63 32 66 313
III 1,9 18 – 29 2600 76 40 80 394
30 – 39 2550 74 39 83 377
40 – 59 2500 72 38 80 373
IV 2,2 18 – 29 3050 87 46 90 473
30 – 39 2950 84 45 85 462
40 – 59 2850 82 43 85 439
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку:
Вагітні +350 30 20 12 30
Годуючі (1 – 6 міс.) +500 45 34 13 50
Годуючі (7 – 12 міс.) +450 40 26 14 40

Таблиця 10

Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (жінки)

Група інтенсивності праці Кальцій, Фосфор, Магній, Залізо, Цинк, Йод, Селен, Мідь, Марганець, мг Хром, Молібден,
мг мг мг мг мг мкг мкг мг мкг мкг
I – IV 1100 1200 500 17 12 150 50 1 2 50 70
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку:
Вагітні 300 300 50 9 0,4 200 20
Годуючі (1 – 6 міс.) 400 400 50 26 3,0 200 20
Годуючі (7 – 12 міс.) 400 400 50 26 2,8 200 20

Таблиця 11

Добова потреба дорослого населення у вітамінах (жінки)

Група КФА С мг А, мкг РЕ Е, мг ТЕ Д, мкг В1 мг В2 мг Вб мг Ніацин мг НЕ Фолат мкг В12 мкг Біотин, мкг К, мкг Пантотенова кислота, мг
I — IV 70 1000 15 5 1,3 1,6 1,8 16 400 3 50 100 5
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку:
Вагітні 10 300 0,3 0,5 0,6 4 200 0,2 1
Г одуючі (1 — 6 міс.) 25 350 0,5 0,5 0,7 4 100 0,4 5 2
Г одуючі (7 — 12 міс.) 25 350 0,5 0,5 0,7 3 100 0,4 5 2
10

Таблиця 12

Добова потреба осіб похилого віку в білках, жирах, вуглеводах та енергії

Стать Вік (років) Енергія, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
Чоловіки 60 – 74 2000 65 60 300
75 і старше 1800 53 38 270
Жінки 60 – 74 1800 58 54 270
75 і старше 1600 52 44 240

Таблиця 13

Добова потреба осіб похилого віку у мінеральних речовинах

Стать, вік (років) Кальцій, мг Фосфор, мг Магній, мг Залізо, мг Цинк, мг Йод, мкг Селен, мкг
Чоловіки 60 – 74 1300 1200 400 15 15 150 70
Чоловіки 75 років і старше 1300 1200 400 15 15 150 70
Жінки 60 – 74 1300 1200 400 15 15 150 70
Жінки 75 років і старше 1300 1200 400 15 15 150 70

Таблиця 14

Добова потреба осіб похилого віку у вітамінах

Стать, вік (років) Пантотенова кислота, мг С, мг А, мкг РЕ Е, мг ТЕ Д, мкг В1, мг В2, мг В6, мг Біотин, мкг Ніацин, мг НЕ Фолат, мкг В12 мкг К, мкг
Чоловіки 60 – 74 5 100 600 25 10 1,7 1,7 3,3 30 15 400 3 65
Чоловіки 75 років і старше 5 90 600 20 10 1,5 1,5 3,0 30 13 400 3 65
Жінки 60 – 74 5 100 600 20 10 1,5 1,5 3,0 30 13 400 3 55
Жінки 75 років і старше 5 90 600 20 10 1,5 1,5 3,0 30 13 400 3 55
12

Таблиця 15

Рекомендовані норми споживання мінорних та біологічно активних речовин їжі з встановленою фізіологічною дією на організм (для дорослого населення)

Назва речовині Кількість (на добу)
Вітаміни та вітаміноподібні речовини
Каротиноїди, мг 15
У тому числі в – каротин, мг 5
Інозит, мг 500
L – Карнітин, мг 300
Коензим Q10, мг 30
Ліпоєва кислота, мг 30
Оротоєва кислота (В13) , мг 300
Холін, мг 500
Метилметіонін – сульфоній, мг 180
Пара – амінобензойна кислота, мг 100
Флавоноїди, мг 250 (в том числі катехінів – 100)
Ізофлавони, ізофлавонглікозиди, мг 50
Рослинні стерини (фітостерини), мг 270
Глюкозамін сульфат, мг 700
1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відноснозагальної кількості білків: для дітей – 60% і більше, для дорослих – 50% і більше.
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей – приблизно 15% калорійності, для дорослих – приблизно 13% калорійності; вміст жирів – приблизно 30% калорійності.
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоніхарчування –    20% загальної кількості жирів. Рекомендований вмістполіненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні – приблизно 10%і 10% калорійності добового раціону відповідно.
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових

 

 

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті